Lapsen anemia – seitsemän varoitusmerkkiä

Lasten anemia on vakava terveysongelma, joka olisi hyvä havaita ja diagnosoida ajoissa. Oireiden nopea tunnistaminen on tärkeää komplikaatioiden välttämiseksi.
Lapsen anemia – seitsemän varoitusmerkkiä

Viimeisin päivitys: 08 helmikuuta, 2020

Lapsen anemia on terveysongelma, jota pidetään suurena kansanterveydellisenä huolena johtuen sen vakavista seurauksista lapsen kasvulle. Useita tutkimuksia on tehty sen juurisyyn selvittämiseksi ja parhaiden hoitojen löytämiseksi.

Mikä anemia on?

Anemia tarkoittaa hemoglobiinin laskua. Hemoglobiinin tehtävänä on kuljettaa happea punasolujen sisällä, mistä syystä hemoglobiinitason lasku johtaa elinten happivarantojen vähenemiseen.

On luonnollisestikin joitakin poikkeustilanteita, kuten raskaus, joissa hemoglobiinin lasku alle viitearvojen on täysin normaalia. Mutta aina kun ilmenee merkkejä mahdollisesta anemiasta, tarvitaan käyntiä lääkärissä hemoglobiiniarvon selvittämiseksi.

Lapsen anemia: eri tyypit

Anemian aiheuttajasta riippuen se voidaan luokitella eri tyyppeihin:

  • Punasolujen tuotannon väheneminen. Punasolujen tuotannosta vastaa luuydin. Se tarvitsee siihen rautaa, folaattia ja E-vitamiinia.
  • Punasolujen hajoaminen. Tätä kutsutaan lääketieteen termein hemolyysiksi. Siinä punasolut hajoavat.
  • Raudanpuute. Tämä on verenvuotojen tai riittämättömän raudansaannin yleinen seuraus.

Lapsen anemia: oireet

1. Uupumus tai väsymys

Lapsen anemia voi aiheuttaa väsymystä

Lääketieteessä käytetty termi tälle oireelle on astenia. Jos lapsella ilmenee asteniaa, hänet on vietävä lääkäriin. Lääkäri tutkii lapsen selvittääkseen syyn tähän oireeseen.

Valitettavasti väsymystä on vaikea määritellä, erityisesti lapsella. Sitä tulisikin aina pitää vakavana oireena. Yleisesti ottaen lapsen fyysinen suorituskyky laskee ja hänellä on jatkuva tarve levätä.

2. Ärtyisyys

Tämä oire esiintyy yleensä väsymyksen yhteydessä. Sitäkin on yhtä lailla vaikea tunnistaa kunnolla, sillä monilla lapsilla esiintyy kasvuun tai muihin syihin liittyviä kiukkukohtauksia tai ärtyisyyttä.

3. Ruokahaluttomuus

Myös ruokahalun menetys on yksi tärkeä oire lasten anemiassa. Sitä voi kuitenkin ilmetä vain aika ajoin johtuen tulehdusprosesseista tai tietyistä tilanteista, kuten kouluun liittyvissä ongelmissa.

Tavallisesti suositellaan tarkkailemaan tämän oireen kestoa ja kehitystä ja hakeutumaan lääkäriin tutkittavaksi, mikäli se jatkuu pitkään.

4. Lapsen anemia ja pica-oireyhtymä

Anemiaa sairastavalla lapsella voi ilmetä myös tämä melko outo oire. Siinä lapsi syö muita kuin ruokatuotteita, esimerkiksi multaa ja esineitä.

Vanhempien tai huoltajien tulee pitää lasta silmällä tämän varalta ja hakeutua tarvittaessa pikaisesti lääkäriin, ennen kaikkea siksi, että se voi mahdollisesti aiheuttaa myrkytyksen.

5. Ihon tai limakalvojen kellertäminen eli keltatauti

Aneeminen lapsi voi väsyä herkästi

Muutos ihon värissä on merkki punasolujen määrän laskusta. Jos tällaisia muutoksia ilmenee satunnaisesti ja ne häviävät nopeasti, ne liittyvät yleensä akuutteihin, itsestään paraneviin tapauksiin. Mutta jos oire jatkuu muutamaa päivää kauemmin, suosittelemme käyntiä lääkärissä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Kymmenen hyvää ruokaa anemiaan

6. Takykardia ja lapsen anemia

Hyvin nopea sydämensyke tai palpitaatio voivat olla merkkejä lapsen anemiasta. Näihin oireisiin liittyy lapsella usein huimausta, mahdollista rintakipua tai hengitysvaikeuksia.

Jos tätä tapahtuu lapsella toistuvasti, lapsi tulisi tutkia tarkemmin, sillä se voi myös johtua muista ongelmista.

7. Hiustenlähtö tai hauraat kynnet

Muita lasten anemian oireita ovat hauraat kynnet ja hiustenlähtö. Jälkimmäistä voi olla vaikeampi havaita, jos lapsella on nuoresta iästään johtuen vielä hyvin ohuet hiukset.

Yhteenveto

Lapsen anemia voi oireilla monin tavoin. Ole valppaana, jotta havaitset mahdolliset ongelmat mahdollisimman varhain komplikaatioiden välttämiseksi.

Jos sinulla on mitään epäilyksiä, vie lapsi lääkäriin.

 

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Zavaleta, N., & Astete-Robilliard, L. (2017). Efecto de la anemia en el desarrollo infantil: consecuencias a largo plazo. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública, 34(4), 716. https://doi.org/10.17843/rpmesp.2017.344.3346
  • L.M., L., K.S., P., & S.-R., P. (2017). Iron and Cognitive Development: What Is the Evidence? Annals of Nutrition and Metabolism, 71(3), 25–38. https://doi.org/10.1159/000480742
  • Reboso Perez, J., Jiménez Acosta, S., Cabrera Nuñez, E., & Pita-Rodríguez, G. (2005). Anemia por deficiencia de hierro en niños de 6 a 24 meses y de 6 a 12 años de edad. Revista Cubana Salud Pública.
  • Anemia – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (2019). Retrieved 12 November 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/anemia/symptoms-causes/syc-20351360
  • Reboso Pérez, J., Cabrera Núñez, E., Rodríguez, G. P., & Jiménez Acosta, S. (2005). Anemia por deficiencia de hierro en niños de 6 a 24 meses y de 6 a 12 años de edad. Revista Cubana de Salud Pública, 31(4), 0-0.
  • Casanovas Gordó, J. M. (2009). Del síntoma a la enfermedad: astenia. Pediatría Atención Primaria, 11, 425-431.
  • Anemia causada por bajo nivel de hierro en los niños: MedlinePlus enciclopedia médica. (2020). Retrieved 13 November 2020, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/007134.htm

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.