Mikä on mantelitumake?

Mikä on mantelitumake? Onko meillä niitä vain yksi? Mitä varten se on? Vastaamme näihin kysymyksiin tässä artikkelissa, koska se on paljon tärkeämpää kuin uskotkaan.
Mikä on mantelitumake?

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Mikä on mantelitumake? No, se on ryhmä neuroneja (tunnetaan myös nimellä amygdaloidikompleksi), joka sijaitsee aivojen ohimolohkossa. Sen toiminta on erittäin tärkeä, minkä vuoksi haluamme korostaa tekniikoita, jotka voivat rentouttaa mantelitumaketta ja säädellä tunteita.

Kummallista on, että vaikka puhumme vain yhdestä, meillä on niitä itse asiassa kaksi. Nyt näemme mantelitumakkeen toiminnot ja sen suhteessa tunteisiin.

Mantelitumakkeen toiminnot

Olemme jo antaneet sinulle vihjeitä mantelitumakkeen mahdollisista toiminnoista. Seuraavaksi aiomme kuitenkin määrittää ne tarkemmin. Huomaat, että vaikka mantelitumakkeesta ei puhuta paljon, sen läsnäolo on ihmiselle elintärkeää.

Mantelitumake on avain selviytymiseen

Se on avain selviytymiseen, sillä sen avulla voimme hallita pelkoa ja vastata pakenemalla tai taistelemalla tiettyjen ärsykkeiden edessä.

Mantelitumakkeen vaurioituminen voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Aggressiivinen reagoiminen tai pelottomuus voi vaarantaa selviytymisemme.

Vaikuttaa tunneoppimiseen

Toinen mantelitumakkeen tehtävistä on se, että sen avulla muodostamme yhteyden maailmankäsityksen ja tunteen välillä. Tällä tavalla, kun kohtaamme tiettyjä ärsykkeitä, voimme valita erilaisista toimintatavoista.

Mantelitumake voi myös laukaista useita fyysisiä muutoksia, kuten ihon menemisen “kananlihalle” tai ihon punoitus.

Mantelitumake saa aikaan sen, kun ihosi menee “kananlihalle” kylmästä tai voimakkaasta pelosta.

Se vaikuttaa muistojen uudelleenjärjestelyyn

Yksi mantelitumakkeen omituisimmista toiminnoista on se, että se vaikuttaa muistojen uudelleenjärjestelyyn. Tämä johtuu siitä, että muistot liittyvät tunteisiin, mikä auttaa meitä muistamaan ne vahvemmin kuin muut hetket.

Joskus aivosi muistavat tietyn tunteen (esim. koirien pelko), mutta unohtavat mitä tapahtui (että koira puri sinua, kun olit pieni). Tämä unohtaminen tapahtuu yleensä tilanteen synnyttäneen stressin vuoksi.

Se säätelee seksuaalista käyttäytymistä, aggressiivisuutta ja kylläisyyttä

Mantelitumakkeen tehtäviin kuuluu myös seksuaalisen käyttäytymisen säätely, johon liittyy tiettyjen ärsykkeiden yhdistäminen nautintoon tai tunnesiteisiin.

Mitä tulee aggressiivisuuteen, näissä tapauksissa mantelitumakkeessa on yleensä vika, joka aiheuttaa liioiteltuja reaktioita tiettyihin tapahtumiin. Lopuksi se vaikuttaa kylläisyyden tunteeseen, minkä vuoksi se on olennaista ravinnonsaannin hallinnassa.

Mantelitumake ja tunteet

Tiedät nyt joitakin mantelitumakkeen toimintoja, emme ole kuitenkaan vielä puhuneet sen suhteesta tunteisiin. Amygdaloidikompleksi hallitsee tarkasti, inhiboi tai aktivoi erilaisia ​​tunne vasteita.

