Luontaishoitoja kuukautiskipuihin
Lukemattomat naiset joutuvat kestämään kuukautisten aiheuttamaa kipua joka kuukausi. Tämä alavatsan kipu johtuu kohdun supistelusta, ja se on hyvin samankaltaista kuin mitä raskaana olevat naiset kokevat synnytyksen ollessa käsillä. Tässä artikkelissa esittelemme joitakin hyviä luontaishoitoja kuukautiskipuihin.
Kaikki nämä hoidot voivat auttaa lievittämään ja vähentämään kuukautiskipuja ja muita ongelmia, kuten endometrioosia, kohdun fibroideja ja sisäsynnytintulehdusta. Haluaisitko tietää, mitkä ne ovat?
Luontaishoitoja kuukautiskipuihin
1. Kaneli
Kanelihauduke lievittää erittäin tehokkaasti kuukautiskipua johtuen sen tulehduksen vastaisista ominaisuuksista.
Kaneli on yksi ensimmäisiä valintojamme kuukautiskipua lievittävien luontaishoitojen listaan. Kanelin kuukautiskipuja lievittävä vaikutus johtuu sen mahtavista tulehduksen vastaisista ominaisuuksista.
Näin käytät kanelia:
1. Ota kaksi kanelitankoa ja keitä niitä noin neljässä litrassa vettä.
2. Ota lämpö pois päältä heti kun vesi alkaa kiehua ja anna hautua noin 5 minuuttia.
3. Juo vähintään kaksi kupillista joka päivä.
Kaneli sopii hyvin moniin muihinkin juomiin. Voit esimerkiksi juoda kanelimaitoa tai lisätä kanelia vaikkapa kaakaoon.
Kaneli on yleisesti ottaen hyvin monikäyttöinen mauste, jota kannattaa pitää aina keittiössä ja nauttia mahdollisuuksien mukaan.
Katso myös: Kanelin 10 loistavaa terveyshyötyä
2. Luontaishoitoja kuukautiskipuihin: sitruunaruoho
Sitruunaruoholla on monta nimeä: se tunnetaan muun muassa intiansitrusheinänä ja malabarinsitrusheinänä. Syy, miksi sitruunaruoho on yksi parhaista luontaishoidoista kuukautiskipuihin, on se, että se on myös rauhoittava rohto.
Paras tapa käyttää sitruunaruohoa kuukautiskipuihin on tehdä siitä hauduketta, jota voi juoda jopa kolme kertaa päivässä. Lisäksi sitä voi juoda ennen nukkumaanmenoa saadakseen syvemmät yöunet.
Sen rentouttavat ominaisuudet rauhoittavat ja lievittävät samalla myös kipua. Tästä on hyvin paljon hyötyä kuukautisten aikana.
3. Lakritsi
Lakritsi auttaa monin tavoin kuukautiskipuihin, mutta sen suositeltua käyttömäärää ei tule ylittää.
Yksi mahtava luontaishoito kuukautiskipuihin on lakritsi, jota käytetään usein mausteena suolaisissa ruokalajeissa. Sen maku on varsin omintakeinen ja se tuo aterioihin ainutlaatuista makua.
Mitkä ominaisuudet tekevät lakritsista sitten ihanteellisen kuukautiskipujen lievittämiseen?
Lakritsi on tulehdusta lievittävää. Älä kuitenkaan nauti sitä liian usein tai isoissa määrissä, sillä se sisältää ainetta nimeltä glykyrritsiini. Tämä aine voi aiheuttaa epämukavia oireita liiallisissa määrissä nautittuna. Nauti sitä siis vain kerran päivässä.
- Nauti lakritsia haudukkeena kipuihin. Sitä löytyy kaupoista valmiina teenä tai lakritsijuurena.
