Logo image
Logo image

Kuinka tiedät olevasi valmis vanhemmaksi?

4 minuuttia
Moni nainen ja mies kysyy itseltään, onko hän valmis vanhemmaksi. Sen tietäminen ei olekaan niin yksinkertaista. Tutkitaan tarkemmin tätä kysymystä ja joitakin mahdollisia vastauksia.
Kuinka tiedät olevasi valmis vanhemmaksi?
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Oletko kertonut kumppanillesi, että olet valmis vanhemmaksi? Vai epäröitkö vielä? Jos et pelkää selvittää oletko todella valmis vanhemmaksi, etsi vastausta sisältäsi. Kukaan muu ei voi vastata siihen paremmin kuin sinä.

Voimme kuitenkin yrittää auttaa sinua löytämään vastauksen tähän kysymykseen. Lue ehdotuksiamme, joita sinun tulisi pohtia. Vastauksesi saattavat osoittaa, että olet valmis vanhemmaksi.

Oletko valmis vanhemmaksi?

Kuten sanoimme aikaisemmin, ei ole mitään tiettyä tieteellistä menetelmää, joka kertoo sinulle varmasti oletko valmis vanhemmaksi. Vauvan hankkiminen on täysin henkilökohtainen päätös. On kuitenkin joitakin merkkejä, jotka voivat auttaa sinua selvittämään oletko valmis aloittamaan tämän seikkailun vai et.

Autetaan sinua selvittämään vastaus.

1. Haluat vanhemmaksi

Some figure

Sinun todellinen halusi tulla vanhemmaksi pitäisi olla ensimmäinen huomioon otettava asia.

Ensimmäinen askel, jonka avulla tiedät olevasi valmis hankkimaan vauvan on pohtia haluatko todella sitä ja miksi haluat sitä. Se saattaa vaikuttaa ilmiselvältä, mutta se ei ole aina niin yksinkertaista.

Haluatko todella vanhemmaksi? Oletko halukas järjestämään merkittävästi aikaa (melko lailla 24/7, ainakin ensimmäisinä vuosina) lasta varten?

Vauvan saaminen on mahtavaa ja samaan aikaan valtava vastuu, johon ei pitäisi suhtautua kevyesti. Arvioi sitä, oletko todella, todella halukas tulemaan vanhemmaksi.

Haluatko sinä itse todella vauvan? Vai haluaako kumppanisi? Ehkä vanhempasi painostavat sinua? Vai tunnetko vain biologisen kellosi tikittävän ja ajattelet katuvasi sitä, mikäli et toimi nopeasti?

Voitko todella kuvitella saavasi vauvan ja tulvivasi lämpimiä ja sekavia tunteita? Kun ystäväsi kertoo sinulle, että hänestä on tulossa äiti, oletko onnellinen hänen puolestaan? Tunnetko kateuden piston?

Käytä näitä kysymyksiä auttaaksesi itseäsi selvittämään paremmin todelliset reaktiosi, eikä ainoastaan sinulta odotettavia reaktioita.

Lue myös: Korkea verenpaine raskauden aikana: oireet ja hoito

2. Olet halukas epäitsekkäästi omistamaan suurimman osan elämästäsi lapsellesi

Some figure

Sinun täytyy noudattaa terveellistä elämäntyyliä raskauden aikana.

Kyllä, luit oikein. Heti kun nainen tulee raskaaksi, muuttuu hänen elämänsä radikaalisesti.

Tupakoivien naisten pitäisi lopettaa tupakointi vauvan terveyden vuoksi. Myöskään alkoholi ei sovi raskauteen ja imetysaikaan. Joudut ehkä myös luopumaan ulkona käymisestä ja matkoista ja hyväksyä sen, että elämäsi täyttyy likaisista vaipoista, vauvan tuttipulloista, oksennuksesta… Mutta myös hymyistä ja kovasta suojeluhalusta, jota et ole ennen kokenut!

Se, että olet valmis vanhemmaksi, ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi luopua elämästäsi ja siihen liittyvistä mielihyvistä. Se tarkoittaa vain sitä, että sinun täytyy muokata elämääsi sisältääksesi siihen avuttoman ihmisen, joka luottaa sinun tukeesi ja jolla on oma identiteetti, tahto ja luonne.

Elämäsi tulee muuttumaan, eikä se tule koskaan olemaan samanlainen kuin mitä se oli ennen.

