Logo image
Logo image

Rannekanavaoireyhtymän hoito luonnollisesti

5 minuuttia
Nukkuma-asento on tärkeä osa rannekanavaoireyhtymän hoitoa, sillä oudoissa asennoissa nukkuminen voi estää verenkierron tiettyihin kehonosiin. Lisäksi kannattaa kokeilla helppoja harjoitteita stressin vähentämiseen.
Rannekanavaoireyhtymän hoito luonnollisesti
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Rannekanavaoireyhtymä (karpaalitunnelisyndrooma) on yleinen ongelma, joka ilmenee tiettyjen aktiviteettien yhteydessä, esimerkiksi jatkuvan tietokoneella työskentelyn johdosta. Rannekanavaoireyhtymä oireilee tietyllä tapaa ja yleisimmin oireyhtymästä kärsivät kokevat heikkoutta kädessä ja ranteessa, puutumista ja käsien ja sormien kihelmöintiä. Rannekanavaoireyhtymän hoito onnistuu luonnollisesti.

Mikä rannekanavaoireyhtymä oikein on ja mikä sen aiheuttaa?

Rannekanavaoireyhtymällä (syndroma canalis carpi) tarkoitetaan medianushermoa vaurioittavaa pinnetilaa rannekanavassa. Rannekanava on kämmenpuolella ja siinä kulkee medianushermon lisäksi sormien jänteet sekä verisuonia. Rannekanava on hyvin ohut tunneli, mikä tarkoittaa sitä, että pieninkin paine hermossa voi aiheuttaa kipua, tunnottomuutta ja käden käyttökyvyn heikkenemistä.

Yleensä varsinaista rannekanavaoireyhtymää ennen esiintyy lyhytaikaista tai toistuvaa puutumisoireilua, jota kokee lähes jokainen jossain vaiheessa elämäänsä. Varsinainen rannekanavaoireyhtymä on huomattavasti harvinaisempi: vain noin kolme prosenttia väestöstä kärsii siitä.

Rannekanavaoireyhtymä on yleinen niillä, jotka työskentelevät tietokoneella päivittäin pitkiä aikoja. Kaikenlainen staattinen työskentely, niin töissä kuin vapaa-ajalla, altistaa oireyhtymälle. Tietokonepelit, musiikki-instrumenttien käyttäminen ja tietyt urheilulajit ovat tavallisimmat taustalla olevat syyt.

Muita altistavia tekijöitä, jotka kasvattavat rannekanavan painetta, ovat raskaus, kilpirauhasen vajaatoiminta, akromegalia, esim. diabeteksen aiheuttamat polyneuropatiat, reuma, ranteen alueen jännetupentulehdukset, amyloidoosi ja ranteen alueen vammat kuten värttinäluun murtuma.

Some figure

Rannekanavaoireyhtymää esiintyy yleensä 30-60 -vuotiailla, ja miehet kärsivät siitä naisia enemmän. Oireyhtymän riskiä lisäävät myös:

  • Alkoholismi
  • Luumurtumat
  • Ranteen sisäinen kasvain tai kysta
  • Tulehdus ranteessa
  • Ylipaino
  • Nesteen kertyminen kehoon
Some figure

Yleisimmät oireet karpaalitunnelisyndroomassa ovat:

  • Tunnottomuus yhdessä tai molempien käsien peukalossa (riippuen siitä, mikä oireyhtymän aiheuttaa), etusormessa ja keskisormessa
  • Sormien kihelmöinti ja pistely
  • Kädestä kyynärpäähän ulottuva kipu
  • Tiettyjen liikkeiden toteuttamisen vaikeudet ja koordinaatiokyvyn heikkeneminen
  • Heikentynyt tarttumaote esimerkiksi kasseja kantaessa
  • Käsien yleinen heikkous ja voimattomuus
  • Poltteleva tunne käsissä ja kämmenessä
  • Yöllä ilmenevä tunnottomuus sormissa

Rannekanavaoireyhtymän hoito kotikonstein

Lievissä rannekanavan oireiluissa, kun hermovaurioita ei vielä ole syntynyt, riittää usein tieto vaivan luonteesta, jotta potilas osaa välttää ranteen ja koko oireilevan yläraajan toistuvaa rasitusta. Myös öisin ranne tulee pitää neutraalissa asennossa ja välttää liiallista koukistusta tai ojennusta. Apuna voi käyttää tähän tarkoitukseen olemassa olevia lastoja.

