Logo image
Logo image

Mikä on laserablaatio?

3 minuuttia
Laserablaatiosta on tullut tärkeä hoitomuoto aivokasvainten ja epilepsian hoidossa. Sillä on myös muita käyttötarkoituksia lääketieteessä – lue lisää!
Mikä on laserablaatio?
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2022

Laserablaatio on menetelmä, jolla on useita käyttötarkoituksia teollisuudessa. Sitä käytetään myös kirurgisena tekniikkana erilaisten terveysongelmien hoidossa. Sitä käytetään yleisimmin ihosairauksien hoitoon, hammaslääketieteessä sekä kasvainten poistamiseen, myös aivoista.

Yksi sen eduista muihin interventio hoitoihin verrattuna on, että se ei ole invasiivinen ja potilaalla on mahdollisuus palata normaaliin arkeen 48 tunnin kuluttua toimenpiteestä. Oletko kiinnostunut tietämään siitä lisää? Alla kerromme laserablaatiosta, sen eduista ja siitä, liittyykö sen käyttöön riskejä.

Mikä laserablaatio on ja mihin sitä käytetään?

Lääketieteessä laserablaatio on hoitomuoto, jota käytetään yleensä epilepsian ja aivokasvainten hoidossa. Kuten Journal of Functional Biomaterials -lehdessä julkaistussa artikkelissa kerrotaan, menetelmässä käytetään laseria ja erityistä instrumenttia, joka kuljettaa laserin valon vaurioituneeseen kudokseen.

Laser tuottaa monokromaattista valoa (se säteilee tietyllä aallonpituudella), joka on vuorovaikutuksessa käsiteltävän kudoksen kanssa. Käytetty väliaine on yleensä optinen kuitu, joka vastaa laservalon levittämisestä elimiin.

Lämmön muodostuminen kudoksissa ja siten tämän toimenpiteen vaikutus määräytyvät suurelta osin seuraavista tekijöistä:

  • Laservalon aallonpituus
  • Laserkokoonpano (teho, energia ja hoitoaika)
  • Kudoksen fysikaaliset ominaisuudet
  • Optisen applikaattorin emissio-ominaisuudet
Some figure
Laserablaatiossa hoidettavaan kudokseen kohdistetaan laserhoitoa tietyllä aallonpituudella. Sen voimakkuus vaihtelee hoidettavan alueen vakavuuden mukaan.

Lue myös: LASIK-laserleikkauksen hyödyt ja haitat

Pääasialliset käyttötarkoitukset

Epilepsiaa ja aivokasvaimia hoidetaan yleensä tällä menetelmällä. Tämän lisäksi tieteellisessä kirjallisuudessa mainitaan myös muun tyyppisiä kasvaimia, kuten seuraavat:

Sitä käytetään myös hammaslääketieteessä erilaisiin endodonttisiin toimenpiteisiin (pulppaleikkaus), periodontiaan (absessihoitoon), hampaisiin liittyviin kosmeettisiin toimenpiteisiin (valkaisu, pigmentin poisto) jne.

Sitä käytetään myös seuraavien lääketieteellisten tilojen hoidossa:

  • Herpes labialis
  • Suun haavaumat
  • Hematoomat
  • Suonikohjut
  • Tatuointien poisto

Millainen on laserablaatiomenettely?

Laserablaation soveltaminen kirurgisena tekniikkana on haastava toimenpide. Usein on tarpeen suorittaa testejä tarkan diagnoosin saamiseksi. Jos potilaalla epäillään kasvainta, magneettikuvauksen suorittamista suositellaan.

Kun päätös hoidon suorittamisesta on tehty, sovitaan toimenpiteen päivämäärä. Ennakkovalmisteluihin liittyvät yksityiskohdat vaihtelevat tapauskohtaisesti. Hoitava lääkäri ohjeistaa potilasta liittyen ennakkovalmisteluihin. Ennen toimenpidettä potilas rauhoitetaan ja viedään leikkaussaliin.

Usein on tarpeen tehdä pieni viilto hoidettavalle alueelle. Näin on esimerkiksi aivokasvaimen tapauksessa, jolloin kalloon porataan pieni reikä.

