Logo image
Logo image

Miksi gelatiinia kannattaa syödä? 5 syytä

3 minuuttia
Gelatiinin sisältämät proteiinit kykenevät nostamaan energiatasoa ja parantamaan urheilusuoritusta. Lue lisää gelatiinin hyödyistä tästä artikkelista.
Miksi gelatiinia kannattaa syödä? 5 syytä
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Tiedätkö, miksi gelatiinia kannattaa syödä? Gelatiini eli liivate on saavuttanut suosiota jälkiruokana. Se on hyvin vähäkalorista ja sisältää sellaisia ravintoaineita, joilla on korkea energia-arvo ja jotka tukevat aineenvaihdunnan toimintoja edistäen painonpudotusta.

Pitkään uskottiin, ettei gelatiinia kannattanut syödä, sillä sitä oli monissa haitallisia väri- ja lisäaineitakin sisältävissä kaupan tuotteissa. Nykyään gelatiinin syömistä suositellaan sen luontaisessa muodossa, sillä se auttaa muun muassa hillitsemään nälkään liittyviä mielitekoja.

Se on lisäksi proteiini- ja antioksidanttipitoinen ainesosa, joka elimistöön imeydyttyään tehostaa lihasmassan muodostumista ja muita painoon vaikuttavia prosesseja.

Miksi gelatiinia kannattaa syödä? Jatka lukemista ja ota siitä selvää!

Mitä gelatiini on?

Ennen kuin kerromme tarkemmin miksi gelatiinia kannattaa syödä, sinun on hyvä tietää mitä se itse asiassa edes on ja mistä se koostuu.

Maustamaton gelatiini on eläinperäinen sakeutusaine, jota saadaan nautaeläinten ja sikojen sidekudoksesta. Kaupasta sitä löytyy maustamattomana jauheena tai liuskoina, joita usein käytetään jälkiruokien valmistukseen ja muihin resepteihin. Gelatiini koostuu pääosin kollageenista, mutta siitä saa myös hiilihydraatteja, antioksidantteja ja vettä.

Miksi gelatiinia kannattaa syödä?

On lukuisia syitä sille, miksi gelatiinia kannattaa syödä erityisesti dieetillä ollessa. Mutta kaikki riippuu tietysti myös siitä, kuinka se valmistetaan. Jos gelatiinin yhdistää muihin terveellisiin ja luonnollisiin aineksiin, siitä saa ihanteellisen jälkiruoan mihin tahansa tasapainoiseen ruokavalioon.

Katsotaan seuraavaksi tarkemmin gelatiinin hyötyjä.

1. Gelatiini hillitsee mielitekoja

Some figure

Yksi merkittävimmistä gelatiinin syömisen hyödyistä on se, että se hillitsee nälkää. Sitä voi nauttia vähäkalorisena välipalana vähentämään mässäilyyn johtavia mielitekoja.

2. Se parantaa urheilusuoritusta

Vaikka gelatiini on vähäkalorista, se on proteiineja ja hiilihydraatteja sisältävä energianlähde.

Vitamiinien ja kivennäisaineidensa ansiosta se on täysipainoista ruokaa, joka auttaa parantamaan urheilusuoritusta.

3. Se edistää lihasmassan kasvua

Some figure

Gelatiinia kannattaa syödä, jos haluaa saada lisää lihasmassaa.

Yksi gelatiinin sisältämistä aminohapoista on arginiini, joka elimistöön imeydyttyään auttaa muodostamaan kreatiinia. Kuten jotkut jo varmasti tietävät, kreatiini on ratkaiseva tekijä lihasmassan muodostumisen kannalta. Proteiinin lisäksi se on ihanteellinen yhdiste vahvan ja kiinteän kehon saamisessa.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: 10 lihasmassan rakentumista edistävää ruokaa

4. Gelatiini parantaa ruoansulatusta

Gelatiini tukee ruoansulatusprosessia ja parantaa joidenkin ravintoaineiden imeytymistä. Tämä johtuu sen sisältämästä aminohaposta nimeltä glysiini, joka stimuloi suolahapon tuotantoa mahalaukussa.

Gelatiini torjuu myös ummetusta ja vähentää närästystä.

5. Gelatiinissa ei ole rasvaa eikä kolesterolia

Toisin kuin monet muut jälkiruoat, kevytgelatiini ei sisällä lainkaan rasvaa eikä kolesterolia. Jos et halua käyttää mitään missä on lisättyä sokeria tai keinotekoisia ainesosia, gelatiini on hyvä terveellinen välipalavaihtoehto, joka ei lihota.

Gelatiinia sisältävä ruokavalio painonpudotukseen

Some figure

Terveellisin tapa syödä gelatiinia on valmistaa siitä itse jälkiruokia.

Paras tapa hyödyntää gelatiinia ruokavaliossa on käyttää sitä mahdollisimman luonnollisessa muodossaan. Vaikka kaupoissa myydään monia kiehtovia gelatiinijälkiruokia, useimmissa niissä on käytetty muita, kaloripitoisia ainesosia.

Kevyitä gelatiinireseptejä voidaan hyödyntää aamupäivällä tai välipalatauoilla. Gelatiinia suositellaan lisättäväksi myös mehuihin, sillä mehu on helppo lisä mihin tahansa painonpudotusruokavalioon.

Tässä yksi esimerkki tavoista, joilla gelatiinia voi lisätä ruokavalioon:

Aamiainen

 • 2 dl gelatiinimehua
 • 2,5 dl teetä tai kahvia
 • 2 viipaletta leipää juustolla
 • yksi hedelmä

Lounas

 • 40 g täysjyväriisiä
 • 100 g kanaa tai kalaa
 • 3 annosta höyrytettyjä vihanneksia
 • kulhollinen sekasalaattia
 • 1 annos hedelmäsmoothieta gelaatiinilla

Illallinen

 • kulhollinen kasviskeittoa
 • annos kevytgelatiinia
 • 2,5 dl vihreää teetä

Huom.: Tämä ruokalista on vain esimerkki siitä, kuinka gelatiinia voi lisätä ruokavalioon. Oman päivittäisen ruokavalion ei tulisi koostua ainoastaan yllä mainituista ruoista.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: 9 nopeaa illallista painonpudotukseen

Gelatiinimehu painonpudotukseen

Gelatiinimehua voidaan juoda osana aamiaista tai välipalaa. Se on nopea ja helppo vaihtoehto, jonka avulla gelatiinia voidaan hyödyntää ruokavaliossa.

Gelatiinimehua ei siitä huolimatta tulisi juoda ylen määrin, sillä se vaikuttaa laksatiivisesti.

Ainekset

 • 3 rkl maustamatonta gelatiinia
 • 2,5 dl kuumaa vettä
 • hedelmäpaloja (oman maun mukaan)
 • 1 rkl pellavansiemeniä
 • 1 tl raastettua inkivääriä
 • jääpaloja (valinnainen)

Ohjeet

 • Liota maustamaton gelatiini 2,5 desiin kuumaa vettä.
 • Siirrä seos tehosekoittimeen ja sekoita loppujen ainesten kanssa.

Käyttö

 • Jaa mehu kahteen annokseen per päivä: yksi annos aamulla ja toinen iltapäivällä.

Kuten näet, gelatiini on monella tavalla hyödyllinen ruoka-aine. Sitä voidaan käyttää eri tavoin erilaisissa resepteissä, ja se voi toimia erinomaisena ruokavalion osana.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.