Logo image
Logo image

Mikä on emotionaalinen allergia ja miten sitä hoidetaan?

4 minuuttia
Me kaikki olemme kuulleet ruoka-allergioista ja allergioista muille fyysisille elementeille kuten siitepölylle, mutta mikä ihme on emotionaalinen allergia?
Mikä on emotionaalinen allergia ja miten sitä hoidetaan?
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Viimeisin päivitys: 23 maaliskuuta, 2023

Tietyissä tilanteissa syvä ahdistus tai suuri stressitilanne voi aiheuttaa emotionaalisen allergian. Tällöin voi ilmetä oireita hengitysteissä tai iholla, kuten punoitusta.

Nämä merkit sekä käytettävä hoito voivat olla samanlaisia kuin tavanomaiselle allergiselle reaktiolle ehdotetut. Muita toimenpiteitä, kuten psykologista terapiaa, voidaan kuitenkin tarvita. Lue eteenpäin, sillä alla kerromme, mikä on tämä emotionaalinen allergia.

Allergiat ja allergiset reaktiot

Allergia on yliherkkyystila, jossa syntyy erilaisia reaktioita johtuen kosketuksesta tiettyihin aineisiin, joita kutsutaan allergeeneiksi. Allergiatyyppejä on useita:

 • Hengitysreaktiot, jotka johtuvat kemikaalien hengityksestä, sekä allergia esimerkiksi pölypunkeille, eläimille, siitepölylle tai sieni-itiöille.
 • Ruoka-aineallergiat alkavat herkillä ihmisillä tiettyjen ainesosien (maitotuotteet, äyriäiset, soija, maapähkinät jne.) nauttimisesta.
 • Reaktiot, jotka johtuvat kosketuksesta esineiden tai aineiden kanssa ja aiheuttaen ihotulehdusta. Tämä voi tapahtua muun muassa ruosteen, sementin ja bensiinin kanssa.
 • Ihoreaktiot ja muut hyönteisten ja hämähäkkieläinten puremien aiheuttamat reaktiot.
 • Allergia lääkkeille tai niiden sisältämille yhdisteille.

Kun herkkä henkilö joutuu kosketuksiin allergeenin kanssa, alkaa monimutkainen tapahtumasarja, joka alkaa lymfosyyttien aktivoitumisesta ja huipentuu histamiinin vapautumiseen. On kuitenkin huomattava, että histamiini ei ole ainoa erittyvä aine.

Some figure
Nokkosihottuma on yleinen ihoallergian muoto.

Allergioiden syyt

Allergiset reaktiot johtuvat allergeenialtistuksen ja allergeeniherkkyyden yhdistelmästä. Kysymys kuuluu kuitenkin, miksi jotkut ihmiset ovat herkkiä ja toiset eivät.

Tälle on useita selityksiä. Esimerkiksi uskotaan, että asiaan liittyy geneettinen tekijä, koska allergiat ovat yleisempiä niillä, joiden perheenjäsen on herkkä tietylle allergeenille.

On myös todettu, että henkilö ei synny allergian kanssa, vaan kehittää sen jossain vaiheessa elämää. Tähän liittyy ympäristötekijöitä, jotka yhdessä geneettisen taipumuksen kanssa lisäävät riskiä. Niiden joukossa seuraavat:

 • Ympäristön saastuminen
 • Altistuminen tupakansavulle
 • Sosioekonomiset tekijät (ylikansoitus)
 • Pölyn esiintyminen ympäristössä
 • Ilmastotekijät (esim. korkea kosteusprosentti)
 • Ruoat: prosessoidut elintarvikkeet, keinotekoiset väriaineet jne.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Näillä siivousvinkeillä saat siitepölyttömän kodin

Emotionaalisen allergian oireet

Näihin edellä mainittuihin tekijöihin on lisättävä emotionaalinen eli tunteellinen puoli, joka viittaa tapaan, jolla henkilö kohtaa olosuhteet ja ongelmat. Siten ahdistus, stressi ja muut emotionaaliset häiriöt voivat vaikuttaa allergioiden esiintymiseen ja kehittymiseen tutkimuksen mukaan.

Emotionaalinen allergia tai tunneallergia voidaan määritellä tilaksi, jossa immuunijärjestelmä synnyttää elimistössä tiettyjen negatiivisten tunteiden edessä samanlaisen reaktion kuin allergeenin läsnäolon vuoksi.

Emotionaalisen allergian oireet ilmenevät pääasiassa iholla, joskaan eivät yksinomaan. Ne ovat samanlaisia kuin nokkosihottuma:

 • Kutina
 • Ihottuma
 • Punaiset täplät

Nämä oireet voivat vaihdella potilaasta toiseen. Ne puolestaan riippuvat muista tekijöistä, kuten iästä ja tunteiden voimakkuudesta.

Miksi emotionaalinen allergia ilmenee?

Emotionaalinen stressi voi vaikuttaa hermostoon ja immuunijärjestelmään. Uskotaan, että näissä olosuhteissa kortisolin vapautuminen sekä katekoliamiinien tuotanto lisääntyvät, mikä aiheuttaa tulehdusreaktion.

