Kanelin 10 loistavaa terveyshyötyä

Sekä ravintona että paikallisesti käytettynä kaneli on loistava apu monenlaisten terveyshäiriöiden estämisessä ja hoitamisessa. Lisäksi se on myös loistava apu kauneuden kannalta!
Kanelin 10 loistavaa terveyshyötyä

Viimeisin päivitys: 01 maaliskuuta, 2019

Nautimme kanelia haudukkeissa ja jälkiruoissa, ja sitä saa ostaa sekä tikun että jauheen muodossa. Sen lisäksi että kaneli on perustuote monen keittiössä, sillä on myös eräitä loistavia etuja terveyden parantamista ajatellen.

Haluatko tietää, mitä muuta voit kanelista saada kuin makua? Jatka lukemista ja kerromme lisää – tässä ovat kymmenen kanelin parasta hyötyä elimistösi terveyden kannalta!

Kaneli on pieni, mutta kyvykäs tikku

Kun ajattelet kanelia, mietit luultavasti heti herkullisia jälkiruokia tai jotakin kuumaa syksyn juomaa. Mutta sen lisäksi, että tämä mauste makeuttaa elämäämme, sen ruskea ja miellyttävä koostumus kätkee sisäänsä monia erilaisia lääkinnällisiä kykyjä.

Sitä käytetään usein syksyllä, mutta voit nauttia kanelista mihin aikaan vuodesta tahansa.

On olemassa kahden tyyppistä kanelia: cassia- ja ceylon-kanelia. Ensimmäinen näistä tasapainottaa verensokerin tasoja niillä, joilla on diabetes, ja toinen sen sijaan sisältää loistavan määrän antioksidantteja.

Voit erottaa nämä laadut toisistaan hajun perusteella, sillä ensimmäinen on voimakkaampi kuin toinen.

Lue aiheesta lisää: 5 erilaista tapaa nauttia kanelia

Kanelin supertehokkaat terveyttä parantavat kyvyt

kanelitikut

Tämä herkullinen mauste on myös oikea supertähti luonnollisessa lääkinnässä.

Se on alunperin kotoisin Aasiasta (Sri Lankasta), mutta sitä kasvaa muissakin kuumissa ja kosteissa maailman osissa, kuten Intiassa, Kiinassa, Madagascarilla ja Seychelleillä.

Kaneli sellaisena kuin me sen tunnemme on peräisin kuoritusta ja hierotusta kanelipuun kaarnasta. Palat kääritään ja kuivatetaan ennen myymistä.

Sen lisäksi, että saat kanelista hyvin runsaasti B- ja C-vitamiineja, tämä mauste tuo myös seuraavat hyödyt.

1. Se vähentää turvotusta vatsassa

Jos sinulla on ruoansulatuksen kanssa ongelmia, ja mikäli joskus tuntuu siltä, että vatsa kohta räjähtää, me suosittelemme ruoan jälkeen kaneliteen nauttimista. Näin voit edistää sitä, että vatsaongelmia ei tule ja turvotus vähenee.

Laita vain hiukan kanelia teehen tai jälkiruokaan.

2. Se tasapainottaa gukoositasoja

verensokerin mittaus

Ne, joilla on 2-tyypin diabetes, hyötyvät erittäin suuresti kanelin lisäämisestä ruokavalioonsa.

  • Jos nautit sitä tyhjään vatsaan tai aterioiden jälkeen, voit alentaa verensokerisi tasoja.
  • Lisäksi se stimuloi insuliinireseptoreja sekä estää sitä entsyymiä, joka tekee näistä epäaktiivisia.

3. Se hoitaa jalkasientä

Ne, joilla on jalkasientä, saavat myöskin apua ongelmaansa kanelin hyvää tekevästä voimasta.

