Logo image
Logo image

Lävistykseni ympärillä on patti: mitä voin tehdä?

3 minuuttia
Lävistyksen ympärillä olevaa pattia luullaan usein keloidiksi tai infektioksi. Se voi kuitenkin olla osa normaalia paranemisprosessia.
Lävistykseni ympärillä on patti: mitä voin tehdä?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Lävistyksen ympärillä oleva patti ei ole syy paniikkiin. Vaikka ne ovatkin hyvin ärsyttäviä ja epämiellyttäviä, ne ovat yleisiä ja kuuluvat lävistyksen luontaiseen paranemisprosessiin ja paranevat yleensä itsestään ajan kanssa.

Lävistyksen ympärillä oleva patti johtuu arpikudoksen hajanaisesta kertymisestä ja sitä ilmenee useimmiten tiiviimmissä kudoksissa, kuten nenän tai korvien rustossa.

Vaikka nämä patit joskus sekoitetaankin keloideihin tai infektioon, todellisuudessa ne johtuvat hypertrofisesta eli liiallisesti kasvaneesta arvesta, joka on muodostunut kudokseen trauman seurauksena lävistyksen asettamisen jälkeen. Tästä syystä lävistyskorusta huolehtiminen on erittäin tärkeää.

Miksi lävistyksen ympärille muodostuu patti?

Lävistyksissä oleviin hypertrofisiin arpiin liittyy useita tekijöitä ja niiden syy on jossain määrin epäselvä. Niiden oletetaan olevan elimistön reaktio.

Hypertrofisen arven aiheuttaa pehmytkudoksen trauma. Rusto, iho, lihakset ja sidekudos tulehtuvat, mikä johtaa kollageenin ylituotantoon. Tämä uusi kudos kertyy haavan päälle muodostaen patin.

Voiko näitä patteja ehkäistä mitenkään?

Lävistyksen ympärillä oleva patti eli hypertrofinen arpi voi ilmaantua tuntien, viikkojen tai vuosien kuluessa lävistyksen laittamisesta. Koska alueelle on kohdistunut aiemmin trauma (korun asettaminen), se voidaan ehkäistä pitämällä erityisen hyvää huolta lävistystä ympäröivästä alueesta.

Seuraavaa hoitoa suositellaan:

 • Vältä koskettelemasta lävistysaluetta, erityisesti likaisilla käsillä.
 • Minimoi iskujen tai muiden vammojen riski lävistysalueelle.
 • Älä paina aluetta jatkuvasti.
 • Arvioi korutyyppi ennen sen laittamista. Allergiat korun materiaalille voivat aiheuttaa ärsytystä ja tulehdusta. Hypoallergeeniset korut (18 tai 24 karaatin kulta, ruostumaton teräs tai titaani) ovat suositeltavia.
 • Puhdista lävistys 2–3 kertaa päivässä mieluiten fysiologisella liuoksella tai neutraalilla saippualla.
 • Kun kyseessä on korvalävistys, pyri pitämään hiukset kiinni koruja käyttäessäsi.
Some figure

Saatat pitää myös tästä artikkelista: Lävistyksen paraneminen

Hypertrofisten arpien hoito

Paras hoito lävistystä ympäröivään pattiin on kärsivällisyys. Patti katoaa yleensä itsestään ajan myötä. Se voi kuitenkin kestää puolikin vuotta, mikä on omiaan aiheuttamaan levottomuutta kenessä tahansa!

Lisätoimenpiteenä voit ottaa korun pois ja puhdistaa alueen vetyperoksidilla tai alkoholilla. Levitä sitten antiseptistä geeliä tai nestettä ja laita koru takaisin alle vartissa, sillä ethän halua reiän umpeutuvan.

Lisäksi lävistyksen ympäristöä kannattaa viilentää jäällä enintään viisi minuuttia. Kun se on parantunut, voit vaihtaa korun toiseen materiaaliin, jos uskot kyseessä olevan allergia.

Voit myös hangata aluetta päivittäin öljyllä ja puhdistaa sen suolaliuoksella tai neutraalilla saippualla, jolla on antibakteerinen vaikutus. Infektiota epäiltäessä korua ei saa poistaa, sillä tämä saattaisi saada haavan umpeutumaan liian nopeasti.

