Logo image
Logo image

Mikä on Cotardin oireyhtymä?

2 minuuttia
Usein tästä oireyhtymästä kärsivällä on itsemurha-ajatuksia. Hän uskoo jo kuolleensa, eikä mikään enää tunnu merkitsevän, tai sitten hän pitää itseään kuolemattomana.
Mikä on Cotardin oireyhtymä?
Viimeisin päivitys: 25 tammikuuta, 2019

Cotardin oireyhtymä on mielenterveyshäiriö, jossa henkilö ajattelee olevansa kuollut. Tämä on erään tyyppistä harhaisuutta, joka tunnetaan englannin kielessä myös nihilistisenä harhana tai kieltämisenä.

Cotardin oireyhtymä on hyvin harvinainen, mutta joitakin tapauksia on vuosien varrella ilmennyt. Tästä kärsivä ihminen kieltää että hänen kehonsa on olemassa, että hänellä on hermot, aivot, verta, sisäelimet ja muita kehon osia.

Potilas kokee elävänsä epätodennäköisellä ja fiktiivisellä tavalla. Hän voi jopa luulla kärsivänsä elinten mätänemisestä ja kokea hallusinaatioita mätänemisen hajusta.

Faktoja Cotardin oireyhtymästä

Oireyhtymän taustalla

Some figure

Ihmisellä on tällöin yleensä ilmennyt muutos tunteidensa intensiteetissä. Hän menettää elinvoimaansa ja on negatiivisuuden hallitsema.

Lisäksi henkilöllä on muun muassa hyperaktiivisuutta mantelitumakkeessa sekä estymistä vasemman otsalohkon alueella aivoissa, kuten myös eräitä muita ilmiöitä. Samoin voi ilmetä vähentymistä dopamiinissa aivojen reseptoreissa.

Nimityksen historia

Oireyhtymä saa nimensä ranskalaiselta neurologilta nimeltään Jules Cotard, joka aikoinaan havaitsi ilmiön. Löydös tehtiin, kun tarkkailtiin useita potilaita joilla oli psykiatrisia häiriöitä, joihin kuului tämän oireyhtymän määrittäviä harhoja.

Ensimmäinen Cotardin hoitama potilas oli 43-vuotias nainen. Hän oli varma, että hänellä “ei ollut aivoja tai hermoja tai rintaa tai sisäelimiä, ainoastaan iho ja luut”. Tämä potilas (joka esiteltiin konferenssissa Pariisissa vuonna 1880 salanimellä Mademoiselle X) kiisti, että hänen tarvitsi ravita itseään. Hän myös uskoi, että hän oli ikuisesti tuomittu, sillä hän ei pystynyt kuolemaan luonnollisesti.

Tämä tapaus, jonka Cotard esitteli, sai osakseen kritiikkiä ja skeptisyyttä tuon ajan tieteelliseltä yhteisöltä.

Lue aiheesta lisää: Psykosomaattinen sairaus: tunteet ja keho

Patologiset Cotardin oireyhtymän oireet

Some figure

Tähän oireyhtymään liittyy monia oireita:

  • masennus
  • itsemurha-ajatukset
  • uskomus, että kehoa ei ole olemassa
  • uskomus, että kehosta loppuu veri
  • negatiiviset ajatukset
  • uskomus, että:
    • henkilö on jo kuollut (aistiharhoja: hän voi jopa haistaa mätänemisensä)
    • ihon alla on matoja
    • henkilö on kuolematon
    • keho mätänee
    • sisäelimiä ei ole
  • kykenemättömyys tuntea kipua
  • itsensä silpominen

Ennen kuin Cotard dokumentoi nämä oireet, ne liitettiin käytöshäiriöihin. Moni tieteilijä yhdisti ne kulttuuriin, uskontoon, etnisyyteen tai muihin asioihin, jotka olivat vallitsevan moraalin ja kyseisen ajan terveysstandardien ulkopuolella.

Patologian kuvaus potilailla

Tämä on harhaisuutta, joka on tyypillistä kaikkein vakavimmille (psykoottiset tai harhaiset) masennuksille. Sitä voi kuitenkin ilmetä myös muissa vakavissa mielisairauksissa (dementia, johon kuuluu psykoottisia oireita; skitsofrenia; psykoosi, joka johtuu lääkkeistä tai myrkyttymisestä).

Potilas uskoo, että hänen sisäelimensä ovat lakanneet täysin toimimasta. Hän uskoo että suolisto ei toimi, sydän ei lyö, hermoja ei ole – kuten ei verta tai aivojakaan – ja hän luulee mätänevänsä. Hän alkaa kokea aistiharhoja, jotka vahvistavat harhaisuutta (epämiellyttävät hajut: mätänevä liha), ja hän voi jopa tuntea, että ihon alla liikkuu matoja.

Hoitoja Cotardin oireyhtymään

Some figure

Tämän tyyppiset sairaudet eivät ole helposti hoidettavissa, ja vielä vähemmän silloin, kun diagnoosiin kuuluu oireita muista, luokitelluista ja vähemmän ristiriitaisista sairauksista.

On kuitenkin hoitoja, joita lääkärit tämän oireyhtymän kohdalla käyttävät, riippuen yksilön tilanteen monimutkaisuudesta:

  • lääkkeiden yhdistelmä (tabletit, ruiskeet, rauhoittavat jne.)
  • masennuslääkkeet, kuten mirtatsapiini, psykoosilääkkeet tai olantsapiini
  • jos mainitut lääkkeet eivät tehoa, tilaa voidaan hoitaa elektrokonvulsiivisella terapialla

Syyoppi ja sairauden luokittelu

Cotardin oireyhtymä on neurologinen ja mielen sairaus. Tapauksia on hyvin vähän, ja yhtäläisyydet dementian ja harhaisuuden kanssa tekevät tästä oireyhtymästä ammattilaisille hyvin vaikeasti diagnosoitavan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Swamy, N. C., Sanju, G., & Jaimon, M. (2007). An overview of the neurological correlates of Cotard syndrome. The European journal of psychiatry, 21(2), 99-116.
  • Tomasetti, C., Valchera, A., Fornaro, M., Vellante, F., Orsolini, L., Carano, A., … & De Berardis, D. (2020). The ‘dead man walking’disorder: an update on Cotard’s syndrome. International Review of Psychiatry, 32(5-6), 500-509.
  • Dieguez, S. (2018). Cotard syndrome. Neurologic-Psychiatric Syndromes in Focus-Part II, 42, 23-34.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.