Sinua saattaa kiinnostaa myös: Luonnollinen yskänlääke timjamista ja lakritsista
4. Koiruoho
Koiruoho on yksi suosikki kuukautiskipuja lievittävien luontaishoitojen listallamme. Lääkitsevistä ominaisuuksistaan johtuen se on joillekin pyhä yrtti. Sen pääasiallinen hoitava ominaisuus on sen kipua lievittävä vaikutus: se on ihanteellinen vatsakipuun ja sillä on myös antibioottisia ominaisuuksia.
- Koiruohoa ei luultavasti löydy kaupasta valmiina teenä, joten etsi sitä paikallisesta yrttitarhasta tai luontaistuotekaupoista.
- Valmista siitä hauduketta ja juo 2–3 kertaa päivässä. Saat nopea lievitystä kipuun!
Lisävinkkejä kuukautiskipujen lievittämiseen
Voit parantaa oloa merkittävästi käyttämällä sekä yllä mainittuja luontaishoitoja kuukautiskipuihin että kohdistamalla lämpöä vatsan seudulle.
Yllä mainittujen luontaishoitojen lisäksi haluaisimme kertoa myös muista hoitovaihtoehdoista, jotka tehostavat niiden vaikutuksia.
Laita esimerkiksi kuumavesipullo alavatsalle, kun nautit jotakin näistä haudukkeista. Kipu lievittyy välittömästi.
On aina parempi välttää särkylääkkeitä. Mutta jos sinulla on muita terveysongelmia, kuten endometrioosi tai sisäsynnytintulehdus, noudata aina lääkärin neuvoja. Joissakin tapauksissa haudukkeet yksin eivät riitä, eikä kipujen kanssa kannata kärvistellä turhaan.
Oletko kokeillut näitä luontaishoitoja kuukautiskipuihin? Mikä toimi parhaiten sinun kohdallasi?
Toivottavasti saimme rohkaistua sinua koittamaan niitä ja myös noudattamaan lääkärin suosituksia.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Cáceres Sandi, Oscar, Fragoso Ríos, Rodolfo, Mena Cedillo, Carlos, Álvarez Reyes, Anail, Pavón Román, Nashelli, Vació Muro, Claudia, & Cuairán Ruidíaz, Vicente. (2015). Hiperplasia multiepitelial focal: tratamiento comparativo, ácido glicirricínico contra nitrógeno líquido. Revista odontológica mexicana, 19(2), 101-105. Recuperado en 04 de marzo de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-199X2015000200006&lng=es&tlng=es.
- Gallegos-Zurita, Maritza. (2016). Las plantas medicinales: principal alternativa para el cuidado de la salud, en la población rural de Babahoyo, Ecuador. Anales de la Facultad de Medicina, 77(4), 327-332. Recuperado en 04 de marzo de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-55832016000400002&lng=es&tlng=es.
- Montero-Recalde, Mayra, Revelo I, Jessica, Avilés-Esquivel, Diana, Valle V, Edgar, & Guevara-Freire, Deysi. (2017). Efecto Antimicrobiano del Aceite Esencial de Canela (Cinnamomum zeylanicum) sobre Cepas de Salmonella. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 28(4), 987-993. https://dx.doi.org/10.15381/rivep.v28i4.13890
- Pulido Acuña, Gloria Paulina, Vásquez Sepúlveda, Patricia de las Mercedes, & Villamizar Gómez, Licet. (2012). Uso de hierbas medicinales en mujeres gestantes y en lactancia en un hospital universitario de Bogotá (Colombia). Index de Enfermería, 21(4), 199-203. https://dx.doi.org/10.4321/S1132-12962012000300005
- Tres, J.C.. (2006). Interacción entre fármacos y plantas medicinales. Anales del Sistema Sanitario de Navarra, 29(2), 233-252. Recuperado en 04 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272006000300007&lng=es&tlng=es.
- Urióstegui-Flores, A. (2015). Hierbas medicinales utilizadas en la atención de enfermedades del sistema digestivo en la ciudad de Taxco, Guerrero, México. Revista de Salud Pública, 17, 85-96.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.