Laserhoito verisuonivaurioiden hoidossa
Laserhoito on nykyään erittäin yleinen hoitomuoto verisuonivaurioiden hoidossa. Muut käytännöt, kuten skleroterapia, joka koostuu liuoksen ruiskuttamisesta verisuoniin, olivat aiemmin niiden ensisijainen hoitomuoto.
Skleroterapia vaatii enemmän jälkihoitoa kuin laserhoito. Oletko kiinnostunut tietämään lisää tästä aiheesta? Alla kerromme laserhoidon eduista erilaisissa ihosairauksissa.
Verisuonivaurioiden syyt
Melkein kaikki ihmiset kärsivät jonkinlaisesta ihovauriosta. Nämä vauriot voivat olla joko vaskulaarisia tai pigmentoituneita. Ne johtuvat verisuonten kerääntymisestä yhteen paikkaan, mikä puolestaan johtuu useista eri tekijöistä, kuten seuraavista:
- Auringon aiheuttama vahinko
- Ihon ikääntyminen
- Jotkut lääkkeet
- Raskaus
- Synnynnäiset syyt
Kuinka laserhoito toimii verisuonivaurioiden hoidossa?
Laserhoito parantaa tästä vaivasta kärsivän henkilön elämänlaatua, koska hoito on ei-ablatiivinen ja suoritetaan avohoidossa.
Lasertekniikka perustuu verisuonten sulkemiseen lämmön avulla. Laserin lähettämän valon absorptio tuottaa tämän lämmön.
Se auttaa hoitamaan tämäntyyppisiä vammoja tarkasti ja turvallisesti, mutta vahingoittamatta ympäröivää kudosta. Leesion täydellinen poistaminen voi kestää useita kuukausia. Tämä riippuu verisuonen koosta ja laajuudesta sekä hoidettujen verisuonten lukumäärästä.
Verisuonivauriot, joita voidaan hoitaa
- Punaviiniluomet
- Hämähäkkisuonet
- Hemangioomat
- Eryteema
- Civatten poikiloderma
- Verenkertymät huulissa, korvissa tai kasvoilla
- Nevus rubi
Verisuonivauriot, suonikohjut tai hämähäkkisuonet, joita esiintyy pääasiassa alaraajoissa, ovat yleisiä aikuisilla. Ne ovat yleisempiä naisilla, ja esteettisistä syistä heillä on tapana kääntyä lääketieteen ammattilaisten puoleen niiden poistamiseksi.
Laserin tärkeimmät edut
- Ensinnäkin se on ei-kirurginen, vain miedosti invasiivinen hoito. Tämä tarkoittaa, että se ei vaadi suoraa kosketusta hoidettavaan alueeseen.
- Toiseksi, se on erittäin nopea toimenpide, koska istunto kestää vain 30 minuuttia.
- Turvallinen ja tehokas tähän yleiseen esteettiseen ongelmaan.
- Se ei estä potilasta elämästä normaalia elämää, ja hän voi jopa käyttää meikkiä.
- Potilaan ei tarvitse käyttää puristussidosta hoidetulla alueella.
- Koko jalka tai muu kehonosa voidaan hoitaa yhdellä hoitokerralla.
- Sillä on pieni hypopigmentaation riski, koska se ei juurikaan vaikuta melaniinin tuotantoon.
Onko toimenpiteellä sivuvaikutuksia?
Vaikka siihen ei yleensä liity komplikaatioita, yleisimmät sivuvaikutukset ovat ensimmäisen ja toisen asteen palovammat, jotka häviävät arpia jättämättä noin 1-2 viikossa.
Hemosideroottiset pigmentaatiot vaativat enemmän aikaa ja hoitokertoja, jotta ne häviävät kokonaan.
Istunnon jälkeen iholla voi näkyä turvotusta tai punoitusta toimenpiteen seurauksena. Molemmat katoavat lyhyessä ajassa.
Onko toimenpide kivulias?
Potilas voi tuntea lievää epämukavuutta toimenpiteen aikana. Jos ammattilainen käyttää paikallispuudutusta, toimenpiteen ei pitäisi tuntua ollenkaan.
Istunnon jälkeiset suositukset
- Ensinnäkin sinun tulee odottaa 3–4 viikkoa ennen hoitoon menemistä, jos olet ollut auringossa hiljattain.
- Sinun ei tulisi käyttää liian tiukkoja vaatteita.
- Älä altista itseäsi erittäin kuumalle suihkulle, uima-altaalle tai saunalle. Älä myöskään urheile toimenpidettä edeltävinä tunteina. Tämä estää verisuonten laajentumisen.
- Älä altista itseäsi auringolle. Jos teet niin, käytä korkeaa aurinkosuojakerrointa, kunnes alue palautuu normaaliksi. Asiantuntijat neuvovat myös olemaan altistamatta käsiteltyä ihoa auringolle ilman kunnollista suojaa ensimmäisen kesän aikana hoidon jälkeen.
On huomattava, että tähän ongelmaan ei ole olemassa varsinaista parantavaa hoitomuotoa. Mikäli sinulla on huonot elintavat, sinulla on geneettinen taipumus kehittää verisuonivaurioita tai et liiku säännöllisesti, on erittäin todennäköistä että verisuonivauriot uusiutuvat.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Jahnke MN. Vascular Lesions. Pediatr Ann. 2016;45(8):e299‐e305. doi:10.3928/19382359-20160720-08
-
Astner S, Anderson RR. Treating vascular lesions. Dermatol Ther. 2005;18(3):267‐281. doi:10.1111/j.1529-8019.2005.05025.x
- Elluru RG. Cutaneous vascular lesions. Facial Plast Surg Clin North Am. 2013;21(1):111‐126. doi:10.1016/j.fsc.2012.11.001
-
Railan D, Parlette EC, Uebelhoer NS, Rohrer TE. Laser treatment of vascular lesions. Clin Dermatol. 2006;24(1):8‐15. doi:10.1016/j.clindermatol.2005.10.026
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.