Leikit ja harjoitukset, jotka vahvistavat lapsen käsivarsia

Lapsen kehityksen kannalta käsivarsien ja ylävartalon vahvistaminen on tärkeää. Tässä artikkelissa annamme joitakin vinkkejä, joiden avulla lapsesi käsivarret vahvistuvat.
Leikit ja harjoitukset, jotka vahvistavat lapsen käsivarsia

Viimeisin päivitys: 14 tammikuu, 2022

Liikunnalla on tärkeä merkitys lapsen fyysisen kehityksen kannalta. Parasta liikuntaa lapsi saa kaikenlaisten leikkien muodossa. Tässä artikkelissa tarkastelemme erilaisia leikkejä ja harjoituksia, jotka vahvistavat lapsen käsivarsia.

Lapsen käsivarsien vahvistaminen on tärkeää, jotta koko kehon kehitys tapahtuu tasapainoisesti. Yleensä myös kiinnitetään enemmän huomiota alavartalon vahvistamiseen. Ylävartalo alkaakin jäädä huomiotta usein sen jälkeen, kun vauva-ajan ryömiminen jää taakse.

Toinen syy, miksi on tärkeää kehittää lapsen ylävartaloa, liittyy hartioiden ja rintakehän tasapainon kehitykseen. Se on olennaisessa osassa, jotta lapselle kehittyy hyvä ryhti, ja ne liittyvät myös hienomotorisiin taitoihin sekä kirjoitustaitoon.

Lapsen ylävartalon voiman – mukaan lukien hartioiden vakaus – tulisi kehittyä erilaisten karkeamotoristen aktiviteettien kautta.

Leikit, jotka vahvistavat lapsen käsivarsia

Leikkipuistoissa leikittävät leikit

Lasten leikkipuistoissa on monia mahdollisuuksia, joiden avulla lapsi voi saada voimaa käsivarsiinsa. Puistossa lapsi voi usein roikkua, kiipeillä sekä vetää ja työntää useiden eri vaihtoehtojen joukosta. Leikkipuistoissa on esimerkiksi puolapuita, köysiä ja verkkoja.

Lapsi saa vapaasti kulkea puistossa ja tutkia erilaisia tapoja liikkua ja kokeilla yhä uudelleen ja uudelleen. Samalla lapsi saa myös olla vuorovaikutuksessa muiden lasten kanssa, improvisoida leikkejä ja oppia muilta lapsilta uutta.

Lisäksi leikkipuistoissa lapsi voi kehittää psykomotorisia taitoja, kuten alavartaloa ja tasapainoa sekä oppia tilan ja ajan koordinaatiota.

Leikkipuistoissa voi tehdä erilaisia harjoituksia, jotka vahvistavat lapsen käsivarsia.
Puistoissa ja avoimissa tiloissa voidaan harjoittaa ryhmäleikkejä, joissa lapsi oppii fyysisen kapasiteetin kehityksen lisäksi sosiaalisia taitoja.

Leikit, joissa heitetään tai lyödään

Heittäminen on fyysinen aktiviteetti, jossa käsivarsien vahvistamisen lisäksi myös koko lapsen ylävartalo vahvistuu. Kaikenlaiset pelit tai urheilulajit, joissa heitetään tai yritetään lyödä esinettä käsillä auttavat kehittämään ja kiinteyttämään käsivarsia.

Tähän kategoriaan lukeutuvat esimerkiksi pallopelit, joissa lapsi voi heittää tai lyödä palloa käsillään tai mailalla.

Pelit on mahdollista mukauttaa lapsen ikään ja olosuhteisiin sopiviksi. Hyvää harjoitusta lapsen käsivarsille on myös esimerkiksi kivien heitteleminen veteen.

Tällaisissa leikeissä lapselle on hauska haaste yrittää käyttää molempia käsiään. Esimerkiksi kivien heittelyssä lapsi saattaa käyttää enemmän hallitsevampaa kättään, mikä saattaa aiheuttaa jonkin verran epätasapainoa lihasten välillä keskipitkällä tai pitkällä aikavälillä.

Kotona leikittävät leikit

Myös kotona voi leikkiä monenlaisia leikkejä tai tehdä harjoituksia, jotka vahvistavat lapsen käsivarsia. Joitakin tällaisia leikkejä ovat esimerkiksi:

  • Käytävällä liikkuminen käsivarsia käyttäen kasvot alaspäin. Luovuutta käyttämällä voitte lapsen kanssa luoda erilaisia ratoja tai leikkiä piilosta. Voitte myös tutkailla erilaisia vaihtoehtoja liikkua käsivarsien avulla; tukemalla lantiota, nostamalla lantiota, suorin jaloin tai jalat koukussa.
  • Lattiatasolta heittäminen tai lyöminen. Näitä leikkejä voi tehdä seisten, maaten, istuen tai missä asennossa vain haluat. Tavoitteena on hallita pallon (tai minkä esineen valitsetkin) liikkeitä, jotta se pysyy lattiatasolla.
  • Kotityöt. Ota lapsi avuksi kotitöiden tekemiseen, sillä se auttaa vahvistamaan lapsen käsivarsia. Voit esimerkiksi keksiä leikin, jossa lapsen tulee liikutella eripainoisia esineitä. Lapsi voi esimerkiksi auttaa kirjahyllyn tyhjentämisessä, esineiden nostamisessa tai laskemisessa, tai niiden liikkuttelemisessa. Lapsi voi auttaa myös ostosten kantamisessa.
Kotona voi kokeilla erilaisia leikkejä, jotka vahvistavat lapsen ylävartaloa.
On yleistä, että lapsen ensimmäisten vuosien aikana vahvistaminen keskittyy alavartaloon, mutta myöhemmin kannattaa antaa virikkeitä myös ylävartalolle.

Vapaa leikki

Tiedetään, että urheililajit kuten koripallo, käsipallo, tennis ja padel auttavat voimistamaan ylävartaloa. On olemassa myös monia muita vaihtoehtoja, jotka keskittyvät enemmän käsivarsiin, hartioihin sekä selkään.

Jousiammunta, kiipeily tai pöytätennis ovat myös hyödyllisiä lajeja vahvistamaan lapsen käsivarsia ja yleisesti myös koko ylävartaloa.

On hyvin yleistä, että vanhemmat haluavat lapsensa menevän ohjatuille tunneille, joissa pelejä ja leikkejä ohjataan tarkasti. Lapsen fyysistä kehitystä auttaa kuitenkin enemmän se, että lapsi saa juosta vapaasti ympäristössä, jossa on mahdollisuus liikkua. 

Maaseutu ja puistot tarjoavat lapselle loputtomasti mahdollisuuksia. Lapsen tulisi kuitenkin saada myös liikkua niin kuin hän itse haluaa.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Miksi liikunta on hyväksi aivoille
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Miksi liikunta on hyväksi aivoille

Säännöllinen fyysinen aktiivisuus on ratkaiseva tekijä ihmisen hyvinvoinnille. Tässä artikkelissa kerromme, miksi liikunta on hyväksi aivoille.  • Espinosa, M., and M. Carlos. “Lanzamiento de pelota con el miembro superior derecho e izquierdo en niños y niñas entre los 3 y 12 años de edad.” Revista Española de Antropología Física 30 (2009): 39-50.
  • Chavez Diego, Erika Avalos, and Rocio Valdivia Fierro. “Ejercicios motrices en el desarrollo de la coordinación óculo manual de los niños y niñas de 4 y 5 años en la Institución Educativa Inicial N° 568 Pucarumi.” (2015).