Lievitä stressiä korvia hieromalla
Stressi on yksi nykyajan yleisimmistä vitsauksista, josta kärsivät etenkin ruuhkavuosia elävät ihmiset. Elämäntyyli, paineet töissä, pitkät työmatkat, lapset, puoliso, raha-asiat, kotiaskareet ja harrastukset vaativat jatkuvaa valppautta ja energiaa, joka voi pitkällä tähtäimellä aiheuttaa kovia fyysisiä ja psyykkisiä oireita. Pahimmillaan jatkuva stressi alentaa tuntuvasti elämänlaatua.
Stressistä kärsivät ihmiset voivat kehittää stressin sivuoireina muita terveysongelmia, jotka tuovat oman lisänsä arjen hankaloitumiseen. Stressin tiedetään aiheuttavan mm. ahdistusta, tärinää, hikoilua, päänsärkyä, lihaskipuja, ruuansulatusongelmia, huimausta, lisääntynyttä virtsaamisen tarvetta ja monia muita oireita.
Lähes kaikki ihmiset kokevat elämänsä aikana stressiä: oli kyseessä sitten kokeisiin valmistautuva opiskelija tai töissäkäyvä aikuinen. Monet eri tilanteet voivat aiheuttaa stressiä ja stressi syntyy yleensä ulkoisista ja sisäisistä paineista sekä kiireestä.
Stressaaminen on normaalia ja pieni määrä stressiä voi usein parantaa suorituskykyä lyhytkestoisissa tilanteissa, esimerkiksi kokeissa tai vaativassa työprojektissa. Jos stressi jatkuu pidempään, se muodostuu elimistölle uhkaavaksi tilaksi. Tämän takia kannattaakin varmistaa, ettei stressistä tule osa jokapäiväistä elämää. Jos tunnet olosi jatkuvasti stressaantuneeksi, varaa aika lääkäriin ja mieti, miten voisit vähentää stressiä elämässäsi.
Stressin kontrolloimiseen ja hoitamiseen on monia erilaisia keinoja. Ensimmäisenä ei kuitenkaan ehkä tule mieleen hieroa korvia stressin ottaessa ylivallan. Korvissa sijaitsee kuitenkin kehon tärkeitä painepisteitä, joita hieromalla voi laukaista stressiä ja helpottaa ahdistuksen tunteita. Tässä artikkelissa kerromme sinulle, miten voit helpottaa stressaantunutta kehoa tai ehkäistä stressikohtausta hieromalla korviasi.
Miten korvia hieromalla voi helpottaa stressin oireita?
Ennen kuin alat hoitaa stressiä korvia hieromalla, tulisi sinun päästä eroon negatiivisista ja stressaavista tunteista, jotka ovat johtaneet stressin kulminoitumiseen. Älä pullota tunteitasi tai päässä viliseviä ajatuksia, vaan aseta ne tietoisesti hetkeksi sivuun, jotta voit rentoutua ja rauhoittua. Kun kova stressikohtaus iskee päälle, ei ihminen pysty toimimaan normaalisti, keskittymiskyky katoaa ja olo on turhautunut, vihainen ja ärtynyt. Keskity siis mielen tyynnyttämiseen ennen hierontaa.
Kun olet päässyt negatiivisista tunteista eroon ja tunnet olosi tyyneksi, on aika suorittaa korvien akupainanta. Akupunktio on vanha kiinalainen hoitomenetelmä, jossa potilasta pistellään neuloilla kehossa tarkoin määriteltyihin pisteisiin.
Kiinalaisen perinteen mukaan akupunktuuripisteet määräytyvät kehon elimiä kuvaavien meridiaanien mukaan. Sairauksien hoidossa pistelyllä vaikutetaan näitä meridiaaneja pitkin tapahtuviin virtauksiin, ja sitä voidaan käyttää kivunlievitykseen ja muiden oireiden hoitoon. Korvien akupainanta rentouttaa sekä poistaa stressin aiheuttamaa turvotusta ja nesteitä kehosta.
