Kuinka lapset pääsevät yli pimeänpelostaan?
Kaikki lapset pelkäävät jotain. Pimeänpelko on normaali pelko kaikille ihmisille ja se on osa lasten kasvua.
Sellaisessa tapauksessa, jossa lapsi pelkää pimeää, on vanhempien tehtävänä auttaa häntä kanavoimaan nuo pelot ja pääsemään niiden yli. Tässä artikkelissa haluamme jakaa joitakin suosituksiamme, jotta tietäisit kuinka autat lasta pääsemään yli pimeänpelostaan.
Nämä vinkit auttavat lapsia ja tietenkin samalla vanhempia. Jos alat toimia pimeänpelkoa vastaan syntymästä lähtien, lapsesi on jo päässyt sen yli luultavasti melko nuorena.
Alla voit lukea ohjeemme siihen, kuinka autat lapsen yli pimeänpelostaan.
1. Pidä hauskaa
Kannattaa kokeilla kasvatuksellisia aktiviteetteja, kuten leikkejä, jotka voivat auttaa lapsia pääsemään yli pimeänpelostaan.
- Varjoleikit ovat todella hauskoja aktiviteetteja, joita lapset rakastavat leikkiä. Se, joka tekee parhaimman hahmon käsiensä varjoilla, voittaa.
- Se on hauska idea, joka auttaa lapsia voittamaan pelkonsa.
Suosittelemme sinua lukemaan: Kuinka rohkaista lapsia lukemaan
2. Yövalo
Lastenhuoneen pieni, himmeä valaistus tai valaistuksen säätely ovat hyviä tapoja luoda rauhallisuutta.
Siten lapset voivat asteittain päästä yli paniikista, joka heidät valtaa nukkuessaan valot täysin sammutettuina.
3. Älä anna periksi hänen peloilleen
Jos lapsi huutaa apua, ei valojen päälle laittamisen pitäisi olla ratkaisu. Mitä niiden päälle laittaminen tekee pelon ylipääsemisen kannalta?
Jos lapsi itkee, yritä löytää keino hänen rauhoittamisekseen pysymällä hänen vieressään. Jos hän ei pysty kohtaamaan sitä, mikä häntä piinaa, ei hän tule pääsemään yli fobiastaan.
Jos hän ei pysty pääsemään sen yli, ei hän myöskään pysty nukkumaan yksin huoneessaan moneen vuoteen.
4. Puhu hänelle
Kommunikointi on tärkeää. Sinun pitäisi puhua lapsesi kanssa ja varmistaa, että hän ymmärtää asuvansa turvallisessa paikassa.
Juttelemalla hänelle hän tietää, että hänen ei tarvitse pelätä pimeää. Mikä tärkeintä, sinun täytyy oikeasti puhua niistä paikoista, jotka pelkoa luovat: sängynalunen, kaappi tai eteiskäytävä.
Jos lapsi tunnistaa nämä paikat, häviää hänen pelkonsa.
5. Kerro tarinoita, jotta lapsi pääsisi yli pimeänpelostaan
Altistamalla lapsen kokemaan tilanteita, jotka voivat olla hieman pelottavia, on hyödyllinen tapa auttaa häntä pääsemään yli pimeän pelosta.
Jos hänestä tulee osa tällaisia tilanteita, hän pystyy pääsemään niiden yli helpommin mielikuvitustarinoidensa avulla.
6. Kiusaaminen ei ole sallittua
Vaikka se saattaakin vaikuttaa epätodelliselta, jotkut vanhemmat kiusaavat lapsiaan tarkoittamatta sitä. Tällaista tapahtuu siksi, että lapsi sanoo ehkä jotakin tai itse tilanne vaikuttaa vanhemmista huvittavalta.
Kiusattuna olemisen tunne estää lasta päästämästä irti peloistaan helposti ja saa sen siis kestämään pidempään.
7. Älä säikäytä heitä
Vaikka tämä vinkki saattaa myös olla ilmiselvä, yritä estää lasta käymästä läpi tilanteita, jotka saattavat aiheuttaa hänelle shokin, kunnes hän on päässyt yli pelostaan.
Jos perhe käy läpi epätavallista tilannetta, kuten ryöstöä, ei siitä pitäisi puhua alaikäisten edessä “aikuisten kielenkäyttöä” mukaillen. Tapahtuma voi shokeerata lapsen hermoja ja hän saattaa saada paniikkikohtauksen yöllä.
8. Musiikki
Kun lapsi kasvaa, musiikki on hyvä tapa päästä yli pimeänpelosta. Jos hänellä on pieni radio tai jokin muu laite, voi se olla kätevä apu.
Helposti kuunneltavan musiikin päälle laittaminen voi auttaa lasta rentoutumaan ja nukahtamaan. Jälkeenpäin vanhemmat voivat laittaa laitteen pois päältä.
Jos teet näin jatkuvasti, lapsi unohtaa ja pääsee yli peloistaan.
Tässä olivat kaikki tärkeimmät vinkit, joilla autat lasta pääsemään yli pimeänpelostaan. Äidin tai muun perheenjäsenen ensimmäinen ja tärkein tehtävä on auttaa lasta tuntemaan olonsa hyväksi.
Tämä pelko ei ole leikkiä tai hölynpölyä. Se on todellista, ja toisinaan jopa aikuiset kokevat sitä.
Siitä syystä on tärkeää oppia ymmärtämään pelkoa voidaksesi kanavoida sen ja auttaaksesi lasta kohtaamaan sen.
Ei ole mitään fobiaa, jonka yli olisi mahdotonta päästä, mutta ne pitää kohdata. Tässä artikkelissa mainitsemamme vaihtelevat menetelmät ovat hyödyllisiä voidaksemme selättää tämän yleisen pelon.
Näitä menetelmiä käyttämällä pienet lapset voivat tuntea olevansa turvassa kaiken aikaa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
Adolphs, R., Tranel, D., Damasio, H., & Damasio, A. (2018). Fear and the human amygdala. The Journal of Neuroscience. https://doi.org/10.1523/jneurosci.15-09-05879.1995
LeDoux, J. E. (2014). Coming to terms with fear. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.1400335111
Adolphs, R. (2013). The biology of fear. Current Biology. https://doi.org/10.1016/j.cub.2012.11.055
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.