Oletko siis halukas muokkaamaan elämääsi elääksesi kirjaimellisesti lapsen tarpeiden mukaan? Oletko todella halukas luopumaan kaikista lapsettomuuden tuomista iloista, joista nautit tällä hetkellä? Oletko valmis luopumaan vapaasti matkustelusta, juomisesta, tupakoinnista ja juhlimisesta antaaksesi lapsellesi todella sen mitä hän tarvitsee?

Sinun täytyy miettiä sitä vakavasti.

Kyllä, on lastenhoitajia, isovanhempia, lastentarhoja sekä monia muita tapoja, joilla voit saada jonkun huolehtimaan lapsesta. Mitä järkeä lapsen hankkimisella kuitenkaan on, jos et voi viettää aikaa hänen kanssaan, kasvattaa häntä ja nähdä hänen kasvavan?

3. Olet taloudellisesti vakaa

Toinen mielessä pidettävä asia selvittääksesi oletko valmis vanhemmaksi on miettiä oletteko molemmat taloudellisesti vakaassa tilanteessa.

Ovatko työpaikkanne määräaikaisia tai väliaikaisia?

On erittäin tärkeää tietää kuinka paljon lapsen hankkiminen lisää pariskunnan kuluja. Sinun täytyy ostaa monia asioita, kuten pinnasänky, vaatteita, vaippoja, rattaat sekä monia muita.

Tämä ei kuitenkaan ole ainoa asia: lapsen hankkimiseen liittyy myös lääkekuluja ja säännöllisiä kasvatuskuluja. Lisäksi, jos vauva syntyy kehitysvammaisena, tarvitaan erityisiä kasvatuskuluja sekä -hoitoja ja lääkelaskut lisääntyvät.

Onko sinulla ja kumppanillasi todella varaa vanhempana olemisen vaatimaan taloudelliseen ja henkiseen taakkaan? Onko suhteesi riittävän vahva selviytyäkseen vanhemmuudesta?

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Raskausmyrkytys: raskauskomplikaatio

4. Oletko valmis vanhemmaksi? Sinun täytyy olla henkisesti vakaa

On harvoja asioita, jotka ovat epävakauttavampia kuin vanhempana oleminen. Sitä tunnetta on vaikea selittää, sillä se kattaa valtavan rakkauden, fyysisen väsymyksen ja virheiden tekemisen pelon.

Oletko henkisesti vakaa ihminen, joka pystyy kohtaamaan haasteet rauhallisesti? Osaatko hallita tunteesi? Entä puolisosi?

5. Myös kumppanisi haluaa lapsen

Some figure

Vanhempana oleminen on päätös, joka DNA:n antavan kahden ihmisen pitäisi tehdä yhdessä.

Älä painosta puolisoasi, jos hän epäröi. Jokaisella ihmisellä on hyvä syy ja oikeus toimia ja tuntea omalla tavallaan.

Kerro mielipiteesi, mutta tee se painostamatta. Jaa tunteesi ja mitä sinulle tapahtuu. Jos olet valmis vanhemmaksi, tulee sinun olla valmis siihen ikuisesti. Et voi lähettää lasta takaisin sinne mistä hän tuli.

6. Jos kuulut “heimoon”, saatat olla valmis tulemaan vanhemmaksi

“Heimolla” viitataan läheiseen ryhmään, joka tarjoaa henkistä tukea ja auttaa päivittäisissä tehtävissä. Heimo on läsnä sinua varten, auttaa sinua ja parantaa mielialaasi aina kun tarvitset sitä.

Vanhemmillasi ja appivanhemmillasi, sisaruksillasi ja puolisosi sisaruksilla sekä läheisillä ystävilläsi on kaikilla tärkeä rooli elämässäsi. Teknologian aikakautena on myös verkkoyhteisöjä vanhemmille, jossa he voivat jakaa kokemuksiaan, neuvojaan, epäilyksiään ja pelkojaan.

Kaikki rinnallasi olevat ihmiset tulevat tukemaan sinua yhdessä puolisosi kanssa. Nämä ihmiset kuuntelevat sinua ja ymmärtävät, kun tarvitset tauon purkaaksesi tunteitasi.

Koska vanhemmuus on rankkaa – se voi olla vaikein asia, jonka tulet koskaan tekemään – tulee aikoja, jolloin haluat vain vapauden lapsestasi. Et kuitenkaan voi, etkä tule saamaan sitä. Heimot ovat sitä varten.

Luuletko siis olevasi valmis tulemaan vanhemmaksi? Jos olet, nauti siitä. Ja jos et, nauti siitäkin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.