Logo image
Logo image

Lahjojen psykologiaa: miksi on tärkeää antaa erityisiä lahjoja?

3 minuuttia
Erityisen lahjan antaminen on paljon enemmän kuin aineellisen tavaran antamista. Useimmiten se on tapa kertoa lahjan vastaanottajalle, kuinka tärkeä hän on. Kerromme tästä lisää alla.
Lahjojen psykologiaa: miksi on tärkeää antaa erityisiä lahjoja?
Viimeisin päivitys: 13 tammikuuta, 2022

Milloin tahansa on hyvä hetki antaa rakkaalle henkilölle osoitus kiintymyksestämme lahjan muodossa. Useimmiten teemme näin päivinä, joita pidämme erityisinä, kuten syntymäpäivänä, vuosipäivänä tai jouluna. Lahjojen antaminen on meille melko luonnollinen ja tavanomainen teko, ja niinpä joskus unohdamme sen psykologiset vaikutukset.

Kyse ei olekaan vain “antamisesta antamisen vuoksi” tai toisen ihmisen miellyttämisestä, vaan oikean lahjan valinta kertoo enemmänkin siitä keitä me olemme ja millainen suhde meillä on muihin ihmisiin. Sillä on kulttuurisidonnaisia, sosiaalisia ja emotionaalisia merkityksiä. Tässä artikkelissa kerromme yksityiskohtaisesti, miten tärkeää lahjan antaminen on ja miten tehdä oikea valinta.

Miksi lahjojen antaminen on tärkeää?

Lahjojen psykologian mukaan erityisten lahjojen antamisella on kaksi päätavoitetta. Ensinnäkin se tuo lahjan vastaanottajalle iloa, sillä se on tapa antaa huomiota ja ilmaista arvostusta. Toisaalta se on tehokas tapa vahvistaa sosiaalisia sekä perhe- ja tunnesiteitä, sillä se lisää yhteyden, kiitollisuuden ja sitoutumisen tunteita.

On olemassa muitakin syitä, miksi lahjat ovat tärkeitä. Niiden joukossa ovat muun muassa seuraavat:

  • Ne edistävät tervettä viestintää.
  • Ne parantavat lahjan antajan ja vastaanottajan välistä suhdetta.
  • Ne symboloivat rakkautta.
  • Ne edistävät psyykkistä
  • Ne auttavat ilmaisemaan myös sitä, mitä halutaan vastaanottaa.
Some figure

Miten valita hyvä lahja?

Nykyään on loputtomasti hyviä lahjavaihtoehtoja. Se, otetaanko lahja iloiten vastaan vai ei, riippuu kuitenkin useasta tekijästä. Joka tapauksessa lahjan valinta osoittaa lähes aina, onko sen antaja ollut huolellinen, onko hän ottanut huomioon toisen henkilön maun ja kaikki muutkin yksityiskohdat. Monet ihmiset jättävät nämä tekijäthuomiotta, mutta on syytä muistaa, että ne todellakin vaikuttavat siihen, millaisen vaikutuksen vastaanottaja kokeepitäessään lahjaa käsissään.

Yleisesti ottaen hyvän lahjan valintaan vaikuttavat seuraavat seikat:

  • Asetu lahjan vastaanottajan Kun kyse on lahjoista, tämä on paras tapa tehdä oikea valinta. Yritä valita lahja tuon henkilön persoonallisuuden ja maun mukaan, jotta se todellakin olisi hänelle mieluinen.
  • Varaa riittävästi aikaa. On helppo huomata, jos lahja on ostettu kiireessä. Siksi on suositeltavaa käyttää prosessiin aikaa ja miettiä jokaista yksityiskohtaa. Tämä ei tarkoita ainoastaan hyvän lahjan valitsemista, vaan myös sen paketoimista, kortin kirjoittamista ja niin edelleen.
  • Ole luova ja omaperäinen. Henkilökohtaisen yksityiskohdan lisääminen lahjaan saa aikaan suuremman vaikutuksen.
  • Hinta ei ole kaikki kaikessa. Useimmiten se, että kulutat lahjaan suuren määrän rahaa, ei tarkoita, että vastaanottaja arvostaisi sitä enemmän. Lahjan tarkoitus ja yksityiskohdat ovat arvokkaampia. Lahja otetaan tietenkin paremmin vastaan, jos otat huomioon esimerkiksi vastaanottajan persoonallisuuden, lahjan hyödyllisyyden ja sen antamisen tarkoituksen.
  • Ota tunteet huomioon. Jos mahdollista, mieti, miten vastaanottaja tulee reagoimaan saadessaan Jos tiedät, että hän on toivonut tuota lahjaa jo pitkään, hetki on varmasti vieläkin erikoisempi. Jotkut lahjat, kuten raha, lahjakortit tai lehtitilaukset, ovat yleensä vähemmän tunnepitoisia, mutta niidenkin kohdalla on tietenkin otettava huomioon lahjan vastaanottajan persoonallisuus ja mieltymykset.

Lahjojen antamisen ja vastaanottamisen psykologiset vaikutukset

Edellä mainittujen hyötyjen lisäksi lahjan antaminen rakkaalle ihmiselle on yhdistetty oikean aivopuoliskon voimakkaampaan aktivoitumiseen. Tämä puolestaan liittyy anteliaisuuteen ja hyvinvointiin.

Jotkut ihmiset kokevat jopa suurempaa onnellisuuden tunnetta silloin, kun he kuluttavat rahaa muihin ihmisiin kuin itseensä. Lisäksi lahjojen saaminen lisää luottamuksen tunnetta ja vahvistaa sosiaalisia siteitä. Näin ollen lahjat ovat osa monia erityisiä hetkiä.

Lahjat voidaan tietysti tulkita monella eri tavalla, asiayhteydestä riippuen. Joka tapauksessa niistä on tullut tapa parantaa viestintää, vahvistaa ihmissuhteita ja ilmaista tunteita.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.