Menopaussi ja korkea verenpaine

Sydän- ja verisuoniongelmien merkkejä, kuten päänsärkyä ja unihäiriöitä, saatetaan virheellisesti pitää vaihdevuosioireina. Kerromme mistä tämä johtuu ja miten nämä kaksi liittyvät toisiinsa.
Menopaussi ja korkea verenpaine

Viimeisin päivitys: 30 lokakuuta, 2021

Menopaussi on se ajankohta, jolloin kuukautiset jäävät pois. Yleensä tämä tapahtuu 50. ikävuoden tienoilla, ja se nostaa sydän- ja verisuonitaudin riskiä, kuten tulemme alla näkemään. Tässä artikkelissa kerromme, miten menopaussi ja korkea verenpaine ovat kytköksissä.

Vaihdevuosien aikana nainen käy läpi hormonaalisia muutoksia, jotka vaikuttavat hänen kehoonsa. Menopaussi ja korkea verenpaine ovat kytköksissä toisiinsa eri syistä, joista kerromme myöhemmin.

Valitettavasti lääkärit eivät aina diagnosoi korkeaa verenpainetta ajoissa vaihdevuosi-ikäisillä naisilla. Syynä on se, että jotkut vaihdevuosioireet saattavat peittää alleen korkean verenpaineen.

Mitä vaihdevuosien aikana tapahtuu?

Menopaussi diagnosoidaan, kun naisella ei ole ollut normaaleja kuukautisia 12 kuukauteen. Tämä voi tapahtua 40–50 vuoden iässä. Mayo Clinicin asiantuntijoiden mukaan menopaussi alkaa yleisimmin noin 51 vuoden iässä.

Tähän vaiheeseen kuuluu lisääntymishormonien pitoisuuden lasku. Ikääntyessään naisen munasarjat tuottavat vähemmän estrogeenia ja progesteronia, kunnes ne eivät enää ole hedelmälliset.

Nämä hormonit osallistuvat muihinkin prosesseihin kuin hedelmällisyyden säätelyyn. Esimerkiksi aineenvaihdunnassa ne auttavat säätelemään painoa, lipidejä ja insuliiniresistenssiä.

Vaihdevuodet alkavat asteittain; ne ovat itsessään siirtymävaihe. Ne aiheuttavat monia oireita, mukaan lukien kuumat aallot, painonnousu ja univaikeudet. Kaikki nämä voivat peittää alleen muita terveysvaivoja.

Naisilla sydänsairaudet alkavat myöhemmin kuin miehillä, koska estrogeenilla on tässä mielessä suojaava tehtävä.

Vaihdevuosioireita ei tule sekoittaa sydän- ja verisuonitautien oireiisin
Estrogeenitason lasku aiheuttaa vaihdevuoden eri oireet, joita ovat muun muassa kuumat aallot.

Menopaussi ja korkea verenpaine

Menopaussi ja korkea verenpaine ovat kytköksissä toisiinsa. On tavallista, että verenpainelukemat, joita mitataan elohopeamillimetreinä (mmHg), nousevat kuukautisten poisjäämisen jälkeen.

Monilla tekijöillä on vaikutusta menopaussin ja korkean verenpaineen välisessä suhteessa. Ensinnäkin estrogeenitason lasku voi olla suora syy, kuten myös kehonmassan lisääntyminen vaihdevuosina.

Monet keski-ikäiset naiset eivät tiedä kärsivänsä korkeasta verenpaineesta. Syynä on se, että jotkut tämän vaivan oireet sekoitetaan vaihdevuosioireisiin.

Esimerkiksi väsymys, päänsäryt, unihäiriöt ja jopa sydämentykytykset ovat yleisiä molemmissa vaivoissa. Tämän vuoksi naiset voivat virheellisesti uskoa, että vaihdevuodet ovat oireiden syy, kun näin ei itse asiassa ole.

Tämä on suuri riski. Korkea verenpaine voi jäädä huomaamatta, ja jos sitä ei näin diagnosoida, nainen ei saa asianmukaista hoitoa. Tämän virheen seurauksena sydänsairauden riski vanhemmilla naisilla kasvaa merkittävästi.

Vaihdevuosi-iän muutokset, jotka voivat nostaa verenpainetta

Kuten jo mainittiin, vaihdevuosien aikana tapahtuu tärkeitä hormonaalisia muutoksia. Estrogeenitason lasku on yhteydessä painonnousuun, mikä puolestaan on kytköksissä kohonneisiin verenpainelukemiin.

Lisäksi vaihdevuosi-ikäisille naisille kehittyy yleensä insuliiniresistenssi. Tämä tarkoittaa sitä, että heidän kehonsa solut eivät pysty käyttämään insuliinia glukoosin imemiseksi verestä. Tämän seurauksena diabetesriski kasvaa.

Myös veren rasva-arvot yleensä kohoavat vaihdevuosien aikana. Kuten Pontificia Universidad Católica de Chile -yliopiston julkaisussa kerrotaan, metabolisen oireyhtymän esiintyvyys kasvaa merkittävästi. Tähän oireyhtymään kuuluu kolesterolin ja triglyseridien nousu, tyypin 2 diabetes, korkea verenpaine ja kohonnut sydän- ja verisuonitaudin riski.

Menopaussi ja ateroskleroosi

Naiset, joilla on tyypillisiä vaihdevuosioireita, kuten kuumia aaltoja ja yöhikoilua, kärsivät todennäköisemmin subkliinisestä ateroskleroosistaTutkijat arvioivat, että riski kasvaa lähes puolella.