Lääkehoitona voidaan käyttää paikallisesti ruiskutettua kortikosteroidia, joka vähentää turvotusta ja siten myös hermon pinnetilannetta. Fysioterapiasta voi olla hyötyä, mutta turhaa fysioterapiaa on syytä välttää. Sen sijaan venyttelyt ovat osa paranemista. Rannekanavaoireyhtymän hoito voi käsittää myös seuraavat keinot:

  • Nauti ruokalusikallinen pellavansiemenöljyä kerran päivässä kahden tai neljän viikon ajan. Pellavansiemenöljyn sisältämät rasvahapot ehkäisevät turvotuksen syntymistä ja helpottavat painetta medianushermossa.
  • Valikoi ruokavalioosi sellaisia ruokia, joista saat paljon B6-vitamiinia. Syö paljon banaania, tummaa riisiä, perunaa, kanaa ja vihreitä kasviksia.
Some figure
  • Kylmähoito. Tulehdusta ja kipua voi hoitaa kylmähauteella. Aseta pyyhkeeseen kääritty jääpalapussi tai kylmägeelipakkaus ranteelle. Älä koskaan käytä kuumahauteita, sillä lämpö pahentaa oireita.
  • Arnikki. Kastele vanulappu arnikkikukasta tehdystä uutteessa ja levitä kipuilevalle alueelle.
  • Inkivääri. Sekoita kaksi ruokalusikallista kuivattua ja jauhettua inkivääriä kupilliseen kiehuvaa vettä. Peitä seos ja anna jäähtyä. Nauti kaksi kupillista päivittäin – inkivääri on tehokas tulehduksen hillitsijä.
  • Rohtosarviapila. Keitä kolme ruokalusikallista rohtosarviapilajauhoa suuressa määrässä vettä. Anna kiehua 15 minuuttia, kunnes seos saa tahnamaisen koostumuksen. Anna seoksen jäähtyä ja levitä ranteelle.

Rannekanavaoireyhtymän hoito terapeuttisten juomien avulla

Rannekanavaoireyhtymän hoito voi sisältää myös seuraavat kolme hoitavaa juomaa.

  • Greippi, ananas ja appelsiini. Tämä mehu hoitaa tehokkaasti ranteen kipuilua ja turvotusta, se sopii nautittavaksi niin ehkäisevänä juomana kuin jo syntynyttä tulehdusta hoidettaessa. Tarvitset yhden greipin, yhden appelsiinin ja yhden viipaleen ananasta (kuori poistettuna). Pese greippi ja appelsiini, halkaise hedelmät ja purista mehu ulos. Kaada neste tehosekoittimeen tai käytä sauvasekoitinta. Lisää viipaloitu ananas. Sekoita kaikki kolme ainesta hyvin keskenään ja siivilöi juoma. Nauti lasi päivässä kolmen päivän ajan tyhjään mahaan (heti aamulla herättyäsi) ehkäistäksesi oireyhtymän uusiutumista tai nauti päivittäin akuutissa tulehdustilassa.
Some figure
  • Lehtikaali ja vihreä omena. Tarvitset kaksi vihreää omenaa ja kourallisen lehtikaalia. Pese, kuori ja paloittele omenat. Laita omenat tehosekoittimeen ja lisää pesty lehtikaali (muista poistaa puiseva keskus lehdistä). Kaada perään tilkka vettä ja sekoita muutaman minuutin ajan. Nauti lasillinen juomaa päivässä.
  • Ananas, inkivääri ja omena. Viimeiseen reseptiimme tarvitset yhden kokonaisen ananaksen, puolikkaan omenan ja yhden ohuen viipaleen tuoretta inkivääriä. Kuori ja paloittele ananas, poista kova keskus, lisää tehosekoittimeen. Pese ja kuori omena, poista siemenkota ja lisää ananaksen joukkoon. Lopuksi leikkaa pieni pala inkivääriä, kuori se ja paloittele tehosekoittimeen. Sekoita tasaiseksi ja nauti lasi päivässä joka aamu.

