Mikä on ihonalainen injektio ja miten se annetaan?
Subkutaaninen eli ihonalainen injektio on melko yleinen käytäntö lääketieteen maailmassa. Syynä on se, että potilas voi antaa sen itselleen ja se sopii monille yleisille lääkkeille, kuten diabeteksessa käytettävälle insuliinille.
Ihonalainen injektio annetaan ihonalaiseen rasvakudokseen. Toisin sanoen se pistetään ihon ja lihaksen välissä olevaan rasvakerrokseen. Tässä kudoksessa on vain vähän verisuonia, minkä vuoksi se sopii hyvin pienille lääkeannoksille.
Lisäksi lääkkeiden olisi hyvä olla hitaasti ja jatkuvasti imeytyviä. Vaikka ihonalainen injektio on helppo antaa, siitä on hyvä muistaa tiettyjä asioita.
Mikä on ihonalainen injektio?
Ihonalainen injektio sekoitetaan usein ihonsisäiseen injektioon. Jälkimmäinen viittaa injektioon, jossa neula läpäisee ainoastaan dermiksen eli verinahan (ihon keskimmäinen kerros).
Se sopii ihonalaisen injektion tavoin hitaasti ja paikallisesti imeytyville lääkkeille. Nämä injektiot eroavat toisistaan siinä, miten syvälle neula työnnetään ja missä kulmassa. Ihonsisäisessä injektiossa neula työnnetään 10 asteen kulmassa, eli lähes samansuuntaisesti ihon kanssa.
Ihonalaisissa injektioissa neula puolestaan läpäisee ihonalaiskudoksen, joka sijaitsee iho- ja lihaskerroksen välissä. Se tunnetaan rasvakudoksena.
Tätä aluetta käytetään pienten lääkeannosten antamiseen. Yleensä lääkettä on alle 1 millilitra, toisinaan 2 millilitraa. Koska rasvakudoksessa ei juuri ole verisuonia, lääkkeet imeytyvät sieltä elimistöön vähitellen.
Tämä onkin yksi merkittävimmistä eroista ihonalaisten ja suonensisäisten injektioiden välillä; suonensisäiset vaikuttavat nopeammin. Ihonalaiset injektiot on myös helpompi antaa ja ne ovat halvempia. Yksi niiden tärkeimmistä käyttötavoista on sellaisten lääkkeiden antaminen, joita henkilö ei pysty ottamaan suun kautta.
Sinua saattaa kiinnostaa myös: Mitä sinun tulee tietää injektioista – 4 injektiotyyppiä
Vinkkejä ennen ihonalaisen injektion antamista
Ennen ihonalaisen injektion antamista tulee pitää mielessä muutama asia. Kuten Nursing -lehdessä julkaistussa artikkelissa kerrotaan, ärsytystä aiheuttavia lääkkeitä ei tulisi koskaan antaa tällaisena pistoksena, sillä se voi aiheuttaa märkäpaiseita tai jopa kudoksen kuolion.
Toisin kuin muissa pistoksissa, henkilön ei pidä hengittää sisään neulan sisääntyöntämisen jälkeen. Näin tehdään yleensä suonensisäisissä injektioissa sen varmistamiseksi, että neula on oikeassa paikassa. Tämä voi kuitenkin jättää mustelman.
Pistosaluetta ei myöskään suositella hieromaan, sillä tämä voi saada lääkkeen imeytymään elimistöön nopeammin, mikä ei ole toivottavaa.
Pistoskohtaa kannattaa vaihdella, jos pistoksia tarvitaan jatkuvasti. Näin on esimerkiksi diabeetikoiden kohdalla. Tällä tavoin voidaan ehkäistä arpien muodostuminen.
Pistoskohtien tulisi olla muutaman sentin päässä toisistaan. Insuliini suositellaan pistettävän vatsaan rengasmaisesti pistokohdan vaihtelemiseksi.
Välineet ihonalaisen injektion antamiseen
Ihonalaisen injektion antamiseksi tarvitaan erilaisia välineitä. Tärkein on tietenkin ruisku. Se koostuu kolmesta osasta: neula, sylinteri ja mäntä. Neula on ihoon työnnettävä osa, kun taas sylinteriin laitetaan lääke. Mäntä auttaa annostelemaan lääkkeen ruiskusta.
Ruiskut voivat olla erikokoisia. Niissä kaikissa on lukemat, joiden avulla osataan antaa oikea määrä lääkettä (ne ovat joko millilitroina tai kansainvälisinä yksikköinä).
