Mikä aiheuttaa munuaiskivet?
Munuaiskivet tai virtsakivet viittaavat kovaan massaan, joka on muodostunut virtsassa olevista kiteistä. Luonnolliset ainesosat ja virtsassa esiintyvät kemikaalit pystyvät usein estämään niiden muodostumisen.
Tämä tila ei kuitenkaan ole niinkään harvinainen, joten sinun on hyvä tietää munuaiskivien oireet, vaikutukset, aiheuttajat ja mahdolliset hoitokeinot niiden eliminoimiseksi. Muista, että jos niitä ei hoideta ajoissa, ne voivat aiheuttaa peruuttamatonta tuhoa ja uusiutumisen mahdollisuus on suuri.
Munuaiskiviä on eri tyyppisiä. Kivet täytyy analysoida, jotta ne voidaan poistaa lopullisesti ja rakentaa terve elämä ilman huolta siitä, että ne uusiutuvat.
Munuaiskivien aiheuttajat
Suomessa noin yksi kymmenestä aikuisesta kärsii munuaiskivistä elämänsä aikana. Tämä kivulias sairaus on siis melko yleinen.
Munuaiskivet muodostuvat, kun virtsa sisältää tietyn määrän niukkaliukoisia ainesosia, pieniä kiteitä, jotka alkavat muodostua pikku hiljaa munuaiskiviksi. Aikaa voi mennä viikoista kuukausiin niiden tiivistymisessä ja muotoutumisessa.
Henkilöillä, jotka eivät juo tarpeeksi nesteitä, on korkeampi riski kärsiä niistä. Ne kehittyvät todennäköisemmin jos tuotat vähemmän kuin yhden litran virtsaa päivässä.
Munuaiskivet voidaan eliminoida kehosta välttäen pysyvät haitat. Kivet ovat kivuliaita ja ne voivat uusiutua jos et hanki hoitoa. Jos kivien muodostumisen välillä kuluu pitkä aika, se voi aiheuttaa seuraamuksia esimerkiksi munuaisissa, muiden eri vaikutusten lisäksi.
Lääkäri Glenn Preminger, joka on Dukessa sijaitsevan Comprehensive Kidney Stone Centerin johtaja ja urologisen kirurgian professori Duken yliopistossa totesi, että “ei ole epäilystäkään, että munuaiskivet liittyvät liikalihavuuteen”. Lääkäri on osallistunut myös yhteistyökirjoittajana urologian julkaisuun, jonka tutkimuksessa on tehty samanlaisia löydöksiä.
Munuaiskivien oireet
Munuaiskivien muodostumisen aikana potilas ei yleensä koe mitään oireita. Ne voivat jopa liikkua alaspäin virtsanjohtimissa, joista ne kulkevat rakkoon virtsan mukana. Ja näin ne sitten huomataan; kivet voivat tukkia ja haitata virtsan kulkua munuaisista.
Tämä sairaus voi tuoda mukaan paljon erilaisia oireita. Pääasiassa se on suolikipua, joka alkaa siellä täällä ja yhtäkkiä, päättyen myös odottamatta. On olemassa kahta kiputyyppiä. Ensimmäiset ilmaantuvat selän toisella sivulla tai vatsan alueella, ja toinen kiputyyppi voi mahdollisesti laajentua kiveksiin tai nivusiin.
Muita oireita voivat olla:
- Oksentelu
- Veri virtsassa
- Pahoinvointi
- Epänormaali virtsan väri
- Kuume
Munuaiskivien vaikutukset
Tämä tila voi aiheuttaa erilaisia komplikaatioita. Hoitamattomana tai välinpitämättömän suhtautumisen johdosta munuaiskivet voivat aiheuttaa vielä vakavampia komplikaatioita, koska kivi tukkii virtsan virtaamisen. Näitä voivat olla esimerkiksi munuaisvaurio ja toistuvat infektiot.
Mahdollisia komplikaatioita:
- Virtsatieinfektio.
- Akuutti yksipuolinen obstruktiivinen uropatia ja virtsanjohtimen valkaisu.
- Munuaisvaurio ja paranemisongelmat.
- Kiven uusiutuminen.
- Vahingoittuneen munuaisen toiminnan loppuminen tai hiipuminen.
On olemassa eri tyyppisiä kiviä, joihin kuhunkin on omanlaisensa hoitokeino:
- Kystiinimunuaiskivet: nämä voivat muodostua henkilöille, joilla on kystiinin toiminnan häiriö. Se on perinnöllinen ja sekä miehet että naiset voivat kärsiä siitä.
- Kalsiummunuaiskivet: nämä ovat yleisimpiä, ja 20-30 -vuotiaat miehet kärsivät niistä todennäköisimmin. Ne muodostuvat, kun kalsium yhdistyy erilaisiin ainesosiin, kuten fosforiin, karbonaattiin tai oksalaattiin (yleisimmät ainesosat). Tätä viimeistä ainesosaa löytyy useista ruuista, kuten pinaatista ja C-vitamiinivalmisteista. Myös muut pienet suolisairaudet lisäävät munuaiskivien ilmaantumista.
- Virtsahappokivet: nämä ovat yleisempiä miehillä kuin naisilla ja voivat ilmestyä kemoterapian tai kihdin yhteydessä.
- Struvitekivet: nämä ilmaantuvat naisille, joilla on virtsateiden infektioita, ja voivat kasvaa kooltaan siten että ne voivat rikkoa virtsarakon, munuaiset ja virtsanjohtimet.
Muutkin ainesosat voivat muodostaa munuaiskiviä, kuten sellaiset lääkkeet kuin indinaviiri, asikloviiri ja triamtereeni.