Sitten laserilla varustettu koetin viedään sisään ja väkevää lämpöä kohdistetaan käsiteltävälle alueelle, kunnes kudos on tuhoutunut. Samaan aikaan lääkintäryhmä tarkkailee aluetta varmistaakseen, että läheiset kudokset eivät vahingoitu, ja estääkseen verenvuodon tai muita komplikaatioita.

Laserablaation edut

Vaikka kyseessä on melko monimutkainen hoitomuoto, sillä on merkittäviä etuja muihin menetelmiin verrattuna.

Alle olemme listanneet laserablaation etuja:

  • Sen avulla voit hoitaa erilaisia ​​ihosairauksia, esimerkiksi helmiäispapuleita
  • Se on vähemmän invasiivinen tekniikka
  • Suuria viiltoja ei tarvitse tehdä
  • Hammaslääketieteessä anestesian käyttöä vähennetään
  • Potilas kokee vähemmän kipua
  • Suhteellisen turvallisempi kuin perinteinen leikkaus, mitä tulee leikkauskomplikaatioihin
  • Käytetty anturi voi saavuttaa vaikeapääsyiset alueet
  • Lyhyempi operointiaika, vaikka se vaihtelee terveysongelman mukaan
  • Pienentynyt infektioriski, koska haavat ovat pieniä
Some figure
Laserablaatiota käytetään kasvainten, suonikohjujen ja hammasongelmien hoidossa.

Lue myös: Laserhoito verisuonivaurioiden hoidossa

Mahdolliset riskit ja sivuvaikutukset

Suuria riskejä, vaurioita tai sivuvaikutuksia, jotka liittyvät laserablaation käyttöön kirurgisena tekniikkana, ei ole raportoitu. Sillä ei pitäisi olla haitallisia vaikutuksia muihin kudoksiin. Vaikka se on monimutkainen toimenpide, sillä ei ole huomattu olevan sivuvaikutuksia.

Tietysti kaikki toimenpiteet tulee tehdä asianmukaisissa tiloissa ja että kaikki tehdään korkeasti koulutettujen terveydenhuollon ammattilaisten toimesta.

Harvoista haittavaikutuksista mainitaan mahdolliset neurologiset seuraukset tai leesiot keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä, kun laserhoitohoitoa sovelletaan kaksosille, joilla on kaksos-kaksostransfuusiooireyhtymä.

Mahdollista neurologista häiriötä 2-vuotiailla on raportoitu 14 %:lla tapauksista, mukaan lukien motoriset ja kommunikaatio ongelmat ja jopa aivohalvaus.

Kustannus- ja saatavuusongelmia

Toistaiseksi suurimmat laserablaatioon liittyvät ongelmat johtuvat siitä, että kaikki ammattilaiset eivät hallitse tekniikkaa, eikä kaikilla terveyskeskuksilla ole toimenpiteessä käytettävää laitteistoa. Tämä puolestaan ​​vaikuttaa toiseen peruskysymykseen: sen korkeisiin kustannuksiin. Sen vuoksi päätös tämän hoitomenetelmän soveltamisesta (tai soveltamatta jättämisestä) voi liittyä etujen lisäksi myös potilaan taloudelliseen tilanteeseen, ei pelkästään terveyteen.

Joka tapauksessa, jos olet epävarma tästä hoitomuodosta, ota yhteyttä lääkäriin tai asiantuntijaan. He päättävät, onko sitä suositeltavaa käyttää, sekä sen mahdollisista kustannuksista. Kaikki riippuu kustakin yksittäisestä tapauksesta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Espín Andrade, A. M. (2008). Caracterización psicosocial de cuidadores informales de adultos mayores con demencia. Revista Cubana de Salud Pública34, 1-12.
  • Keegan, E., & Garay, C. (2007). Terapia cognitivo-conductual de la esquizofrenia. Vertex. Revista Argentina de Psiquiatría18(76), 423-427.
  • Peláez, M. S., Bernal, J. G., Cámara, R. S., Iglesias, A. I. S., & Jahouh, M. (2020). Ansiedad, depresión y apatía en relación a la situación de fragilidad. Revista INFAD de Psicología. International Journal of Developmental and Educational Psychology.2(1), 149-158.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.