Helpolla ja yksinkertaisella korvahieronnalla voi olla suuri vaikutus olotilaan ja stressin laukeamiseen. Korvissa sijaitsee akupisteiden lisäksi paljon hermopäätteitä, joiden hierominen rentouttaa ja aiheuttaa hyvänolon tuntemuksia. Hieromalla korvia aktivoit aivojen välittäjäaineita, jotka stimuloivat kehon parannusmekanismeja – tästä on suuri hyöty koko kehon toiminnalle, ei pelkästään stressin hoidolle. Voit hieroa korviasi itse tai pyytää jotakuta muuta tekemään sen puolestasi.
Korvissa sijaitseva akupiste tunnetaan kiinalaisessa lääketieteessä Shen Men -pisteenä, jonka nimi tarkoittaa “taivaallista porttia”. Pisteen stimuloiminen helpottaa jännitystä ja stressiä, parantaa energian kiertämistä kehossa ja kohentaa koko kehon elintoimintoja.
Shen Men -piste sijaitsee korvan yläosan keskivaiheilla (katso ensimmäinen kuva).
Miten hieron korvia?
Alan asiantuntijat ovat antaneet runsaasti hyviä vinkkejä oikeaoppiseen Shen Men -hierontaan. Hieromalla pistettä pääset eroon stressistä ja tunnet olosi rennommaksi jo muutaman minuutin jälkeen. Näin sen teet:
- Hiero akupistettä hellästi vanupuikolla. Paina vanupuikon pää pisteelle ja hiero hellästi, mutta tarpeeksi painaen.
- Hengittele syvään sisään ja ulos, keskity hetkeen ja kuuntele kehosi tuntemuksia.
- Jatka rauhallista hengittämistä, käännä päätäsi hiukan vasemmalle sisäänhengityksen mukana ja uloshengityksellä käännä katse ja pää oikealle.
- Kun olet hieronut korvaa muutaman minuutin ajan, alkaa pisteen aktivoituminen tuntua ja rentoutumisen ja rauhan tunne leviää kehoon. Tärkeintä hoidon suorittamisessa on keskittyminen ja rauhallinen olo. Suorita akupainanta kotona omassa rauhassa, mukavasti tuolilla tai lattialla istuen. Näin pääset parhaiten eroon negatiivisesta energiasta.
Muita vinkkejä
- Voit käyttää sormiasi akupainantaan. Voit suorittaa hieronnan pikaisesti vaikka töissä, jos stressi uhkaa ottaa ylivallan. Hiero pistettä sormillasi muutaman minuutin ajan työpöydän ääressä ja hengitä rauhallisesti. Tämä keino sopii moneen eri tilanteeseen.
- Suorita hieronta joka ilta ennen nukkumaanmenoa, näin vaikutukset ovat pitkäkestoisempia.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- McFadden, KL, Healy, KM, Hoversten, KP, Ito, TA y Hernández, TD (2012). Eficacia de la acupresión para la reducción del estrés. Terapias complementarias en medicina , 20 (4), 175–182. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2011.12.003
- Song, HJ, Seo, HJ, Lee, H., Son, H., Choi, SM, y Lee, S. (2015). Efecto de la autoacupresión para el tratamiento de los síntomas: una revisión sistemática. Terapias complementarias en medicina , 23(1), 68 78. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2014.11.002
- McFadden KL, Healy KM, Hoversten KP, Ito TA, Hernández TD. Efficacy of acupressure for non-pharmacological stress reduction in college students. Complement Ther Med. 2012;
- Chen YW, Wang HH. The Effectiveness of Acupressure on Relieving Pain: A Systematic Review. Pain Management Nursing. 2014.
- Arai YCP, Sakakima Y, Kawanishi J, Nishihara M, Ito A, Tawada Y, et al. Auricular acupuncture at the “shenmen” and “point Zero” points induced parasympathetic activation. Evidence-based Complement Altern Med. 2013;
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.