Mikä on kaurajuuri ja miten sitä valmistetaan?

Oletko koskaan kuullut kaurajuuresta? Kerromme tämän mukulan ominaisuuksista ja ruoanlaittomahdollisuuksista.
Mikä on kaurajuuri ja miten sitä valmistetaan?

Viimeisin päivitys: 06 kesäkuuta, 2023

Kaurajuuri (Tragopogon porrifolius) on juurimukula, jota saadaan maaliskuun ja toukokuun välisenä aikana pääasiassa Välimeren alueelta. Se voi olla valkoinen tai musta, sillä on kartiomainen muoto, se on 15–30 senttimetriä pitkä ja 2–3 senttimetriä leveä.

Sillä on samankaltainen ulkonäkö kuin nauriilla tai maniokilla, ja sitä käytetään muhennosten, soseiden ja keittojen valmistukseen. Ja vaikka se ei ole yhtä suosittu kuin muut mukulat tai juurimukulat, sitä arvostetaan sen terveyshyötyjen vuoksi, varsinkin kun se sisällytetään tasapainoiseen ja monipuoliseen ruokavalioon. Haluatko tietää siitä lisää? Jatka lukemista!

Kaurajuuren ravitsemukselliset ominaisuudet

Ravitsemuksellisesta näkökulmasta on syytä huomata, että 100 grammassa kaurajuurta on energiaa vain 82 kaloria.

FoodPrintin julkaisussa kerrotaan, että siinä on hyvä määrä kuitua, C-vitamiinia, B6-vitamiinia, foolihappoa, kaliumia, mangaania, kalsiumia ja rautaa.

Lisäksi sen arvioidaan tarjoavan 18,6 grammaa hiilihydraatteja, enimmäkseen monimutkaisia, sekä 3 grammaa kuitua ja 3 grammaa proteiinia.

Kaurajuuren mahdolliset edut

Kaurajuuri.
Kaurajuuren säännöllinen sisällyttäminen ruokavalioon tuo mukanaan useita terveyshyötyjä.

Yksi kaurajuuren tärkeimmistä terveyshyödyistä on, että se toimii prebioottisena ravintona. Tällä tavalla, ja kuten Archives of Public Health -lehdessä jaettu tutkimus selittää, se auttaa parantamaan suoliston mikrobiston koostumusta ja ehkäisemään liikalihavuutta. Toki muitakin etuja on. Katsotaanpa niitä.

Kaurajuuren kulutuksen tulisi olla osana monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota.

Parantaa suoliston läpikulkua

Kuitupitoisuutensa vuoksi kaurajuuren edut liittyvät suoliston läpikulkuun. Erityisesti kuitu auttaa estämään ummetusta. Sen tehtävänä on lisätä ulosteen boluksen määrää intensiivisempien peristalttisten liikkeiden aikaansaamiseksi, mikä helpottaa myöhempää kulkua.

Kuitu liittyy myös pienempään riskiin sairastua kroonisiin suolistosairauksiin, kuten paksusuolen syöpään. On suositeltavaa kattaa sen päivittäiset tarpeet optimaalisen ruoansulatuskanavan terveyden vuoksi.

Auttaa vahvistamaan kehon puolustuskykyä

Kaurajuuri sisältää C-vitamiinia, joka on keskeinen ravintoaine kehon puolustuskyvyn parantamisessa. Frontiers in Immunology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa huomautetaan, että tämä hivenaine on avain hengitystievirussairauksien esiintyvyyden vähentämiseen.

Samaan aikaan The American Journal of Clinical Nutrition korostaa, että kaurajuuri prebioottisena ruokana auttaa säätelemään suoliston mikrobiotan koostumusta ja siten parantamaan immuunijärjestelmän vastetta.

Alentaa verenpainetta

International Journal of Molecular Sciences –lehdessä jaettu tutkimus kommentoi, että prebioottisilla kasveilla on verenpainetta alentava potentiaali. Tästä syystä kaurajuurta pidetään täydentävänä tuotteena verenpainetasojen alentamisessa.

