Logo image
Logo image

Mikä on aivohalvausyksikkö?

2 minuuttia
Ota selvää aivohalvausyksikön roolista tämän usein kohtalokkaan tilan hoidossa.
Mikä on aivohalvausyksikkö?
Viimeisin päivitys: 20 maaliskuuta, 2023

Aivohalvaus on lääketieteellinen hätätilanne, joka vaatii kiireellistä neurologista hoitoa, koska jokainen minuutti, joka kuluu ilman ammattilaisten apua, vähentää potilaan toipumismahdollisuuksia. Tässä artikkelissa kerromme, mikä on aivohalvausyksikkö ja millainen on sen rooli hätätilanteissa.

Aivohalvausten tai aivoverenkiertohäiriöiden diagnosoinnissa ja hoidossa viime vuosikymmeninä tapahtuneen edistyksen ansiosta potilaiden välitön hoito on parantunut. Tämä on erittäin tärkeä asia, koska aivohalvaus on toiseksi yleisin kuolinsyy Euroopassa.

5 aivohalvausyksikön lääketieteellistä hyötyä

Aivohalvausyksiköt tai aivoverenkiertohäiriöyksiköt syntyivät pari vuosikymmentä sitten. Siitä lähtien ne ovat mahdollistaneet kriittisessä tilassa olevien potilaiden hengen pelastamisen. Katsotaanpa, mitä etuja aivohalvausyksikkö tarjoaa.

1. Se mahdollistaa nopean ja erikoistuneen avun

Aivohalvaukset vaativat kiireellistä sairaalahoitoa, sillä jokainen minuutti on tärkeä. Useat tutkimukset ovat korostaneet, että aivohalvausyksikön tärkein etu on nopean ja erikoistuneen hoidon tarjoaminen potilaan ennusteen parantamiseksi.

Yleensä aivoverenkiertohäiriöstä kärsivät potilaat saapuvat sairaalaan nopeammin kuin sydänkohtauksen saaneet, mikä voidaan selittää tilan dramaattisella alkamisella ja tajunnan tason muutoksilla. Kaikissa tilanteissa on tärkeää toimia nopeasti ja mennä välittömästi aivohalvausyksikköön, jos tätä tilaa epäillään.

2. Siellä on tarvittavat laitteet oikea-aikaista hoitoa varten

Aivohalvausyksiköissä potilaat, joilla on aivoverenkiertohäiriöitä, kuten aivohalvaus, otetaan kontrollivaiheeseen, jossa he ovat 48–72 tuntia saadakseen tarvittavaa neurologista hoitoa. Tänä aikana potilaita valvovat erikoistuneet asiantuntijat, joilla on käytettävissään tarvittavat instrumentit.

Monitoreja käytetään esimerkiksi sydämen toiminnan, hengitystoiminnan ja lämpötilan arvioimiseen. Lisäksi tiimissä on erikoissairaanhoitajia, jotka arvioivat säännöllisesti potilaiden neurologista tilaa (tajunnan taso, puhekyky, raajojen vahvuus jne.).

3. Se vähentää varhaista neurologista heikkenemistä

Some figure
Aivohalvauksen yhteydessä hoito on suoritettava ripeästi, sillä mitä aikaisemmin toimenpiteet toteutetaan, sitä vähemmän on tulevia komplikaatioita.

Neurologinen heikkeneminen on yksi yleisimmistä aivohalvauspotilaiden komplikaatioista, ja se vaikuttaa 20–30 %:iin heistä. On osoitettu, että varhaisen havaitsemisen, tehokkaan hoidon ja aivohalvausyksiköiden pätevän henkilöstön ansiosta varhaisen kognitiivisen vajaatoiminnan tapauksia voidaan vähentää jopa 50 %.

On tärkeää korostaa, että tämä vamma ei ole hoidettavissa myöhemmin. Avun hakeminen nopeasti oireiden ilmetessä on välttämätöntä sen ehkäisemiseksi mahdollisimman suuressa määrin. Aivohalvausyksikköön saapumisen jälkeen ja tilan vakavuudesta riippuen potilaat, joilla on tämä komplikaatio, saavat erittäin todennäköisesti toisen aivohalvauksen ja heidän tilansa huononee.

4. Auttaa tiedottamaan ihmisiä

Oikea-aikaisen tiedon saanti on yksi perusavaimista ihmishenkien pelastamiseen ennaltaehkäisyn ja nopean toiminnan kautta hätätilanteissa. Aivohalvausyksiköissä järjestetään tietoisuustyöpajoja, joissa opetetaan tärkeitä aivoverenkiertohäiriöitä koskevia tosiasioita, kuten varoitusmerkkien tunnistamista ja nopean toiminnan tärkeyttä.

Monissa tapauksissa ei esiinny dramaattisia jaksoja, kuten verenvuotoja, kohtauksia tai äkillistä pyörtymistä, mutta keho lähettää signaaleja, jotka voidaan tulkita väärin. On tärkeää hakea apua välittömästi esimerkiksi silloin, kun koet epävakautta, näköhäiriöitä, päänsärkyä tai muutoksia kielessä, muistissa tai henkisessä tilassa.

Some figure
Aivohalvaukset eivät aina ole niin helposti havaittavissa. Joskus oireet, jotka sekoitetaan muihin sairauksiin, viivästyttävät konsultaatiota.

5. Se tarjoaa pääsyn hätäleikkaukseen

Kun aivoverenkiertohäiriö ilmaantuu, hätäleikkaus on välttämätöntä näissä sairauksissa raportoidun korkean kuolleisuuden vähentämiseksi. Siksi, kun potilaat voidaan viedä lähimpään aivohalvausyksikköön ajoissa, nämä toimenpiteet voidaan suorittaa nopeasti ja heidän henkensä voidaan saada pelastettua suuremmalla todennäköisyydellä.

Aivohalvausyksiköt ovat pelastaneet miljoonia ihmishenkiä

Vaikka näiden erikoissairaanhoidon yksiköiden toteutus juontaa juurensa vasta parin vuosikymmenen taa, totuus on, että ammattilaisten avulla ja laadukkailla laitteilla ne ovat onnistuneet pelastamaan miljoonien ihmisten hengen ympäri maailmaa.

Aivohalvausyksikkö tarjoaa uusimpia hoitomuotoja ja mahdollistaa aivoverenkiertohäiriöiden ehkäisyn ja hoidon. Joten hätätilanteessa potilaat asetetaan parhaisiin mahdollisiin käsiin heidän pelastamisekseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Roquer J, Rodríguez A, Gomis M, Jiménez J, Cuadrado E, Vivanco R, Giralt E, Sepúlveda M, Pont-Sunyer C, Cucurella G, Ois A. (2008). Acute stroke unit care and early neurological deterioration in ischemic stroke. J Neurol. 2008 Jul;255(7):1012-7. doi: 10.1007/s00415-008-0820-z. Epub 2008 Jun 2. PMID: 18712428.
  • Salih F, Becker A, Andrees N, Tempel H. Aktuelle Aspekte in der Intensivtherapie des Schlaganfalls. (2022). [Update on Intensive Care Unit Management of Stroke]. Anasthesiol Intensivmed Notfallmed Schmerzther. 2022 Mar;57(3):222-229. German. doi: 10.1055/a-1374-1932. Epub 2022 Mar 23. PMID: 35320844.
  • Vega Basulto, Sergio D. (2003). La unidad de ictus. Una posibilidad promisoria. Revista Archivo Médico de Camagüey, 7(5), 626-637.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.