Miten lävistyksen ympärillä olevan patin erottaa tulehduksesta tai keloidista?

Klassinen patti lävistyksen ympärillä ei ole infektio eikä keloidi. Se on hypertrofinen arpi. 

Keloidit ovat suhteettoman suuria arpia. Niitä voi ilmaantua itsestään tai trauman seurauksena, mutta niiden pääpiirre on se, että ne ovat aina ne aiheuttaneen haavan rajoja suurempia.

Aito keloidi ilmaantuu yleensä 3–12 kuukautta vaurion jälkeen ja jatkaa kasvuaan ajan myötä, toisin kuin hypertrofiset arvet, joiden kasvu pysähtyy.

Sen sijaan hypertrofiset arvet ovat möykkyisiä ja kovia, mutta eivät koskaan kasva alkuperäisen haavan rajojen ulkopuolelle. Tässä tapauksessa aiemmasta infektiosta ei ole merkkejä.

Kun kyseessä on infektio, prosessi aiheuttaa kuumetta sekä punoitusta, turvotusta, kipua kosketettaessa ja lämpöä lävistetyllä alueella. Toisinaan saattaa esiintyä keltaista/vihreää ja pahanhajuista eritevuotoa.

Infektiota hoidetaan paikallisilla tai suun kautta otettavilla antibiooteilla. Joissakin tapauksissa lävistyskoru on poistettava ja alue tyhjennettävä mädästä. Tämän päättää kuitenkin lääkäri, sillä korun poistaminen päällä olevan infektion aikana vaatii huolellisia menetelmiä.

Keloideja taas hoidetaan infiltroitavilla kortikosteroideilla, laserilla, jäädytyshoidolla tai leikkauksella. Tässäkin koru tulee tietysti poistaa.

Some figure

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea myös tämän: Industrial-lävistys: miten sitä tulisi hoitaa?

Milloin tulisi lähteä lääkäriin?

Seuraavat oireet vaativat välitöntä lääkärinhoitoa:

 • Kuume
 • Keltainen tai vihertävä märkäerite, joka haisee pahalta
 • Jatkuvasti voimistuva kipu, joka on selkeämpi hangatessa
 • Asteittainen punoitus ja alueen tummuminen (punaisesta violetiksi)
 • Pullistunut arpi, joka ei pysy lävistetyn alueen sisällä ja kasvaa ajan myötä

Lävistysten paraneminen kestää 3–6 kuukautta. Alueella voi tuntua epämukavuutta, ja punoitus sekä pieni turvotus kuuluvat asiaan. Näiden oireiden tulisi kuitenkin vähitellen hävitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Arenas, J. (2003). Las heridas y su cicatrización. Offarm, 22(5), 126-132. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-las-heridas-su-cicatrizacion-13047753
 • Brandão, M. H., Gontijo, B., Girundi, M. A., & de Castro, M. C. (2010). Ear piercing as a risk factor for contact allergy to nickel. Jornal de pediatria86(2), 149–154. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20361123/
 • Hernández, C. G. (2010). Enfoque y manejo de cicatrices hipertróficas y queloides. Revista de la Asociación Colombiana de Dermatología y Cirugía Dermatológica, 19(3), 218-228. http://revistasocolderma.org/files/cicatrizacion.pdf
 • Mataix, J., & Silvestre, J. (2009). Cutaneous Adverse Reactions to Tattoos and Piercings. Actas Dermo-Sifiliográficas (English Edition), 100(8), 643-656. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1578219009701465
 • National Health Service. (2020). Infected Piercings. National Health Service. Revisado en Feb 25, 2023. Disponible en https://www.nhs.uk/conditions/infected-piercings/.
 • Padrón-Arredondo, G., & Fernández-Amador, J. A. (2015). Dermatofibroma auricular secundario a colocación de piercing. Salud Quintana Roo 8(32), 18-21. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=103411
 • Vieitez, B. F. (2006). Complicaciones de los piercings. Enfermería Dermatológica, 1(2), 7-11. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4611664
 • Villa, A., Dalmau, J., & Puig, L. (2004). Cicatrices (I). Farmacia Profesional, 18(6), 52-55. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-cicatrices-i–13063312

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.