Vältä rannekanavaoireyhtymä näillä konsteilla

  • Huolehdi hyvästä, luonnollisesta ryhdistä koneella istuessasi. Älä nojaa käsien varaan tai laita ylimääräistä painetta ranteille. Muista käsien ja ranteiden säännöllinen venyttely työn lomassa. Jos vietät suuren osaa päivästäsi näppäimistöä naputellen, varmista, että näppäimistö on sellaisessa asennossa, etteivät ranteet taivu outoon asentoon näpyteltäessä. Muista myös nämä: kun avaat säilyketölkkejä tai muita tiukkoja kansia, käytä avaamiseen koko kättä, ei pelkästään rannetta ja kolmea ensimmäistä sormea. Sama pätee tavaroita nosteltaessa. Tämä helpottaa rannekanavaan kohdistuvaa painetta. Muista rentouttaa ranteet ja kädet aina tietyin väliajoin työpäivän aikana ja yritä vaihdella ranteen liikerataa vaihtelemalla eri työtehtävien välillä mahdollisuuksien mukaan.
Some figure
  • Noudata terveellisiä elämäntapoja. Tämä ehkäisee verenkierron ongelmien kehittymistä ja pitää huolta kehon kokonaisvaltaisesta terveydestä. Terveenä riski erilaisista vaivoista kärsimiseen vähenee, tämä pitää paikkansa myös rannekanavaoireyhtymän kohdalla. Nuku hyvin, harjoita säännöllistä liikuntaa, älä tupakoi, syö paljon kasviksia ja hedelmiä, juo paljon vettä, vältä sokeria ja haitallisia rasvoja jne. 
  • Keskity parantamaan nukkuma-asentoa. Jos nukut sykkyrällä, pää ranteen päällä tai käsivarsi kehon alla, altistat painetta rannekanavaan ja estät verenkierron. Paras nukkuma-asento on selällään, kädet suorana vartalon sivuilla ja ranteet suorina. Nukkuma-asennon kontrollointi unen aikana voi olla hankalaa, joten jos rannekanava oireilee jatkuvasti, harkitse yölastan ostamista – lastan avulla ranne pysyy suorana, eikä siihen kohdistu liikaa painetta.
  • Venyttele ja jumppaa ranteita. Ranteiden jumppaus parantaa verenkiertoa, vähentää turvotusta ja pitää rannekanavan hyvässä toiminnassa. Kokeile esimerkiksi seuraavia harjoituksia.

Rannekanavaoireyhtymän hoito: rannejumppa

1. Suorista kädet ja ranteet kämmenpuoli alaspäin ja pyörittele ranteita kumpaankin suuntaan.

2. Suorista käsi kehon eteen ja jännitä peukaloa. Tartu oikeaan peukaloon vasemmalla kädellä ja venytä peukaloa hellästi, näin vapautat peukalon paineesta ja helpotat verenkiertoa. Toista viitisen kertaa ja vaihda kättä.

3. Levitä sormet auki ja jännitä kaikkia sormet jäykiksi, sulje sormet sitten nyrkkiin ja toista. Purista sormet nyrkkiin, vapauta. Voit myös lisätä ranteiden voimaa kevyillä painoilla näin: ota korkeintaan kahden kilon paino, lepuuta käsivartta pöytää vasten niin, että ranne on pöydän rajan ulkopuolella ilmassa. Nosta painoa itseäsi kohti vain rannetta liikuttamalla.

  • Käytä ergonomisia laitteita ja tavaroita. On olemassa monia ergonomisia työtuoleja, työpöytiä ja näppäimistöjä, jotka pitävät ryhdin suorana ja antavat ranteiden levätä työskentelyn yhteydessä. Panosta ergonomiseen näppäimistöön, joka pitää paineen poissa ranteista, käsistä ja kyynärpäistä.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Dreano, T., Albert, J.-D., Marin, F., & Sauleau, P. (2011). Síndrome del túnel carpiano. EMC – Aparato Locomotor. https://doi.org/10.1016/S1286-935X(11)71140-6

Aufiero, E., Stitik, T. P., Foye, P. M., & Chen, B. (2004). Pyridoxine Hydrochloride Treatment of Carpal Tunnel Syndrome: A Review. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1301/nr.2004.mar.96-104

Keith, M. W., Masear, V., Amadio, P. C., Andary, M., Barth, R. W., Graham, B., … McGowan, R. (2009). Treatment of carpal tunnel syndrome. The Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons. https://doi.org/10.2106/JBJS.I.00642

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.