Koska sinulla on mantelitumake (tai tarkemmin sanottuna kaksi), olet henkilö, joka osaa hallita tunteita riittävällä tasolla ja joka voi muodostaa sosiaalisia suhteita. Ihmiset, joilla ei ole mantelitumaketta, ovat liian itsevarmoja, mikä vaarantaa heidän oman selviytymisensä.

Kuten voit kuvitella, sillä on tärkeä rooli ahdistuksen hallinnassa. Jos olet käynyt läpi traumaattisen kokemuksen, aivosi tallentavat kyseisen tunteen ja heti, kun kohtaat samanlaisen ärsykkeen, se aktivoi sen. Mutta älä huoli, voit oppia rentouttamaan mantelitumaketta.

Vinkkejä mantelitumakkeen rentouttamiseen

Haluatko pitää ahdistuksesi hallinnassa ja hallita tunteitasi paremmin? Sitten sinun pitäisi oppia rentouttamaan mantelitumakettasi.

1. Liikunta

Liikunta rentouttaa ja vapauttaa endorfiinia, mikä parantaa oloa. Se auttaa sinua säätelemään tunteitasi. Säännöllinen liikunta on hyvinvointimme kannalta erittäin tärkeää.

2. Meditaatio

Meditaatio on erinomainen harjoitus mantelitumakkeen rentouttamiseen. Valitse sellainen aika vuorokaudesta, jolloin tunnet olosi mukavimmaksi. Sinun ei tarvitse meditoida kokonaista tuntia; tee sitä muutaman minuutin ajan joka päivä ja huomaat nopeasti sen positiiviset vaikutukset.

3. Rentouttava toiminta

Kävele luonnossa, lue, kuuntele musiikkia, ota aurinkoa parvekkeella, kuuntele lintuja puistossa. On olemassa monia rentouttavia aktiviteetteja. Tee näitä asioita niin paljon kuin voit.

4. Harjoittele mindfulnessia

Voit harjoittaa mindfulnessia sekä meditaation että joogan avulla. Kokeile sitä joka päivä keskittyen nykyhetkeen. Kun tiskaat, kun kävelet, kun käyt suihkussa.

Mantelitumake rentoutetaan joogassa.
Meditaatio, jooga, syvähengitys sekä mindfulness ovat tekniikoita, jotka auttavat rentouttamaan mantelitumaketta.

5. Tarkkaile ajatuksiasi

Jos tämä tuntuu aluksi vaikealta, yritä kirjoittaa ajatuksesi paperille. Älä tuomitse mitään ajatuksia tai tunteita. Itse asiassa, jos analysoit niitä, saatat huomata, että ne ovat liittyvät voimakkaasti nykyhetkeen.

Mantelitumakkeen rentouttaminen elämänlaadun parantamiseksi

Nyt kun tiedät kaiken hyödyllisen mantelitumakkeesta, älä epäröi ottaa käyttöön vinkkejä sen rentouttamiseksi. Tämä on erityisen tärkeää, jos kärsit ahdistuksesta.

Mantelitumakkeella oli merkittävä rooli lajimme selviytymisessä. Se on kuitenkin edelleen välttämätön tunteiden, kylläisyyden ja aggression säätelemisessä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Butman, J. U. D. I. T. H. (2001). La cognición social y la corteza cerebral. Revista Neurológica Argentina26(3), 117-122.
  • Salovey, P., & Mayer, J. (1990). Inteligencia emocional. Imaginación, conocimiento y personalidad9(3), 185-211.
  • Sánchez-Navarro, J. P., & Román, F. (2004). Amígdala, corteza prefrontal y especialización hemisférica en la experiencia y expresión emocional. Anales de Psicología/Annals of Psychology20(2), 223-240.
  • VELAsco-SUÂRE, M. A. N. U. E. L. (1980). Neurobiología de la memoria. Neurocirugía116(9).
  • Barbabosa, Rafael & Gomez, Psicologa. (2020). EL MIEDO, LA AMÍGDALA CEREBRAL Y CORTEZA PREFRONTAL.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.