Logo image
Logo image

Mikä on S-GT -tutkimus ja mitä sen tulokset kertovat?

4 minuuttia
S-GT -tutkimuksella mitataan onko maksakudoksessa tai sappitiehyissä vaurioita.
Mikä on S-GT -tutkimus ja mitä sen tulokset kertovat?
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira

Kirjoittanut Carmen Martín
Viimeisin päivitys: 13 huhtikuuta, 2023

S-GT -testin tarkoituksena on diagnosoida maksaongelmia. Sillä mitataan glutamyylitransferaasia, joka on veressä esiintyvä entsyymi. Arvoilla on taipumus muuttua, kun maksa tai sappitiehyet ovat huonossa kunnossa.

Se on kuitenkin epäspesifinen parametri, koska se kohoaa myös tietyissä luusairauksissa sekä alkoholisteilla. Epäspesifisyydestään huolimatta se mahdollistaa monien sairauksien varhaisen havaitsemisen. Lisäksi se on yksinkertainen ja kustannustehokas testi. Millainen se tarkalleen ottaen on? Tässä artikkelissa kerromme siitä.

Mistä S-GT -tutkimus koostuu?

S-GT -testillä mitataan glutamyylitransferaasin pitoisuuksia veressä. Kids Health -julkaisun mukaan eri kehonosat tuottavat tätä entsyymiä. Suurin esiintyvyys on kuitenkin maksassa ja sappirakossa.

Veressä ja muissa elimissä tasot ovat yleensä vähäisiä. Niinpä, kun korkea pitoisuus havaitaan, on mahdollista epäillä vahinkoa tai sairautta. Erityisesti muuttunut S-GT -testi osoittaa, että entsyymi saattaa karata maksasta vereen.

Tämä puolestaan varoittaa, että maksa tai sappitiehyet ovat vaurioituneet. Glutamyylitransferaasin tasot ovat kuitenkin vaihtelevia. Esimerkiksi imeväisillä ne ovat yleensä korkeimmillaan heti syntymän jälkeen. Lisäksi mitä korkeampi pitoisuus veressä, sitä enemmän henkilöllä on maksavaurioita.

Milloin S-GT -tutkimus on tarpeen?

Some figure
Veren kohonneet transaminaasit yhdessä joidenkin kliinisten oireiden kanssa auttavat diagnosoimaan maksasairauden.

S-GT -testi auttaa havaitsemaan maksasairauksia. Se auttaa myös diagnosoimaan ne patologiat, jotka vaikuttavat sappirakkoon ja sappitiehyisiin. Sitä käytetään erityisesti, jos vahingon epäillään johtuvan esimerkiksi huumeiden tai alkoholin käytöstä.

Itse testi tehdään, kun näille patologioille ominaisia oireita ilmaantuu. Esimerkkinä niistä on keltaisuus, joka on ihon ja limakalvojen kellertävää pigmentaatiota. Sitä syntyy bilirubiinin kerääntyessä, jota maksa ei voi poistaa.

Muut oireet, jotka voivat johtaa tämän testin suorittamiseen, ovat seuraavat:

  • Tumma virtsa
  • Erittäin vaalea uloste
  • Pahoinvointi ja oksentelu
  • Vatsakipu

Maksan tai sappitiehyen vaurio

S-GT -testi voi havaita maksa- tai sappitievaurion. Syynä on se, että glutamyylitransferaasitasot nousevat ensimmäisinä, jos henkilöllä on tukos tällä alueella.

Tästä syystä sitä pidetään yhtenä herkimmistä sappitiesairauksiin liittyvistä testeistä. Se on osa niin kutsuttua “maksapaneelia“, joka yhdistää useita testejä, jotka mittaavat tärkeimpiä maksaentsyymejä (transaminaasi).

Merkittävimmät transaminaasit S-GT:n lisäksi ovat alaniiniaminotransferaasi (ALT) ja aspartaattiaminotransferaasi (AST). Tähän testisarjaan sisältyvät myös alkalinen fosfataasi ja bilirubiini. Jokainen näistä on yleensä kohonnut tietyissä sairauksissa.

Kuitenkin, kuten S-GT -testissä, ne ovat kaikki epäspesifisiä parametreja. Merkittävin on, että jos AST on korkea, se voi johtua luu- tai sappiongelmasta. Tässä tapauksessa, jos S-GT -testi on normaali, luuston vaurio on paikallinen.

S-GT -tutkimus ja krooninen alkoholin väärinkäyttö

Säännöllisesti alkoholia juovilla ihmisillä on yleensä muuttunut S-GT -testi. Entsyymiä on tällöin veressä enemmän.

Se on testi, joka auttaa erottamaan krooniset ja akuutit alkoholin väärinkäyttäjät. Siitä on hyötyä, jos halutaan tietää, juoko potilas edelleen vai onko hän todella lopettanut juomisen.

Mistä testi koostuu?

S-GT -testi on erittäin yksinkertainen. San Diego Hospitalin julkaisun mukaan ennakkovalmisteluja ei tarvita. On kuitenkin suositeltavaa paastota vähintään 8 tuntia etukäteen.

