Mikä edrofonitesti on ja mihin sitä käytetään?
Edrofonitesti, jota kutsutaan myös Tensilon-testiksi, on farmakologinen testi. Se koostuu edrofonibromidin tai edrofonikloridin piikittämisestä. Ne ovat aineita, jotka reagoivat hermoimpulssien siirtoon lihaksissa.
Testin tavoitteena on tutkia potilaan lihasväsymystä. Siksi lääkärit määräävät testin diagnosoidakseen ja arvioidakseen myastenian hoitotarpeen.
Edrofonitestiä pidetään tehokkaana ja se on tämän taudin yleisimmin käytetty testi. Sen tekemisessä on kuitenkin noudatettava useita varotoimenpiteitä. Tässä artikkelissa kerromme, mikä edrofonitesti on ja mitä kaikkea siihen liittyy.
Mikä edrofonitesti on?
Edrofonitestiä kutsutaan Tensilon-testin lisäksi myös Anticude-testiksi. Nämä nimet voivat vaihdella, sillä ne viittaavat lääkkeen tuotenimeen.
Tensilon sisältää edrofonikloridia, kun taas Anticude sisältää edrofonibromidia, kuten Agència Valenciana de Salut -sivuston kirjoittamassa julkaisussa selitetään. Nämä lääkkeet vaikuttavat hermo-lihastasolla ja estävät asetyylikoliinin hajoamisen. Se on hermolihaslevyssä toimiva välittäjäaine.
Se siis toimii alueella, jossa neuronit sitoutuvat lihaskuituihin stimuloidakseen niitä. Asetyylikoliinin hajoamisen estäminen aiheuttaa sen, että potilaalla esiintyy voimakkaampaa lihasstimulaatiota.
Edrofonitestillä siis tarkkaillaan, millainen reaktio lihaksissa tapahtuu. Myastenian kaltaisissa sairauksissa lihassäikeissä tapahtuu asetyylikoliinin aiheuttamia muutoksia. Siksi se on hyödyllinen tämän taudin diagnosoinnissa ja seurannassa.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: Mikä on harvinaisten sairauksien päivä?
Milloin edrofonitesti on välttämätön?
Lääkärit yleensä suorittavat edrofonitestin silloin, kun potilaalla epäillään olevan myastenia. Sitä käytetään myös antikoliiniesteraasilääkkeiden hallintaan, kun sairauden diagnoosi on jo tehty ja potilaat ottavat näitä lääkkeitä hoitokeinona.
Kuten jo totesimme edellisessä osiossa, on hermolihaslevy alue, jossa hermot ja lihassäikeet kommunikoivat keskenään. Tällä alueella hermo erittää asetyylikoliiniksi kutsuttua välittäjäainetta, joka sitoutuu lihasreseptoreihin.
Myasteniassa immuunijärjestelmä tuottaa vasta-aineita, jotka estävät tai tuhoavat asetyylikoliinireseptoreita. Tämän seurauksena lihakseen kohdistuu vähemmän stimulaatiota. Siksi potilaalla esiintyy heikkoutta ja nopeaa lihasväsymystä.
Myasteniassa heikkous pahenee kyseisen lihaksen käytön myötä. Mayo Clinic -sivuston asiantuntijoiden mukaan oireet paranevat levätessä.
Vuosien kuluessa oireet etenevät eivätkä lepoajat enää pysty kompensoimaan heikkoutta. Yli puolella potilaista oireet alkavat silmälihaksissa. Siksi kaksi hyvin tyypillistä oiretta ovat silmäluomen roikkuminen ja kahtena näkeminen.
Miksi edrofonia käytetään myasteniaan?
Edrofonitesti ei aiheuta asetyylikoliinin hajoamista. Asetyylikoliiniesteraasi-niminen entsyymi on vastuussa tästä hajoamisesta. Koska se ei hajoa, tapahtuu keskittymistä enemmän. Siksi lihasstimulaatio on myös suurempi.
Kun myasteniasta kärsivälle potilaalle tehdään edrofonitesti, ovat lihakset voimakkaampia. Lisäksi tämän testin avulla voidaan arvioida, mikä on sopivin hoito annostuksen suhteen.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: Liikehäiriöt: atetoosi
Valmistelut ennen testiä
Ennen edrofonitestin tekemistä on tärkeää ottaa huomioon tiettyjä asioita. Lääkärin on tiedettävä, mitä lääkkeitä potilas käyttää, mukaan lukien lisäravinteet tai muut kasviperäiset hoidot.
Syynä tähän on se, että monet näistä aineista voivat häiritä testin tulosta. Tällaisia edrofonitestiä useimmiten muuttavia aineita ovat esimerkiksi asetyylikoliiniesteraasin estäjät. Näitä lääkkeitä, kuten donepetsiili ja rivastigmiini, käytetään dementian hoitoon.