Voit löytää kanelin eteeristä öljyä yrtteihin ja luonnontuotteisiin erikoistuneista kaupoista. Toimi sitten seuraavalla tavalla:

  • Laita öljyä jalallesi sen jälkeen, kun olet pessyt ihosi, ja kuivaa hyvin.
  • Anna öljyn imeytyä yön yli.
  • Jotta voisit estää öljyä tahraamsta lakanoitasi, käytä sukkia tai peitä jalkasi puhtaalla kankaalla.

Lisäksi kaneli toimii myös luonnollisena deodoranttina jaloissa.

4. Se auttaa hengitysteiden ongelmien hoidossa

 
kaneli on loistava apu kun on nuha
Kun sinulla on flunssa tai olet vilustunut, miellyttävä kupillinen teetä voi olla suuri helpottaja, ja lisäksi se vahvistaa vastustuskykyä.
  • Jos lisäät hiukan kanelia kupilliseen inkivääristä valmistettua hauduketta, voit alentaa kuumettasi sekä parantaa yskääsi. Lisäksi olosi tulee olemaan parempi.
  • Sillä on tulehtuneisuutta torjuvia ja bakteereja vastaan taistelevia ominaisuuksia, jotka ovat suuri apu näissä tilanteissa.

5. Se auttaa pudottamaan painoa

Jos olet painon pudotukseen tähtäävällä dieetillä, kannattaa lisätä kanelia smoothieisiin, haudukkeisiin ja mehuihin.

Sillä se auttaa hallitsemaan ruokahalua sekä antaa ruoalle makeutta, tulet kaipaamaan suklaata ja muita makeisia aikaisempaa vähemmän.

6. Se estää Alzheimerin tautia

vanhukset

Jos sinulla on perheessäsi hermostoa rappeuttavien sairauksien historiaa, me suosittelemme kanelin nauttimista joka ikinen päivä.

Erään tutkimuksen mukaan, joka on peräisin vuodelta 2013, kanelissa olevat epikatekiini ja kanelialdehydi tukevat aivojen terveyttä sekä estävät tai hidastavat Alzheimerin taudin ilmenemistä.

7. Se pitää kehon nuorekkaana

Kaneli ei ole ainoastaan aivoja hyödyttävä tuote, sillä se on avuksi myös ihon ja muiden elinten hoitamisessa.

Jos nautit teelusikallisen kanelia joka päivä (esimerkiksi haudukkeessa), voit suojata solujasi sekä vähentää merkkejä ikääntymisestä, sillä kuten sanottu, tässä tuotteessa on loistava määrä antioksidantteja.

Lisäksi se suojaa ihoasi haitallisilta ulkoisilta tekijöiltä, kuten saasteilta ja auringon UV-säteiltä.

8. Se rentouttaa lihaksia

kanelia tikkuina ja jauheena

Kaneli on tulehtuneisuutta torjuva tuote, ja siten sitä käytetään usein jännityksen poistoon tähtäävissä hieronnoissa. Se auttaa rentouttamaan väsyneitä ja kipeitä lihaksia.

Moni urheilija ottaa hierontaa kaneliöljyllä harjoittelun tai kilpailujen jälkeen.

Kanelin hyvät ominaisuudet ovat oivalliset myös osana kylpyä.

  • Tämä on hyvin helppo niksi: täytä kylpyamme kuumalla vedellä ja lisää sekaan ruokalusikallinen kanelia.
  • Ole vedessä 15 minuutin ajan (tai kunnes vesi viilenee), ja kuuntele musiikkia tai lue kirjaa.

9. Se lievittää kuukautisten aikaisia kramppeja

Naiset, joilla on pahoja kramppeja kuukautisten aikana, voivat kanelin avulla saada apua tilanteeseensa. Kannattaa tällöin nauttia kupillinen kuumaa vettä, jossa on kanelia, ennen nukkumaanmenoa.

  • Kaneli auttaa vatsakivun kanssa sekä rentouttaa lihaksia.
  • Lisäksi voit nauttia sitä haudukkeessa, ja tällä tavalla otettuna kaneli on loistava apu sitä ajatellen, että saisit täydet kahdeksan tuntia unta yössä.

