Liikehäiriöt: atetoosi

Atetoosi on harvinainen liikehäiriö, joka voi johtua tietyistä neurologisista sairauksista, varsinkin jos tyvitumakkeeseen kohdistuu anatomista tai toiminnallista vahinkoa.
Liikehäiriöt: atetoosi
Alejandro Duarte

Tarkistanut ja hyväksynyt: bioteknikko Alejandro Duarte.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Atetoosi koostuu tahattoman hitaista vääristymistä. Kyseessä on yksi tavallisimmista liikehäiriöistä ja sillä on negatiivinen vaikutus käsiin ja jalkoihin. Tämä sairaus on tiettyjen neurologisten sairauksien harvinainen ilmentymä, varsinkin jos tyvitumakkeeseen kohdistuu anatomista tai toiminnallista vahinkoa.

Mitä tyvitumakkeet ovat?

Tyvitumakkeet ovat harmaan aineen muodostamia rakenteita. Ne löytyvät aivojen keskiosasta. Niiden pääominaisuutena on se, että niillä on lukuisia yhteyksiä muihin aivojen rakenteisiin. Ne ovat caudate-ytimen, kuoren ja vaalean pallon muodostamia.

Tällaiset tyvitumakkeet osallistuvat motorisen aktiviteetin käynnistämiseen ja ylläpitämiseen. Nämä tiettyjen aivojen välittäjäaineiden puutteesta tai liiallisuudesta johtuvat anatomiset ja toiminnalliset muutokset näkyvät siis epänormaalien liikkeiden muodossa.

Tyvitumakkeen liikehäiriöt

Tyvitumake

Useimmat tyvitumakesairaudet liittyvät toiminnallisiin häiriöihin. Tämä johtuu tiettyjen aivojen välittäjäaineiden puutteesta tai liiallisuudesta, mikä johtaa sen alueen sähköiseen yliaktiivisuuteen. Ne muuttavat siitä kärsivän ihmisen motorista aktiivisuutta.

Kaiken kaikkiaan kyseessä on epänormaaleja liiketyyppejä, kuten korea, dystonia, vapina ja atetoosi. Korea koostuu toistuvista, lyhyistä ja epäsäännöllisistä tahattomista liikkeistä. Sellaiset liikkeet ovat äkillisiä tiettyyn rajaan asti ja alkavat kehon yhdessä osassa siirtyen toiseen yhtäkkiä odottamattomasti ja usein jatkuvasti. Yleisesti ottaen korea vaikuttaa kasvoihin, suuhun, vartaloon ja raajoihin. Hemiballismus on koreatyyppi, johon liittyy yleensä väkivaltaisia ja tahattomia jalan tai käden kouristusliikkeitä. Liikkeet ovat laajempia ja voimakkaampia kuin korean.

Atetoosi, kuten muut yllä mainitut esiintymismuodot, voi johtua monista eri taudeista. Sen esiintymismuoto ohjaa myös usein diagnoosia. Korea ja atetoosi, joita voi esiintyä samaan aikaan koreoatetoosina, eivät ole juurikaan sairauksia. Sen sijaan ne ovat muiden sairauksien aiheuttamia oireita.

Mikä atetoosi on?

Diagnosoidaan atetoosi.

Liikehäiriöitä on kahdentyyppisiä. Periaatteessa ne vastaavat joko hypokineettistä tai hyperkineettistä oireyhtymää riippuen siitä, millainen motorinen aktiviteetti siihen liittyy.

  1. Hypokineettiseen oireyhtymään kuuluvat Parkinsonin tauti, neurodegeneratiiviset sairaudet ja sekundaarinen parkinsonismi. Niiden oireet ovat ominaisia tälle sairaudelle. Ne kuitenkin johtuvat tyypillisesti lääkkeistä tai muista orgaanisista syistä. Esimerkiksi lääkkeistä, tartuntataudeista, traumasta ja hydrokefaluksesta.
  2. Hyperkineettiseen oireyhtymään sisältyy joukko selviä merkkejä fyysisiä arvioita suorittaville. Niihin liittyy vapinaa, koreaa, dystoniaa, lihasvärinää ja kouristuksia. Atetoosi eroaa muista sairauksista siten, että potilaat eivät pysty pitämään kaikkia kehonosia tietyissä asennoissa.

Atetoosi ilmenee hitain, jatkuvin ja väistämättömin liikkein. Sitä esiintyy yleensä raajojen, kielen ja kurkun distaaliosissa, vaikka sitä voikin esiintyä kaikkialla kehossa. Tälle sairaudelle ominaiset hitaat liikkeet mahdollistavat sen erottamisen muista muunnelmista, kuten koreasta. On kuitenkin samankaltaisia kliinisiä muotoja, joihin lääkärit viittaavat nimellä “koreoastetoosi”. Sitä käytetään useisiin generatiivisiin sairauksiin, kuten Huntingtonin tautiin.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Aivolisäkkeen adenooman aiheuttajat ja oireet

Liikehäiriöt: astetoosin muut aiheuttajat

Astetoosia voivat aiheuttaa myös muut asiat, kuten keskushermostoinfektiot (esimerkiksi aivotulehdus). Ne liittyvät kaikkien aivokudosten levinneeseen ja vakavaan vaurioon. Tästä syystä liikehäiriöoireet ovat melko yleisiä. Autoimmuunisairauksia, kuten punahukka, voi esiintyä tällaisten neurologisten muutosten kanssa. Se ei ole kuitenkaan sairauden kaikista tyypillisin esiintymismuoto.

Tällaisten potilaiden tulisi saada pitkäaikaista hoitoa immunosuppressiivisten lääkkeiden, kuten streoidien, kanssa. Sen seurauksensa voi syntyä taipumus hermostoinfektioihin. Se voi myös laukaista liikehäiriön, joka on samankaltainen kuin aivotulehdus.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Delfino, L; Gauna, A. (2010). COREA AGUDA COMO PRESENTACIÓN DE LA ENFERMEDAD DE GRAVES. RAEM.
  • Willshaw Z, M. E., Atria R, A., & Ferrer D, S. (2009). Hipertiroidismo y coreatetosis. Revista Chilena de Pediatría. https://doi.org/10.4067/s0370-41061986000600023
  • Buriticá, O. (2004). Discinesias tardias 10. Asociación Colombiana de Neurología.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.