Lääkäri osaa neuvoa, onko potilaan lopetettava niiden käyttö ennen testin suorittamista. On myös mahdollista, että lääkäri saattaa asettaa joitain ruokavaliorajoituksia testiä edeltävinä päivinä.
Kuinka edrofonitesti tehdään?
Lääkäri tekee edrofonitestin ja se tapahtuu yleensä siihen erikoistuneessa neurologiakeskuksessa. Ensin asiantuntija asettaa suonensisäisen neulan potilaan käsivarteen tai käteen.
Sitten hän ruiskuttaa pienen määrän edrofonia neulan läpi. Myastenian tutkimisen aloittamiseksi lääkäri pyytää potilasta tekemään toistuvia liikkeitä.
Kuten Servizo Galego de Saúden kirjoittamassa artikkelissa kerrotaan, voivat liikkeet tapahtua kehon eri osissa. Liikkeitä voivat olla esimerkiksi tuolista nouseminen, jalkojen laittaminen ristiin ja avaaminen, käsien pitäminen ylhäällä. Testissä tutkitaan myös ääntä ja pyydetään potilasta laskemaan taaksepäin luvusta sata.
Edrofonitestin aikana potilaaseen piikitetään useita lääkeannoksia. Sillä testataan, palautuuko lihas vahvaksi jokaisen piikityksen jälkeen. Jos näin tapahtuu, tekee lääkäri myastenia-diagnoosin.
Mitä tulokset tarkoittavat?
Edrofonitestin tulokset ovat yleensä välittömät. Kuten jo kerroimme edellisessä osiossa, saa potilas myastenia-diagnoosin, jos lihas saa takaisin jonkin verran voimaa jokaisen edrofonipiikin jälkeen.
Joissakin tapauksissa tarvitaan kuitenkin muita testejä diagnoosin vahvistamiseksi. Jos edrofoni siis tuottaa ohimenevää stimulaatiota, tarkoittaa se sitä, että tauti on pahentunut. Toisaalta, jos lääkkeen lisääminen heikentää lihaksia, on edrofonitesti osoitus antikoliiniesteraasien yliannostuksesta.
Edrofonitesti: riskit ja suositukset
Asiantuntijat pitävät edrofonitestiä tehokkaana ja turvallisena. Siihen liittyy kuitenkin useita sivuvaikutuksia, joita voi esiintyä usein. Ne ovat kuitenkin lyhyitä eivätkä yleensä kestä muutamaa minuuttia kauempaa.
Pahoinvointi ja vatsakipu ovat kaksi yleisintä haittavaikutusta. Myös hengenahdistusta, hikoilua, huimausta ja näön hämärtymistä voi esiintyä. Muut potilaat kokevat silmäluomien nykimistä, lisääntynyttä syljeneritystä ja jopa pyörtymistä.
Kuten minkä tahansa pistoksen yhteydessä, pistokohtaan voi tulla mustelmia. Potilaan on suositeltavaa käyttää jäitä tai sideharsoa paineeksi ensimmäisen 24 tunnin aikana turvotuksen vähentämiseksi.
Edrofonitestillä on vain harvoin vakavia seurauksia. Asiantuntijat eivät siis suosittele sitä ihmisille, joilla on rytmihäiriöitä, alhainen sydämen syke tai valtimoiden hypertensio.
Sama koskee myös potilaita, joilla on uniapnea tai astma. Vaikka sivuvaikutuksia on hyvin rajoitetusti, voi lääkäri kuitenkin antaa atropiiniruiskeen vaikutusten kumoamiseksi tapauksissa, joissa epämukava tunne jatkuu.
Myastenia on testin tekemisen pääsyy
Edrofonitesti on hyödyllinen testi myastenian diagnosointiin. Sitä käytetään myös sairauden hoidon tarkkailuun.
Lääkkeiden annostelussa tapahtuvat ongelmat ovat yleisiä. On tärkeää testata potilaita säännöllisesti vakavien komplikaatioiden välttämiseksi. Asiantuntijat pitävät testiä myös turvallisena ja tehokkaana, kunhan se tehdään hallitussa ympäristössä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Prueba del edrofonio | Enciclopedia Médica. (n.d.). Retrieved May 3, 2021, from https://healthtools.aarp.org/es/health/prueba-del-edrofonio
- Miastenia gravis – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved May 3, 2021, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/myasthenia-gravis/symptoms-causes/syc-20352036
- Test del edrofonio. (n.d.). Retrieved April 30, 2021, from https://xxisantiago.sergas.gal/DXerais/1188/Información Test del Tensilón.pdf
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.