10. Se parantaa luiden terveyttä

luusto

Yli 60-vuotiailla on nuorempia todennäköisemmin luunmurtumia. Jotta voisit estää tätä tapahtumasta kyseiseen ikään saavuttuasi, suosittelemme kanelin nauttimista haudukkeen muodossa päivittäin.

Voit myös antaa itsellesi hierontaa kanelin eteerisen öljyn avulla, jotta voisit vahvistaa niveliäsi.

Kanelilla on monia muitakin hyötyjä, kuten nämä seuraavat:

  • se torjuu aknea sekä puhdistaa ihoa saastuttavista tekijöistä
  • se alentaa kolesterolin tasoa sekä estää sepelvaltimoiden tromboosia
  • lisäksi se erottuu myös kyvyllään toimia veren hyytymisen estäjänä

Älä siis mieti kahta kertaa – kannattaa aloittaa kanelin hyödyntäminen päivittäin jo tänään!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gruenwald, J., Freder, J., & Armbruester, N. (2010). Cinnamon and health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition50(9), 822–834. https://doi.org/10.1080/10408390902773052
  • Hajimonfarednejad, Mahdieh & Ostovar, Mohaddese & Raee, Mohammad & Hashempur, M. & Mayer, Johannes & Heydari, Mojtaba. (2018). Cinnamon: A systematic review of adverse events. Clinical Nutrition. 10.1016/j.clnu.2018.03.013.
  • Gunawardena, D., Karunaweera, N., Lee, S., Van Der Kooy, F., Harman, D. G., Raju, R., … Münch, G. (2015). Anti-inflammatory activity of cinnamon (C. zeylanicum and C. cassia) extracts – Identification of E-cinnamaldehyde and o-methoxy cinnamaldehyde as the most potent bioactive compounds. Food and Function6(3), 910–919. https://doi.org/10.1039/c4fo00680a
  • Jarvill-Taylor, K. J., Anderson, R. A., & Graves, D. J. (2001). A hydroxychalcone derived from cinnamon functions as a mimetic for insulin in 3T3-L1 adipocytes. Journal of the American College of Nutrition20(4), 327–336. https://doi.org/10.1080/07315724.2001.1071905
  • Kirkham, S., Akilen, R., Sharma, S., & Tsiami, A. (2009, December). The potential of cinnamon to reduce blood glucose levels in patients with type 2 diabetes and insulin resistance. Diabetes, Obesity and Metabolism. https://doi.org/10.1111/j.1463-1326.2009.01094.x
  • Abdalla, W. (2018). Antibacterial and Antifungal Effect of Cinnamon. Microbiology Research Journal International23(6), 1-8. https://doi.org/10.9734/MRJI/2018/41345
  • Nabavi SF, Di Lorenzo A, Izadi M, Sobarzo-Sánchez E, Daglia M, Nabavi SM. Antibacterial Effects of Cinnamon: From Farm to Food, Cosmetic and Pharmaceutical Industries. Nutrients. 2015;7(9):7729–7748. Published 2015 Sep 11. doi:10.3390/nu7095359
  • Mousavi, S. M., Rahmani, J., Kord-Varkaneh, H., Sheikhi, A., Larijani, B., & Esmaillzadeh, A. (2019). Cinnamon supplementation positively affects obesity: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2019.02.017
  • George, R. C., Lew, J., & Graves, D. J. (2013). Interaction of cinnamaldehyde and epicatechin with tau: Implications of beneficial effects in modulating alzheimer’s disease pathogenesis. Journal of Alzheimer’s Disease36(1), 21–40. https://doi.org/10.3233/JAD-122113
  • Jaafarpour M, Hatefi M, Khani A, Khajavikhan J. Comparative effect of cinnamon and Ibuprofen for treatment of primary dysmenorrhea: a randomized double-blind clinical trial. J Clin Diagn Res. 2015;9(4):QC04–QC7. doi:10.7860/JCDR/2015/12084.5783

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.