Lääkäri voi antaa erityisiä ohjeita kullekin potilaalle. Häntä voidaan esimerkiksi pyytää välttämään tiettyjä lääkkeitä tai alkoholia ennen testiä. Testi tehdään ottamalla laskimoverinäyte. Siksi lyhythihaisen paidan käyttäminen helpottaa veren ottamista.

Ihon pinta puhdistetaan antiseptisellä aineella. Suonen löytämisen helpottamiseksi käsivarren ympärille asetetaan kiristysnauha. Tämä mahdollistaa suonten täyttymisen verellä.

Sitten työnnetään neula ja otetaan näyte kyynärpään sisäpuolelta. Se voidaan myös ottaa käden tai jopa jalan takapuolelta. Veri kerätään injektiopulloon laboratorioon kuljettamista varten.

Kun verta on otettu tarvittava määrä, kiristysnauha poistetaan. Sitten pistokohtaa painetaan vanulla ja neula vedetään pois. S-GT -testi tehdään laboratoriossa potilaalta kerätyllä verellä.

Tulosten saaminen ja riskit

Tulokset tulevat nopeasti, muutamassa tunnissa. Mutta jos muutoksia on havaittavissa, lisätestejä tarvitaan.

S-GT -testi on yksinkertainen, turvallinen ja käytännöllinen. Kuten missä tahansa verikokeessa, joitakin ongelmia saattaa ilmetä, ja pistoskohtaan voi esimerkiksi ilmaantua pieni hematooma tai siinä voi tuntua kipua. On myös mahdollista, että potilasta huimaa tai pyörryttää verta otettaessa. Nämä ovat kuitenkin itsestään rajoittuvia ja vähäisiä sivuvaikutuksia.

Lue, miksi ennen verikoetta pitää paastota

Mitä tulokset tarkoittavat?

Some figure
Lääkärin tarkistaa ja tulkitsee laboratoriotutkimusten tulokset.

Glutamyylitransferaasin pitoisuudet veressä ovat yleensä hyvin alhaiset, yleensä 0–30 kansainvälistä yksikköä litrassa (IU/L).

Lab Test Online -julkaisun mukaan testiä voidaan muuttaa, jos tasot ovat korkeat tai normaalit. Kun tasot ovat koholla, se viittaa maksan tai sappitiehyen epänormaaliin tilaan.

Lisäksi mitä suurempi pitoisuus, sitä suurempi vahinko. Sitä esiintyy esimerkiksi hepatiitin ja kirroosin kohdalla. Tämä nousu voi kuitenkin esiintyä myös muissa patologioissa. Jotkut niistä ovat seuraavat:

  • Metabolinen oireyhtymä
  • Haimatulehdus
  • Diabetes
  • Sydämen vajaatoiminta
  • Myrkkyjen tai huumeiden väärinkäyttö

Toisaalta normaali S-GT -testi sulkee yleensä lähes varmasti pois maksasairauden. Se auttaa myös tietämään, onko henkilö juonut alkoholia. Suurin ongelma on, että saatetaan tarvita lisää testejä, koska se on epäspesifinen.

Testi voidaan jopa toistaa, jos parametrit ovat rajalliset, koska tämän entsyymin nousu voi olla ohimenevää, esimerkiksi alkoholia nautittaessa.

Lue, miksi lasten läsnäollessa ei tulisi juoda alkoholia

Mitä S-GT -tutkimuksesta tulee muistaa

S-GT -testi on verikoe, jolla mitataan glutamyylitransferaasin tasoja maksassa ja sappirakossa. Veressä sen pitoisuudet ovat fysiologisesti yleensä lähes havaitsemattomia.

Kun tasot nousevat, se osoittaa, että mainituissa elimissä on vaurioita. Se on kuitenkin hyvin epäspesifinen testi, ja siksi se vaatii yleensä muita lisätutkimuksia syyn ja varmuuden löytämiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Análisis de sangre: gamma glutamil transpeptidasa (GGTP) (para Padres) – Nemours KidsHealth. (n.d.). Retrieved June 8, 2021, from https://kidshealth.org/es/parents/test-ggt-esp.html.
  • Gamma-glutamil transferasa (GGT): comprenda la prueba y sus resultados. (n.d.). Retrieved June 8, 2021, from https://labtestsonline.org/tests/gamma-glutamyl-transferase-ggt.
  • Hanigan MH. Gamma-glutamyl transpeptidase: redox regulation and drug resistance. Adv Cancer Res. 2014;122:103-41. doi: 10.1016/B978-0-12-420117-0.00003-7. PMID: 24974180; PMCID: PMC4388159.
  • Lala V, Zubair M, Minter DA. Liver Function Tests. [Updated 2022 Oct 5]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482489/
  • The GGT test: Normal ranges, uses, results, and what to expect. (n.d.). Retrieved June 8, 2021, from https://www.medicalnewstoday.com/articles/325199#high-levels.
  • Análisis de sangre: gamma glutamil transpeptidasa (GGT). (n.d.). Retrieved June 8, 2021, from https://www.rchsd.org/health-articles/anlisis-de-sangre-gamma-glutamil-transpeptidasa-ggt/.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.