Mikä on sumutinhoito ja mihin sitä käytetään?

Sumutinhoidossa lääkeaine voidaan viedä suoraan hengitysteihin sairauden hoitamiseksi. Lue aiheesta lisää alta.
Mikä on sumutinhoito ja mihin sitä käytetään?

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Sumutinhoito on hoitomuoto, jossa lääkeaineita annetaan sumutteen muodossa sisäänhengityksen kautta potilaalle. Näissä hoidoissa käytetään sumuttimia, jotka muuttavat nesteen aerosolihiukkasiksi. Ne siis muodostavat hienojakoisen sumun, jota potilas hengittää sisään.

Sumutinhoidon kautta lääkeainetta saadaan suoraan potilaan hengitysteihin, jossa se hoitaa sairautta.

Sumutinhoito: käytön aiheet

Sumutinhoidossa lääkeaine muutetaan hienojakoiseksi sumuksi, joka hengitetään keuhkoihin

Yleisin käytön aihe on keuhkoputkia laajentavien lääkkeiden anto astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastaville potilaille. Sumutinhoitoa käytetään myös muissa sairauksissa, kuten kystisessä fibroosissa, HIV:ssä ja keuhkoputken laajentumassa.

Mitä lääkkeitä voidaan antaa

Sumutinhoidon kautta voidaan antaa seuraavia lääkkeitä:

 • Keuhkoputkia laajentavia lääkkeitä tai kortikosteroideja.
 • Mykolyyttejä, jotka auttavat tekemään limasta helpommin pois yskittävää.
 • Aineita kuten suolaliousta, joka tekee keuhkoeritteistä nestemäisempiä.
 • Antibiootteja keuhkoputkentulehduksen hoitamiseksi suoraan.

Kuinka sumutinhoito hyödyttää

Sumutinhoidon pääasiallinen hyöty on se, että siinä potilaalle voidaan antaa lääkkeitä niin, että ne pääsevät suoraan kontaktiin hengitysteiden hoitoa vaativien alueiden kanssa. Näin matalammilla annostuksilla saadaan nopea vaikutus.

Tällaisella hoidolla on myös tyypillisesti vähemmän sivuvaikutuksia kuin systeemisellä antotavalla. Sumutinhoidossa lääke tai muu aine asettuu suoraan keuhkoputkiin. Yksi niistä tekijöistä, jotka määrittävät sumutteen asettumisen hengitysteihin, on hiukkasten koko. Mutta sumuttimen tyypistä riippuen hiukkasten koossa, nopeudessa ja sumun jakautumisessa voi olla huomattavia eroja.

Nämä tekijät puolestaan riippuvat potilaasta:

 • Ikä
 • Sisäänhengitystapa
 • Keuhkosairaus

Riskit ja komplikaatiot

Joitakin mahdollisia komplikaatioita ovat:

 • Keuhkoputkikouristus. Keuhkoputket tulehtuvat ja supistuvat. Tämä aiheuttaa yskää ja hengitysvaikeuksia.
 • Kontaminaation aiheuttamat tulehdukset.
 • Palpitaatio tai kohonnut verenpaine.
 • Hiilidioksidiretentio. Normaalisti hiilidioksidi poistuu uloshengityksen mukana.

Kuinka sumutinhoito toimii

Sumutinhoito sopii erilaisten hengityselimistön sairauksien hoitoon

Sumutinta tulee käyttää oikein, muutoin se ei tehoa. Sumuttimen tulee myös olla yhteensopiva sen lääkkeen kanssa, jota potilas käyttää vaivansa hoitoon.

Lääke voidaan antaa kasvomaskin kautta potilaille, joilla on äärimmäisen kovaa väsymystä tai hengitysvaikeuksia tai jotka eivät kykene käyttämään perinteisiä inhalaattoreita. Näin on usein vanhusten tai akuutisti sairaiden potilaiden kohdalla.

Potilaan tai terveysalan ammattilaisen on valmisteltava lääke huolellisesti, ja potilaalla on oltava tarvittavat materiaalit. Kädet tulee pestä huolellisesti. Noudata laitteen ohjeita ja käytä tarkkaa lääkeannosta, jotta hoito toteutuu oikein.

Jos hoitoon kuuluu useita lääkkeitä tai hoitavia aineita, ne on otettava peräjälkeen seuraavassa järjestyksessä:

1. Keuhkoputkia laajentavat lääkkeet ja/tai kortikosteroidit.
2. Keuhkoeritteitä nesteyttävät lääkeaineet.
3. Hengitysfysioterapia. Hengitysteiden eritteiden liikkeelle saamiseksi ja irrottamiseksi.
4. Antibiootit keuhkoputkentulehduksen hoitoon.

Muista kuitenkin kysyä lääkäriltäsi, mikäli oikeasta järjestyksestä on mitään epäselvyyttä.

Sumutinhoito kannattaa tehdä istuen selkä suorana ja pää taaksepäin kallistettuna. Näin estät ostaa sumutteesta vaikuttamasta epätoivotuille alueille. Laite ja kaikki välineet on lisäksi puhdistettava ja desinfioitava aina jokaisen käytön jälkeen.

Erilaiset sumuttimet

Sumuttimia on kaiken kaikkiaan kolmenlaisia.

Sumuttimia on on erilaisia

1. Ultraäänisumuttimet. Sumute syntyy pietsosähköisen kiteen värähtelystä. Nämä sopivat kuitenkin vain veden ja eri pitoisten suolaliuosten sumuttamiseen.

2. Kapillaariputkisumuttimet. Nämä koostuvat sumutinsäiliöstä, joka muodostaa aerosolin ilmavirran avulla. Ne sopivat yleisesti ottaen keuhkoputkia laajentaville lääkkeille, tulehdusta lievittäville lääkkeille, eri suolaliuospitoisuuksille, mykolyyteille ja antibiooteille.

3. Värähtelevät verkkosumuttimet. Sumute syntyy nesteen kulkeutuessa verkon pienten aukkojen kautta. Yleisesti ottaen nämä sumuttimet ovat ihanteellisia antibioottien kohdalla, koska ne vievät lääkkeen paremmin keuhkoihin ja sitä menee vähemmän hukkaan.

Lopuksi

Jotta sumutinhoito olisi tehokasta, siinä tulee noudattaa lääkärin ohjeistuksia.

Jos tarvitset useita lääkkeitä, ne tulee ottaa vuorotellen oikeassa järjestyksessä. Sumutin on myös puhdistettava ja desinfoitava huolellisesti. On myös yhtä tärkeää pitää yllä hyvää suuhygieniaa mahdollisten lääkejäämien poistamiseksi.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Astman hoito: inhalaattorit ja lääkkeet
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Astman hoito: inhalaattorit ja lääkkeet

Inhalaattorit toimivat astman kanssa kamppailevilla. Astman hoito on tärkeä aloittaa heti oireiden ilmestyessä, jotta olo ei pääse äitymään pahaksi...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Hess, D., Myers, T., & Rau, J. (2013). Una Guia De Dispositivos Para Aerosolterapia. American Association for Respiratory Care.

 • Rodríguez, G., Fuentes, M., & Perea, P. (2013). Administración Medicamentos Por Nebulización. Junta de Andalucía.

 • Moreno, M. Y. V. (2015). GUIA DE AEROSOLTERAPIA. Respira.


Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.