Hoida virtsankarkailu luonnollisesti
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli
Virtsankarkailu tarkoitetaan sitä, että virtsaa pääsee vuotamaan virtsaputkesta tahdosta riippumatta. Henkilö ei pysty pidättämään virtsaa, ja esimerkiksi aivastaminen tai kova yskä voi saada virtsan karkaamaan hetkellisesti. Virtsankarkailua voi esiintyä monissa eri elämänvaiheissa ja se on yleistä etenkin naisilla.
Tässä artikkelissa keskitymme siihen, miten virtsankarkailua voi hillitä ja ehkäistä luonnollisesti.
Virtsankarkailu ja sen eri muodot
Virtsankarkailu ei ole pelkkä fyysinen vaiva, joka johtaa virtsan karkaamiseen aivastamisen, yskimisen, nauramisen tai raskaiden esineiden nostelun yhteydessä. Kyseessä on myös hygieeninen ongelma, joka vaikuttaa potilaaseen psykologisesti ja voi haitata elämänlaatua. Virtsankarkailu ei ole sairaus, vaan seuraus muutoksista virtsarakossa.
Virtsankarkailua voi ilmetä niin miehillä kuin naisillakin kaikissa elämänvaiheissa. Yleisintä se on naisilla, etenkin raskauden ja vaihdevuosien aikaan. Virtsankarkailua esiintyy, kun paine rakossa on kovempi kuin virtsaputkessa.
Virtsankarkailun eri muotoja ovat:
Äkillinen virtsankarkailu
Virtsa karkaa tahdosta riippumatta ja ilmenee yleensä kovan virtsaamistarpeen yhteydessä. Rakko voi olla yliaktiivinen ja jos vessaa ei löydy nopeasti, voi se johtaa virtsan karkaamiseen.
Rakon täysinäisyydestä johtuva virtsankarkailu
Rakko on venynyt suuresta virtsamäärästä, mikä voi johtua esimerkiksi tukoksesta virtsaputkessa, miehillä eturauhasen turpoamisesta tai neurologisista selkärangan vaurioista, leikkauksista tai MS-taudista.
Psykogeeninen virtsankarkailu
Tämä liittyy ulkoiseen aististimulaatioon, kuten kylmään veteen, vahvoihin tunnekokemuksiin, kuten pelkoon, ahdistukseen, fobioihin tai maniaan.
Neurologinen virtsankarkailu
Tämäntyyppinen virtsankarkailu johtuu virtsan erityksen ja poistumisen muutokseen, jotka aiheutuvat hermojärjestelmän ongelmista. Tämä on yleistä esimerkiksi Parkinsonin taudista kärsivillä, halvauspotilailla, MS-tautia sairastavilla ja selkärangan vaurioista kärsivillä.
Kotihoito-ohjeet virtsankarkailuun
Resepti 1
Ainekset
- 2 rkl fenkolia
- 2 dl vettä
Ohjeet
Kiehauta vesi, lisää fenkoli ja anna kiehua matalalla lämmöllä 5 minuuttia. Anna viilentyä. Nauti kupillinen päivässä.
Resepti 2
Ainekset
- 1 kourallinen vadelman lehtiä
- 2 dl vettä
Ohjeet
Kaada vesi ja lehdet kattilaan, anna kiehua 5 minuuttia. Nauti kupillinen päivässä. Tämä resepti sopii niille, jotka haluavat vahvistaa lantionpohjalihaksiaan.
Resepti 3
Ainekset
- 1 kokonainen valkosipulinpää
- 1 kourallinen valkoisen orapihlajan kukkia
- 2 litraa vettä
Ohjeet
Murskaa valkosipuli ja kiehauta vesi kattilassa yhdessä orapihlajan kukkien kanssa. Anna seoksen poreilla 15 minuuttia. Siivilöi ja kaada kylpyveteen. Kylve ja nauti.
Resepti 4
Ainekset
- 1 rkl sianpuolukan lehtiä
- 1 litra teetä
Ohjeet
Lisää sianpuolukan lehdet haluamaasi teehen. Nauti kupillinen noin kolmen tunnin välein, ei enempää kuin 5 kertaa päivässä. Älä käytä, jos kärsit munuaistulehduksesta.
Hoida virtsankarkailu itsenäisesti näillä vinkeillä
Ota lämmin kylpy
Istu lämpimään kylpyveteen, tiukenna lantionpohjan lihaksia 5 sekunnin ajaksi. Rentouta 10 sekunniksi ja toista tiukennus. Toista harjoitus 10 kertaa päivässä.
Tee lantionpohjalihaksia vahvistavia harjoituksia
Lantionpohjalihakset voivat heikentyä raskauden ja synnytyksen johdosta, ja niitä kannataa treenata virtsankarkailun estämiseksi. Joka kerta kun käyt pissalla, katkaise suihku hetkeksi harjoittamalla pubococcygueus-lihasta, jatka sitten virtsaamista tavallisesti. Toista moneen otteeseen, kunnes rakko on tyhjä.