Munuaiskivien hoito
Munuaiskivien hoito voidaan aloittaa erityisellä ruokavaliolla. Sen jälkeen kun lääkäri vahvistaa minkä tyyppisiä kiviä sinulla on ja tekee erilaisia testejä tutkiakseen tämän, voit aloittaa vielä tarkemman ruokavalion, joka on tärkeä kivien pienentämisessä ja poistamisessa. Ravitsemusasiantuntija tai -terapeutti voi antaa sinulle uuden ruokalistan, ja on todennäköistä, että ruokavaliossa muutetaan nauttimasi kaliumin, suolan, nesteen, proteiinin, oksalaatin ja kalsiumin määrää.
Yksi tapa välttää munuaiskivet ja pienentää niitä on juoda 6-8 lasillista vettä päivässä. Kipu voi lopulta kuitenkin olla melko äärimmäistä vaatien mahdollisesti jopa kipulääkitystä. Lisäksi, jos tämä kipu on kestämätöntä, potilaan pitäisi mennä sairaalaan, jossa nestettä voidaan antaa laskimon kautta.
Tämän lisäksi hoito riippuu muodostuneen kiven tyypistä ja oireista, joita se tuottaa. Jos ne ovat pieniä, kivet jätetään yleensä rauhaan ja ne poistuvat kehosta kun alat nauttia nesteitä riittäviä määriä. Virtsaa tulisi ottaa talteen, jotta kivi voidaan analysoida ja estää myöhemmät vaivat.
Kiven tyypistä riippuen on olemassa muutamia lääkkeitä, joita lääkäri voi määrätä sinulle estämään uusien kivien muodostumista tai stimuloimaan jo olemassa olevien kivien hajoamista eliminoimalla niitä aiheuttavat ainesosat. Tässä joitakin esimerkkejä:
- Diureetit (Thiazide -diureetit).
- Antibiootit ovat tehokkaita struvitekiviin.
- Natriumsitraatti ja natriumbikarbonaatti.
- Allopurinoli hoitamaan virtsahappokiviä.
- Fosfaattiratkaisut.
Jos leikkaus tai murskaus näyttää ainoalta ratkaisulta, kivillä tai oireilla täytyy olla seuraavia ominaisuuksia:
- Kivet ovat liian isot päästäkseen ulos itsekseen.
- Kivet ovat aiheuttaneet esteen virtsan virtaamiselle, ja samalla ne ovat aiheuttaneet munuaiskipua ja infektioita.
- Kivet kasvavat jatkuvasti.
- Kipu on äärimmäistä ja kestämätöntä.
Hoidot ovat nykyisin tehokkaita eivätkä ne aiheuta isompaa vaivaa. Monet kivistä eivät aiheuta mitään komplikaatioita tai niiden aiheuttamat komplikaatiot eivät ole vakavia.
- Perkutaaninen nefrolitotomia: käytetään erittäin suuriin kiviin, jotka ovat lähellä munuaista tai sen sisällä. Jos tämä tapahtuu, kivi poistetaan laitteella jota kutsutaan endoskoopiksi, joka menee munuaisen sisään pienen leikkausviillon kautta.
- Virtsatietähystys: voidaan käyttää, jos kivet ovat alemmissa virtsateissä.
- Kehon ulkopuolinen kivienmurskauskirurgia: käyttää shokkiaaltoja nujertaakseen kivet, jotka ovat pienempiä kuin puoli tuumaa. Niiden tulee olla virtsanjohtimessa lähellä munuaista, jotta tätä metodia voidaan käyttää. Käyttämällä shokkiaaltoja tai ääniaaltoja rikotaan kivet, jotka voidaan tämän jälkeen eliminoida virtsasta.
- Lisäksi avoleikkaus tai nefrolitotomia voi olla välttämätön joissakin tapauksissa. Tämä tehdään kuitenkin vain, jos toisia metodeja ei voi käyttää tai ne eivät toimi.
Neuvoja munuaiskivien ehkäisyyn
Hyvällä ruokavaliolla voit ehkäistä munuaiskiviä. Jos jo kärsit niistä, sinun tulee valmistautua ennalta, jotta vältät komplikaatiot tai kivien uusiutumisen tulevaisuudessa.
- Munuaiskivet saattavat olla perinnöllisiä. Lisäksi, varsinkin jos sinulla on ollut niitä aikaisemmin, suuren nestemäärän juominen on suositeltavaa. Kuten aikaisemmin mainittiin, 6-8 lasia vettä päivässä on välttämätön minimi keholle, jotta se tuottaa tarpeeksi virtsaa.
- Muista, että jotkut nesteet itse asiassa kuivattavat sinua nopeammin, esimerkiksi kofeiinia tai alkoholia sisältävät juomat. Vesi on paras vaihtoehto.
- On tärkeä tietää, minkä tyyppisiä kiviä sinulla on, jotta voit ottaa siihen oikeantyyppiset lääkkeet.
- Voit tehdä tiettyjä ruokavaliomuutoksia välttäen syömästä ruokia, jotka aiheuttava munuaiskiviä, esimerkiksi maitotuotteet (maito, juusto, yms.).
- Jos sinulla on oksalaattikiviä, sinun täytyy lopettaa limsojen juominen sekä maapähkinöiden ja suklaan syöminen.
- Jos sinulla on kystiinikiviä, sinun tulee vähentää kalan kulutusta.
- Henkilöille, jotka kärsivät virtsahappokivistä, punaisen lihan, anjovisten ja broilerin syöminen ei ole hyvä idea.
Jos epäilet itselläsi olevan munuaiskiviä, on ehdottoman tärkeää että käyt lääkärin vastaanotolla jotta saat oikean diagnoosin, lääkkeet ja ohjeet parantuaksesi.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.