Yksi mahdollisista mekanismeista, joka auttaa sitä saavuttamaan tämän vaikutuksen, on se, miten se auttaa alentamaan veren lipidejä. Toinen hypoteesi kuitenkin viittaa siihen, että se johtuu sen kyvystä heikentää insuliiniresistenssiä ja parantaa mineraalien imeytymistä suolistossa.

Tarvitaan laajempia tutkimuksia, mutta juurien, kuten kaurajuuren, syöminen on terveellistä ja vaikuttaa positiivisesti sydän- ja verisuonijärjestelmän terveyteen.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Resepti: kesäkurpitsan kukat

Miten kaurajuurta käytetään ruoanlaitossa?

Kaurajuuri on mukula, jota käytetään muhennosten, keittojen tai salaattien valmistukseen. Siinä on hieman kitkerä maku ja paksu kuori. Se on aina tarpeen keittää etukäteen, muuten saattaa olla, ettei se sula kunnolla.

Kypsennysprosessissa sen sisäpuolen kuidut pehmenevät, jolloin tuotteen ravintoaineet imeytyvät paremmin.

Paahdettu kaurajuuri

Multainen kaurajuuri.
Kaurajuurta voi valmistaa kotona useilla tavoilla, sillä se on kulinaarisesti erittäin monipuolinen ruoka.

Haluamme vielä antaa yhden kaurajuurireseptin. Se on yksinkertainen ruokalaji valmistaa, ja sen ravintoainetiheys on korkea.

Ainesosat

 • 1/2 kiloa kaurajuurta
 • Pippuria maun mukaan
 • 2 rkl gheetä
 • Ripaus suolaa
 • Kuivattua tilliä

Ohjeet

 • Pese kaurajuuri hyvin. Huuhtele hanan alla ja poista kaikki multa. Kuori kaurajuuri ja pese se uudelleen. Leikkaa se sitten pieniksi paloiksi.
 • Sulata ghee paistinpannussa keskilämmöllä. Lisää suolaa ja pippuria, kun ghee on nestemäistä ja lisää kaurajuuripalat.
 • Kypsennä, kunnes juuri on kullanruskea, kääntele sitä aina välillä varmistaaksesi täydellisen kypsennyksen kaikilta puolilta.
 • Kun olet saavuttanut paahdetun värin, tarjoile lautasilla ja ripottele pinnalle tilliä ennen syömistä.
Kaurajuuri voidaan syödä alkupalana tai tarjoilla lihan tai kalan kanssa.

Kaurajuuri, terve mukula

Kaurajuuri on ruoka, joka erottuu joukosta hivenravinteiden, monimutkaisten hiilihydraattien ja kuidun ansiosta. Se on helppo valmistaa ja se toimii muiden ruokien, kuten lihan ja kalan, lisukkeenä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Real Food Encyclopedia. Salsify. (n.d.). Foodprint. Available in https://foodprint.org/real-food/salsify/#:~:text=Salsify%20is%20not%20exactly%20a,of%20protein%2C%20calcium%20and%20iron.
 • Broers VJV, Van den Broucke S, Luminet O. Determinants of prebiotic vegetable consumption: the extended theory of planned behaviour. Arch Public Health. 2020 May 13;78:27. doi: 10.1186/s13690-020-00408-z. PMID: 32435478; PMCID: PMC7218641.
 • Cerullo, G., Negro, M., Parimbelli, M., Pecoraro, M., Perna, S., Liguori, G., Rondanelli, M., Cena, H., D’Antona, G. (2020). The Long History of Vitamin C: From Prevention of the Common Cold to Potential Aid in the Treatment of COVID-19. Front Immunol;28;11:574029. doi: 10.3389/fimmu.2020.574029.
 • Yeo SK, Ooi LG, Lim TJ, Liong MT. Antihypertensive properties of plant-based prebiotics. Int J Mol Sci. 2009 Aug 10;10(8):3517-3530. doi: 10.3390/ijms10083517. PMID: 20111692; PMCID: PMC2812835.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.