Huomioi tämä! Älä toista tätä harjoitusta täydellä rakolla kuin 2-3 kertaa kuussa. Jos haluat jatkaa harjoitusten tekemistä, voit toistaa saman sarjan tyhjällä rakolla.
Paineharjoitukset
Asetu haara-asentoon ja työnnä lantio eteen. Koukista polvia ja nosta kämmenet ylös. Supista vatsalihaksia kolme kertaa hengittämällä sisään kolme kertaa lyhyin henkäyksin. Hengitä ulos hitaasti. Täytä keuhkot sisäänhengityksen aikana kokonaan. Toista sama kaksi kertaa.
Selvitä virtsankarkailun syy
Jos virtsan karkaaminen johtuu stressistä, hermoista tai virtsatietulehduksesta, kannattaa asia hoitaa pikimmiten.
Vältä tiettyjä ruokia
Vältä ruokia kuten tomaattikastiketta, suklaata, maissisiirappia, sokereita, hunajaa, chiliä, currya ja muita mausteisia ruokia, sillä ne voivat ärsyttää rakkoa. Sama pitää paikkansa kahvin, virvoitusjuomien ja teen kohdalla.
Älä vähennä nauttimiesi nesteiden määrää
Tämä on yleinen virhe, jonka potilas tekee yrittäessään välttää virtsankarkailun. Ihminen ajattelee, että kun rakko täyttyy hitaammin, ei virtsaa pääse karkailemaan yhtä tiheään. Tämä voi kuitenkin johtaa elimistön kuivumiseen ja munuaisongelmiin.
Pudota painoa
Ylipainolla on suora yhteys virtsankarkailuun, joten jos olet ylipainoinen, on suotavaa laihtua. Ylipainoisen ihmisen lihakset eivät pysty supistumaan tehokkaasti, mikä voi tehdä virtsankarkailusta yleistä.
Virtsankarkailun ennaltaehkäiseminen
- Käy vessassa tyhjentämässä rakko ennen nukkumaanmenoa.
- Jos tiedät yskivästi tai aivastavasi, tai nostavasi jotain raskasta, tiukenna lantionpohjalihaksia – tämä ehkäisee virtsan tihkumisen.
- Käy vessassa aina ennen kotoa lähtöä.
- Käytä sellaisia alusvaatteita, jotka on helppo riisua ja kanna mukana vaihtoalusvaatteita.
- Joka kerta kun käyt vessassa, yritä tyhjentää rakko kokonaan.
- Yritä käydä pissalla, vaikka sinulla ei olisikaan pissahätä, näin voit opettaa kehon tyhjentämään rakon kokonaan.
- Älä pidättele virtsaa. Kun sinusta tuntuu, että sinun on käytävä vessassa, käy, sillä muuten voit altistua tulehduksille!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Meldaña Sánchez, A., Hermida Guitierrez, J., and Sánchez Chapado, M. (2006). Fisioterapia en la incontinencia y prolapsos urogenitales. ATLAS de Incontinencia Urinaria y Suelo Pélvico 343–364.
- García-Sánchez, E., Rubio-Arias, J.A., Ávila-Gandía, V., Ramos-Campo, D.J., and López-Román, J. (2016). Efectividad del entrenamiento de la musculatura del suelo pélvico en el tratamiento de la incontinencia urinaria en la mujer: una revisión actual. Actas Urológicas Españolas 40, 271–278.
- Tero Kontiokari et al. (2003). “Dietary factors protecting women from urinary tract infection”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 77, Issue 3, 1 March 2003, Pages 600–604.
- Jeanne Trill et al. (2017). “Uva-ursi extract and ibuprofen as alternative treatments of adult female urinary tract infection (ATAFUTI): study protocol for a randomised controlled trial”, Trials. 2017; 18: 421.
- Robles, J. E. (2006, August). La incontinencia urinaria. In anales del sistema sanitario de navarra (Vol. 29, No. 2, pp. 219-231). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1137-66272006000300006&script=sci_arttext&tlng=pt
- Esteban, J. A., Longoni, T., González, M. M., & Isasa, M. T. (n.d.). Valor nutritivo y propiedades funcionales del hinojo Foeniculum vulgare. https://www.researchgate.net/profile/Tommaso_Longoni/publication/276274920_Nutritional_value_and_funcional_proprieties_of_Fennel_Foeniculum_vulgare/links/5554a51508ae980ca60a5ad0
- Kegel, A. H. (1948). Progressive resistance exercise in the functional restoration of the perineal muscles. American journal of obstetrics and gynecology, 56(2), 238-248. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/000293784890266X
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.