Logo image
Logo image

Kumppanin kuolemasta selviytyminen: viisi vinkkiä

3 minuuttia
Ensimmäinen askel on hyväksyä kumppanin kuolema ja antaa aikaa surulle. Tästä artikkelista löydät viisi vinkkiä kumppanin kuolemasta selviytymiseen.
Kumppanin kuolemasta selviytyminen: viisi vinkkiä
Kirjoittanut Virginia Martínez
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kun kumppani kuolee, toinen ei joudu ainoastaan sanomaan hyvästejä hyvin erityiselle ihmiselle elämässään. Hänen on sanottava hyvästit myös yhteiselle menneisyydelle, nykyisyydelle ja tulevaisuudelle. On hyvästeltävä yhteiset elämänsuunnitelmat, yhteiset projektit, kokemukset ja erityiset hetket. Kumppanin kuolemasta selviytyminen ei ole helppoa. Se vaatii suruaikaa, ja se tulee olemaan tuskallista. Kumppanin kuolemasta on kuitenkin tärkeää päästä yli, sillä oman elämän täytyy jatkua.

Kumppanin kuolemasta selviytyminen

Kuinka läheisen kuolemasta voi selviytyä? Kuinka kumppanin, ystävän, rakastajan ja liittolaisen kuolemasta pääsee yli? Vaikka se voi tuntua mahdottomalta, se ei ole sitä.

Jokainen ihminen on erilainen ja käsittelee surua ja menetystä eri tavoin. Mutta totuus on se, että tietyt ohjenuorat ja menetelmät voivat auttaa pääsemään yli kumppanin kuolemasta terveemmällä tavalla.

On pidettävä mielessä, että haava täytyy vääjäämättä sulkea. Muutoin suruprosessi ei etene oikein, mikä voi aiheuttaa ongelmia tulevaisuudessa, kuten pelkoja, fobioita, epävarmuutta ja kyvyttömyyttä tehdä kompromisseja.

Suru vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä

Some figure

Jokainen ihminen suree omalla tavallaan. Jotkut ihmiset surevat kauemmin kuin toiset.

Suru on fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen reaktio läheisen kuolemaan. Reaktion voimakkuus, kesto ja muut piirteet riippuvat henkilöstä.

Aikaa tarvitaan silti aina. Sinun on siis annettava aikaa itsellesi ja ymmärrettävä, että tapahtuneen käsittely ei ole helppoa. Ymmärrä myös se, että sinun on oltava lempeä itsellesi.

Muista, että sureminen on tarpeellinen vaikkakin vaikea prosessi. Sinun on ymmärrettävä, että se tulee olemaan tuskallista ja siihen liittyy haava, joka on parannettava. Sinun on oltava lempeä itsellesi ja annettava itsellesi riittävästi aikaa eheytymiseen. Joudut kokemaan tuskaa ja surua.

Tässä mielessä on useita eri asioita, joita tarvitset toipuaksesi:

  • Hyväksy menetys.
  • Kärsi sen vuoksi.
  • Mukaudu uuteen elämääsi ilman kuollutta henkilöä.
  • Irrottaudu poismenneen ihmisen energiasta (puhu hänestä normaalisti, ylläpidä terveitä ystävyyssuhteita, opettele taas rakastamaan, ole kanssakäymisessä muiden kanssa jne.).

Asiantuntijat sanovat, että suru kestää tyypillisesti noin 18 kuukautta. Jos suru ja tuska ovat edelleen liian musertavia tämän ajan jälkeen, tarvitaan ammattiapua. Mutta kuten yllä sanoimme, jokainen ihminen on erilainen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: 8 neuvoa surullisuudesta eteenpäin pääsemiseksi

Puhu hänestä rohkeasti

Elämän on jatkuttava normaalisti. Sinun on mentävä eteenpäin ja keskityttävä siihen, että sinulla on nyt edessäsi toisenlainen tulevaisuus. Koska kuollut ihminen on kuitenkin jo ottanut paikkansa sydämessäsi ja elämässäsi, hän tulee aina olemaan osa muistojasi.

