Mikä on katetri? Kuvaus ja ominaisuudet

Katetrointi on hyödyllinen tekniikka nesteiden lisäämiseen tai tyhjentämiseen, mutta se ei ole täysin riskitön toimenpide. Lisätietoja aiheesta löydät tästä artikkelista.
Mikä on katetri? Kuvaus ja ominaisuudet

Viimeisin päivitys: 23 huhtikuuta, 2022

Katetrointi on lääketieteessä laajalti käytetty tekniikka. Siitä on useita sovelluksia. Katetri on putken muodossa oleva laite, ja sitä on saatavana eri kokoisina riippuen siitä, mihin sitä aiotaan käyttää.

Tämä tekniikka keksittiin Yhdysvalloissa 1700-luvulla. Yksi sen yleisimmistä käyttötavoista on tyhjentää virtsarakko potilailta, jotka eivät voi tehdä sitä luonnollisesti. Terveydenhuollon ammattilaiset käyttävät sitä kuitenkin myös lääkkeiden antamiseen, muiden nesteiden tyhjentämiseen tai apuna muiden instrumenttien käyttöönotossa.

Lääketieteen edistyksen ansiosta voimme käyttää katetrointia useampien terveystilojen hoidossa. Esimerkiksi sydämen katetrointi on yleistynyt viime vuosina. Tämän päivän artikkelissa kuvataan tätä tekniikka yksityiskohtaisesti.

Mistä katetrointi koostuu?

Kuten edellä mainittiin, tämä toimenpide koostuu katetrin – ohuen, pehmeän, joustavan muoviputken – asettamisesta kehoon. Se voidaan viedä kehon kudosten tai muiden teiden, kuten valtimoiden tai virtsateiden läpi.

Katetreja on monenlaisia ​​ja ne kaikki ovat eri tarkoituksiin. Esimerkiksi suonensisäinen katetrointi, jota käytetään pääasiassa lääkkeiden, kuten anestesialääkkeiden, antamiseen.

Terveydenhuollon ammattilaiset käyttävät sitä myös dialyysihoitoon, verenpaineen mittaamiseen ja muiden nesteiden syöttämiseen. Toinen usein käytetty katetrointityyppi on virtsan tyyppi. Se auttaa evakuoimaan virtsan ihmisiltä, ​​jotka eivät pysty virtsaamaan kunnolla.

Katetrin asettaminen leikkausta varten.

Katetrointityypit

Katetreja on erilaisia ​​lähes jokaiseen käyttötarkoitukseen. Katsotaanpa joitain yleisimmin käytettyjä, kuten sydän-, virtsa- ja suonensisäisiä katetreja.

Sydämen katetrointi

Kuten edellä mainittiin, sydämen katetrointi on nykyään lääketieteessä erittäin tärkeä toimenpide. Lisäksi se koostuu katetrin viemisestä laskimon tai valtimon kautta, yleensä jalkaan tai käsivarteen.

Teknikko ohjaa katetrin sydämeen ja tekee siten mahdolliseksi diagnosoida lukuisia terveystiloja. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi löytämään tukkeumia verisuonista. Sen avulla voidaan myös nähdä, onko sydämessä rakenteellisia ongelmia, tai jopa tehdä kudosbiopsia.

Virtsan katetrointi

Tässä tapauksessa on kolme tyyppiä:

  • Ensinnäkin ajoittainen katetrointi on tarkoitettu virtsarakon tyhjentämiseen virtsaputken kautta, se on väliaikaista.
  • Kestokatetrit on tarkoitettu pitkäaikaiseen tyhjennykseen, joten niitä ei tarvitse asettaa useita kertoja, sillä on kuitenkin lisääntynyt infektioriski.
  • Kolmanneksi, suprapubinen katetrointi on tarkoitettu tapauksiin, joissa virtsaputkessa on vaurioita, joten teknikot työntävät sen navan alle ja suoraan rakkoon.

Suonensisäinen katetrointi

Tämä voi olla reuna- tai keskusyksikkö:

  • Perifeeri on se, joka on asetettu käsivarsiin tai jalkoihin.
  • Keskuskatetrointi menee kaulaan tai rintaan, ja se on monimutkaisempi ja varattu ihmisille, jotka tarvitsevat sitä pidempään.
Katetri kädessä.

Mahdolliset riskit

Kuten kaikissa muissakin invasiivisissa tekniikoissa, katetrin asettamisessa kehoon on riskejä. Useimmissa tapauksissa hyödyt ovat kuitenkin riskejä suuremmat. On olemassa joitakin komplikaatioita, joita voi esiintyä. Mahdollisia komplikaatioita ovat:

  • Allerginen reaktio katetrin materiaaliin
  • Infektio asennuskohdassa tai kipu
  • Vamma verisuonessa
  • Verihyytymien muodostuminen tai verenvuoto

Lääkärin on oltava vastuussa katetrin oikeaoppisesta asettamisesta. Lisäksi jokaisen, jolla on katetri, tulee noudattaa asianmukaisia ​​hoito-ohjeita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.