Subkliininen ateroskleroosi on valtimoiden lievää kapenemista ja kovettumista. Tämä kapeneminen, vaikka selkeitä merkkejä ei olekaan, lisää myös sydänongelmien riskiä.

Rintakipu, hengenahdistus tai sydämentykytykset eivät ole vaihdevuosioireita itsessään. Jos niitä ilmenee, on erittäin tärkeää kääntyä lääkärin puoleen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Tällainen on hyvä vaihdevuosien ruokavalio

Hormonikorvaushoito ja korkean verenpaineen riski

Myös vaihdevuosien aikainen hormonihoito on yhdistetty korkeaan verenpaineeseen. Hormonihoidossa vakavista ja voimakkaista vaihdevuosioireista kärsiville naisille annetaan hormoneja.

Hoidon voi toteuttaa eri tavoin, ja niillä kaikilla on eri teho ja turvallisuus. Esimerkiksi emättimen kuivuuden hoitaminen täsmälääkkeillä on turvallisempaa, koska niillä ei ole systeemistä vaikutusta.

Systeeminen hormonihoito pitää sisällään riskejä alle 60-vuotiaille naisille. Se saattaa kohottaa riskiä saada laskimotukos, tila, jossa muodostuneet verihyytymät lähtevät liikkeelle ja kulkeutuvat suonia pitkin.

Vaikka hormonien ottaminen siis pienentääkin sydän- ja verisuoniriskiä, näitä hoitoja tulisi käyttää varoen. On tärkeää, että naiset seulotaan asianmukaisesti ennen hoidon aloittamista.

Menopaussi ja korkea verenpaine ovat kytköksissä toisiinsa
Hormonikorvaushoito vaihdevuosina ei ole ihmelääke. Sitä ei suositella kaikille naisille ja riskiarvio on tärkeää tehdä.

Kuinka ehkäistä korkea verenpaine vaihdevuosina

Verenpaineen nousua vaihdevuosina voi yrittää hallita eri keinoin. Ne kaikki edellyttävät terveitä elämäntapoja.

Ensimmäiseksi tulee pyrkiä ylläpitämään tervettä painoa, sillä tässä elämänvaiheessa naisilla on taipumusta lihoa. Tästä syystä tarvitaan säännöllistä liikuntaa. Tavoitteena tulisi olla harrastaa kohtuutehoista liikuntaa 3–5 kertaa viikossa.

Ruokavalio on toinen oleellinen seikka, joka tulisi ottaa huomioon. On tärkeää syödä paljon terveellistä ruokaa, kuten hedelmiä ja vihanneksia, ja välttää runsaasti tyydyttynyttä rasvaa sisältävää ruokaa sekä pitkälle jalostettuja elintarvikkeita.  Myös suolan määrän vähentäminen kannattaa.

Myös stressi tulee saada kuriin. Esimerkiksi jooga ja pilates voivat auttaa tässä, kuten myös meditaatio.

Vaihdevuodet ovat naisen elämässä vaihe, johon kuuluu monia muutoksia. Vaihdevuosioireita ei tule sekoittaa mahdollisten sydänongelmien aiheuttamiin oireisiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Palacios S, Stevenson JC, Schaudig K, Lukasiewicz M, Graziottin A. Hormone therapy for first-line management of menopausal symptoms: Practical recommendations. Womens Health (Lond). 2019 Jan-Dec;15:1745506519864009.
  • Menopausia – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved May 17, 2021, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397
  • Climaterio y menopausia aumenta incidencia de hipertensión arterial – Escuela de Medicina – Facultad de Medicina. (n.d.). Retrieved May 17, 2021, from https://medicina.uc.cl/noticias/climaterio-y-menopausia-aumenta-incidencia-de-hipertension-arterial/
  • Santoro N, Epperson CN, Mathews SB. Menopausal Symptoms and Their Management. Endocrinol Metab Clin North Am. 2015 Sep;44(3):497-515.
  • Carbonel AAF, Simões RS, Girão MJBC, Soares Júnior JM, Baracat EC. Cardiovascular system and estrogen in menopause. Rev Assoc Med Bras (1992). 2020 May 15;66(2):97-98.
  • Greendale GA, Sternfeld B, Huang M, Han W, Karvonen-Gutierrez C, Ruppert K, Cauley JA, Finkelstein JS, Jiang SF, Karlamangla AS. Changes in body composition and weight during the menopause transition. JCI Insight. 2019 Mar 7;4(5):e124865.
  • Barrett-Connor E. Menopause, atherosclerosis, and coronary artery disease. Curr Opin Pharmacol. 2013 Apr;13(2):186-91.
  • Del Sueldo M, Vicario A, Cerezo G, Miranda G, Zilberman J. Hipertensión arterial, menopausia y compromiso cognitivo. Revista Colombiana de Cardiología. 2018;25:34-41.
  • Martell Claros N, Ruiz Fernández M, Vivas Toro F. Menopausia e hipertensión arterial. Hipertensión y Riesgo Vascular. 2002;19(8):351-358.
  • Real R, Aquino N. Tratamiento de la hipertensión arterial en la menopausia. An. Fac. Cienc. Méd. 2018;  51( 1 ): 65-74.
  • Navarro D, Ledesma Y. Menopausia, hipertensión arterial y terapia de reemplazo hormonal. Rev Cubana Endocrinol. 2003; 14(1): 67-80.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.