Foley-katetri: käyttötarkoitus ja asettaminen

Foley-katetri on toiselta nimeltään virtsakatetri. Se on putki, jonka kautta virtsa poistuu rakosta pussiin.
Foley-katetri: käyttötarkoitus ja asettaminen

Viimeisin päivitys: 10 maaliskuuta, 2020

Foley-katetri on eräänlainen taipuisa katetri, joka tyhjentää virtsan rakosta kehon ulkopuolelle. Tästä syystä se tunnetaan myös virtsakatetrina tai rakkokatetrina.

Putki on tyypillisesti lateksia, sillä tämä materiaali on miellyttävämpi potilaille. Jos potilas on allerginen lateksille, on olemassa toinen vaihtoehto, eräänlainen muovi, jota valmistajat käyttävät pitääkseen katetrin steriilinä. Tämä auttaa ehkäisemään infektioita.

Nämä katetrit ovat saaneet nimensä amerikkalaisen kirurgin Frederic Foleyn mukaan. Kuten myöhemmin kerromme, niitä käytetään potilailla tyypillisesti sairaaloissa.

Kuinka Foley-katetri toimii?

Virtsarakkoon voidaan asettaa katetri eri syistä

Foley-katetri työnnetään virtsaputken kautta rakkoon. Tästä syystä sen kokoa täytyy voida muuttaa. Putkia on erilaisia miehille, naisille ja lapsille. Myös paksuusmittareita on erilaisia, jotta ne mukautuvat paremmin jokaisen potilaan anatomian erityispiirteisiin.

Katetrien koko määritellään ranskalaisella Charriere-asteikolla, jossa yksi yksikkö vastaa 0,33 millimetriä.

Charriere-yksiköiden määrä vastaa katetrin ympärysmittaa millimetreinä. Tämä tarkoittaa sitä, että Charriere-yksiköiden määrästä (niitä kuvataan F-symbolilla) voidaan päätellä katetrin ja näin ollen myös virtsaputken halkaisija.

Runsaasta katetrivalikoimasta huolimatta niillä kaikilla on jotain yhteistä: putkeen kiinnitetty pallo, joka on aluksi tyhjä.

Pallo on keskeinen osa Foley-katetria. Se auttaa katetria toimimaan oikein, sillä se on ainoa osa katetrissa, joka estää sitä irtoamasta paikaltaan.

Kuinka Foley-katetri asetetaan?

Ennen kuin Foley-katetri asetetaan, täytyy varmistua ettei se ole viallinen. Nykyään valmistuksessa on erittäin tiukka valvonta, mutta ei ole siltikään epätavanomaista törmätä vialliseen katetriin.

Katetrin toiminnan voi varmistaa laittamalla steriiliä vettä pallossa olevaan suuttimeen. Jos pallo alkaa laajeta eikä vettä vuoda mistään, katetri voidaan asettaa potilaalle.

Potilaan intiimialueen tulee olla puhdas. Foley-katetri asetetaan virtsaputken läpi liukasteen avulla. Putken saamista virtsarakkoon voi helpottaa lisäämällä vatsan painetta eri hengitysmenetelmillä tai matkimalla virtsaamista.

Kun Foley-katetri on rakon sisällä, pallon tulee täyttyä, jotta putki ei tule pois. Pallo täytetään ilmalla tai steriilillä vedellä ruiskun avulla suuttimen kautta, jossa on pieni venttiili.

Itse katetrin venttiili on yhteydessä pussiin, johon virtsa varastoituu. Pussissa on myös millimetriasteikko virtsan määrän mittaamisen helpottamiseksi.

Mihin sitä käytetään?

Foley-katetri asetetaan virtsarakkoon esimerkiksi inkontinenssissa

Foley-katetria käytetään tavallisimmin seuraaviin:

  • Inkontinenssiin: tämä on yleinen vaiva vanhuksilla ja neurologisista vaurioista kärsivillä potilailla, joiden virtsaamisesta vastaavat hermot ovat vaurioituneet.
  • Kaikissa niissä tilanteissa, joissa rakko ei pysty tyhjenemään kunnolla, esimerkiksi eturauhassyövässä.
  • Leikkauksessa olleet potilaat, joiden on kontrolloitava ulos tulevan virtsan määrää.

Mitkä ovat haittapuolet?

Suurin ongelma Foley-katetrissa on virtsatietulehduksen riski. Katetri on kuitenkin vierasesine alueella, jossa bakteerit helposti pääsevät intiimialueelta rakkoon. Tästä syystä tämän alueen hygienian kanssa on oltava erityisen huolellinen.

Lisäksi on tärkeää estää virtsapussia vääntymästä, jotta virtsa pääsee valumaan esteettä eikä keräänny minnekään. Tämä voidaan varmistaa yksinkertaisesti kiinnittämällä katetri paikalleen teippaamalla se reiteen. Jos potilas on vuoteenomana, pussin voi jättää sängyn alle, jolloin virtsa valuu painovoiman ohjaamana minne kuuluukin.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Catéter de Foley. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 14 de diciembre de 2018 de https://es.wikipedia.org/wiki/Cat%C3%A9ter_de_Foley
  • Rueda S, Pérez FJ, P. M. (2013). Protocolo de Sondaje Vesical: Modificación de la técnica para cambio de catéter en portadores de larga duración. Nure Investigación.
  • Tailly T, Denstedt JD. Fundamentals of urinary tract drainage. In: Wein AJ, Kavoussi LR, Partin AW, Peters CA, eds. Campbell-Walsh Urology. 11th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2016:chap 6.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.