Näin ollen, ja vaikka se tuleekin olemaan tuskallista muutaman ensimmäisen kuukauden aikana, sinun on vähitellen otettava kuolleen kumppanisi muisto osaksi henkilökohtaista tarinaasi. Hän tulee aina olemaan osa elämääsi, sinua ja olemustasi.

Puhu siis tunteistasi ja tuosta erityisestä ihmisestä. Puhu siitä millainen hän oli, mitä teitte yhdessä, yhteisistä kokemuksistanne. Se auttaa sinua toipumaan.

Näe mielessäsi uusi tulevaisuus kumppanin kuoleman jälkeen

Some figure

Kohtaa tämä uusi elämänvaihe visualisoimalla tulevaisuutesi ja tavoitteesi sekä muistamalla, että teet niitä rakkaasi vuoksi.

Kuolema on väistämätöntä. Sitä ei voi estää. Ainoa vaihtoehto on siten hyväksyä se ennemmin tai myöhemmin.

Kuten yllä mainitsimme, vaikeus kumppanin kuoleman hyväksymisessä on se, että kumppanin mukana katosivat myös unelmat, odotukset, suunnitelmat ja yhteiset vuodet. Tämä pakottaa miettimään tulevaisuuden uudelleen ja visualisoimaan sen kokonaan uudella tavalla.

Kumppanin kuolemasta selviytyminen vaatii siis sitä, että kykenet visualisoimaan itsellesi uuden tulevaisuuden. Sinun ei tarvitse kuvitella koko loppuelämää tietynlaiseksi. Voit aloittaa lyhyen tähtäimen tavoitteilla ja vähitellen edetä kohti tulevaisuutta.

Suosittelemme lukemaan: Näin suhtaudut läheisen kuolemaan epäitsekkäästi

Jatka vähitellen niitä asioita, joista pidit

Surun ensimmäisten kuukausien aikana ajatus niiden asioiden tekemisestä, joita teit yhdessä kumppanisi kanssa, voi olla äärimmäisen tuskallinen. Suru voi saada entiset mielipuuhat tuntumaan vaikeilta.

Sinun on kuitenkin vähitellen alettava tehdä niitä asioita, joista saat iloa. Sinun pitäisi tuntea taas iloa tehdessäsi niitä, mistä ennen pidit.

Tässä mielessä sinun on vähitellen ymmärrettävä, että niiden tekeminen ei tule olemaan samanlaista ilman kumppaniasi. Muista silti, että voit nauttia niistä asioista jälleen kerran ja ne voivat jopa helpottaa oloasi. Sinun tulisi myös vähitellen sisällyttää kumppanisi muisto näihin puuhiin.

Sinulla on oikeus ja velvollisuus nauttia taas elämästä.

Kumppanin kuolemasta selviytyminen: hae ammattiapua tarvittaessa

Some figure

Terapia auttaa käsittelemään tunteita suruprosessin aikana, ohjaten sinua oikealle polulle.

Vaikka miten kovasti yrittäisit, voi silti olla erittäin vaikeaa hyväksyä tai päästä yli kumppanin kuolemasta. Älä epäröi hakea ammattiapua surun käsittelyyn. Suruterapia voi auttaa pääsemään yli menetyksestä ja jatkamaan normaalia elämää.

Muista, että sureminen on normaali ja välttämätön prosessi, joka on tuskallinen ja vaikea päästä yli. Pidä tämä mielessä ja anna itsellesi aikaa kärsivällisesti hyväksyä menetys, sure, ota vähitellen tapahtunut osaksi omaa elämäntarinaasi ja vähitellen pääse yli surusta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Francisco, J. (2017). Terapia de duelo: cómo afrontar el adiós. Retrieved May 17, 2019, from https://lamenteesmaravillosa.com/terapia-de-duelo-afrontar-adios-2/
  • Sanz Ortiz, J. (n.d.). El duelo al perder a la pareja. Santander. Retrieved from http://www.seom.org/seomcms/images/stories/recursos/sociosyprofs/documentacion/manuales/duelo/duelo10.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.