Tälle ehdotetaan useita selityksiä. Esimerkiksi bio-neuroemotionin näkökulmasta sairauden uskotaan olevan adaptiivinen mekanismi, joka vaikuttaa ihmiseen ja joka ilmenee ohjelmista. Allergia ymmärretään siten kehon vastustukseksi jotain tunnetta tai menneisyyden tapahtumaa kohtaan, josta emme pidä tai jota emme halua kohdata. Itse asiassa jokaisella allergeenilla uskotaan jopa olevan symboliikka:

 • Maito: äiti
 • Jyvät: perhe
 • Siitepöly: tunteet

Samoin väitetään, että tietyllä menneisyyden hetkellä tapahtui todennäköisesti emotionaalinen shokki, jonka aikana alitajunta olisi havainnut jonkin tai jonkun mahdollisena hyökkääjänä ja yhdistänyt sen nykyiseen elementtiin. Tästä elementistä tulee sitten allergeeni.

Naturopatia puolestaan selittää, että allergeenit eivät ole sellaisia, vaan että allergiat johtuvat immuunijärjestelmämme epätasapainosta, joka johtuu epäterveellisistä elämäntavoista. Tämä vaihtelee siirtogeenisten tuotteiden kulutuksesta liialliseen hygieniaan ja altistumiseen puhdistustuotteissa oleville kemikaaleille sekä tapaamme olla ja toimia.

Emotionaalisten allergioiden hoito

Emotionaalisen allergian hoito voi olla samanlaista kuin muidenkin allergisten reaktioiden hoito. Antiallergisten (antihistamiinien) ja paikallisten tuotteiden, mukaan lukien kortikosteroidien, käyttöä määrätään iho-oireiden hoitoon.

Jos oireet jatkuvat, ihotautilääkärin käynnin lisäksi on suositeltavaa käydä terapiassa psykologin tai muun mielenterveysalan ammattilaisen kanssa. Myös stressi- ja ahdistuneisuuslääkkeitä saatetaan määrätä.

Toisaalta mainitaan joitakin vaihtoehtoisia hoitoja, jotka voivat olla tehokkaita allergioihin liittyvien oireiden vähentämisessä. Yhdessä tutkimuksessa luonnontuotteilla Cinnamomum zeylanicum, Malpighia glabra ja Bidens pilosa todettiin olevan allergiaa ehkäiseviä ominaisuuksia ja ne voivat olla yhtä tehokkaita kuin loratadiini.

Myös akupunktiota on pidetty yhtenä vaihtoehtona. Aihetta koskeva tutkimus osoittaa, että tämä tekniikka on tehokas jatkuvan allergisen nuhan oireenmukaisessa hoidossa.

Sekä näitä että muita luonnollisia hoitoja voidaan käyttää emotionaalisen allergian tapauksessa, kunhan ne eivät korvaa lääketieteellistä lähestymistapaa.

Some figure
Ahdistus- ja stressitilat voivat näyttäytyä kehossa fyysisesti. Esimerkkeinä nokkosihottumaa muistuttavat oireet.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan tämänkin artikkelin: Sitrusallergia: oireet, hoito ja suositukset

Määritä allergia ennen hoidon aloittamista

Minkä tahansa sairauden hoito vaatii ensin diagnoosin. Emotionaalisten allergioiden tapauksessa täytyy olla varma, että ongelman syy on stressi- tai ahdistustila eikä allergeeni.

Siksi testausta pidetään tarpeellisena sen määrittämiseksi, mille aineille henkilö voi olla herkkä, tai onko kyseessä emotionaalinen tekijä.

Joka tapauksessa terveydenhuollon ammattilaisen tulee tehdä diagnoosi ja määrätä hoito. Älä yritä keksiä hoitoa itse.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Corren J, Lemay M, Lin Y et al. Clinical and biochemical effects of a combination botanical product (ClearGuard™) for allergy: a pilot randomized double-blind placebo-controlled trial. Nutr J. 2008; 20 (7). https://doi.org/10.1186/1475-2891-7-20
 • García I, Ponce M, Lozano S. Tipos de alergias y afectación en la población. Revista Sanitaria de Investigación. 2021; 8 (2). Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8074710
 • Milián G, Velázquez J, Colomer M, et al. Bioneuroemoción y trastorno afectivo bipolar. Geroinfo. 2013;8(1): 1-9.
 • Romero-Tapia S. Prevención de alergia y asma. Salud en Tabasco. 2002; 8(2): 83-86.
 • Rossel M, Araya M. Alergia alimentaria en la infancia. Revista Médica Clínica Las Condes. 2011; 22(2): 184 – 189,
 • Valenzuela Solano F, Mendoza Castillo J.  La depresión y la ansiedad en las enfermedades alérgicas: el papel de las emociones en la patogénesis de la alergia. Alergia (Méx.). 1989; 36(1): 11-14.
 • Xue C, An X, Cheung  T, et al. Acupuncture for persistent allergic rhinitis: a randomised, sham-controlled trial. Medical Journal of Australia. 2007; 187: 337-341. https://doi.org/10.5694/j.1326-5377.2007.tb01275.x

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.