Ihonalaisissa injektioissa tulee käyttää uutta neulaa joka kerta. Niiden tulee olla oikeankokoisia. Neulaa tai ruiskua käsitellessä kannattaa käyttää kertakäyttökäsineitä, sillä tämä pienentää infektioriskiä.
Kotona olisi hyvä olla puhtaita paperipyyhkeitä, jonka päälle välineet voidaan laittaa. Myös desinfiointiaine tai desinfioivat kosteuspyyhkeet voivat tulla tarpeeseen.
Sinua saattaa kiinnostaa myös: Keuhkokuumerokotteen teho aikuisilla
Miten syvälle neula tulisi työntää?
Ihonalainen injektio tulee antaa tiettyyn syvyyteen ja oikeassa kulmassa. Sen voi antaa 90 asteen kulmassa (kohtisuoraan ihoon nähden) tai 45 asteen kulmassa. Se tulisi tehdä mahdollisuuksien mukaan aina 90 asteen kulmassa, ja 45 asteen kulmassa sellaisille alueille tai ihmisille, joilla on vain vähän rasvakudosta.
Murcia Salud -lähteen julkaisun mukaan ihoa ei aina tarvitse puhdistaa ennen injektion antamista. Se tulisi tehdä vain silloin, kun iho on näkyvästi likainen.
Ruisku on tärkeää valmistella ennen pistoksen antamista. Sitä pidetään hallitsevassa kädessä peukalon ja etusormen välissä. Toisella kädellä tartutaan siihen kohtaan ihoa, johon pistos annetaan.
Kuten Kaiser Permanente -lähteen artikkelissa kerrotaan, neula tulee työntää ihoon voimalla. Kun se on kokonaan sisällä, mäntää painetaan niin, että lääke menee sisään. Tämän jälkeen neula vedetään pois samassa kulmassa kuin missä se työnnettiin sisään.
Kun tämä on tehty, ihosta voi päästää irti. Pistoskohta saattaa vuotaa hieman verta. Tässä tapauksessa paina aluetta kevyesti vanulapulla tai sideharsolla.
Mihin ihonalainen injektio voidaan antaa?
Ihonalainen injektio voidaan antaa kehon eri kohtiin. Yksi yleisimmistä alueista on vatsa. Neula tulisi työntää viiden sentin päähän navasta, varoen pistämästä liian lähelle. Myös lonkka- ja kylkiluiden painamista tulisi välttää.
Ihonalainen injektio voidaan antaa myös jalkaan, tarkemmin ottaen reiden ulkosyrjään polven ja lonkkien välisellä alueella.
Yksi mahdollinen pistokohta on myös alaselkä juuri pakaroiden yläpuolella. Tässä tapauksessa tulee varmistaa, että se annetaan vyötärön alapuolelle ja kuvitteellisen linjan päälle juuri pakaroiden yläpuolella. Pistoksen voi antaa myös käsivarteen.
Opettele pistämään pienentääksesi riskejä
Ihonalainen injektio annetaan siis ihon ja lihaksen välissä olevaan rasvakudokseen. Yleensä sitä käytetään pienten lääkeannosten antamiseen. Käytettävien lääkkeiden tulee olla myös sellaisia, joiden on imeydyttävä hitaasti ja vähitellen.
Yksi pääasiallisista ihonalaisen injektion käyttötarkoituksista on insuliinin antaminen. Pistoskohtaa on suositeltavaa vaihdella, ja välineet tulisi valmistella oikeaoppisesti. Lisäksi on erittäin tärkeää muistaa mahdollisimman hyvä hygienia.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Cómo administrar una inyección subcutánea: Instrucciones de cuidado | Kaiser Permanente. (n.d.). Retrieved May 13, 2021, from https://espanol.kaiserpermanente.org/es/health-wellness/health-encyclopedia/he.cómo-administrar-una-inyección-subcutánea-instrucciones-de-cuidado.abl4055
- Cómo administrar una inyección subcutánea | Nursing. (n.d.). Retrieved May 13, 2021, from https://www.elsevier.es/es-revista-nursing-20-articulo-como-administrar-una-inyeccion-subcutanea-13076902
- Preevid: ¿Cuál es la técnica correcta de inyección subcutánea? (n.d.). Retrieved May 13, 2021, from https://www.murciasalud.es/preevid/18156
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.