Kuinka sitruuna auttaa hoikistumaan
Kirjoittanut ja tarkastanut liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante
Sitruunoilla on paljon loistavia ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Pelkkä sitruunaveden juonti voi hyödyttää terveyttä monin tavoin. Erityisesti se voi auttaa laihtumaan, kunhan ruokavalio on terveellinen. Tässä artikkelissa näytämme, kuinka sitruuna auttaa hoikistumaan.
Sitruunoiden ravintoarvo
Sitruunoissa on paljon erilaisia tärkeitä ravintoaineita. 100 grammasta sitruunaa saa:
- 27,66 kaloria
- 0,69 g proteiinia
- 3,16 g hiilihydraatteja
- 4,7 g kuitua
- 0,3 g rasvaa
Sitruunoissa on runsaasti myös kivennäisaineita: kalsiumia, rautaa, jodia, magnesiumia, sinkkiä, seleeniä, natriumia, kaliumia ja fosforia. Ne ovat myös loistava A-, B- (B1, B2, B6, foolihappo), C- ja D-vitamiinien lähde.
Sitruunoissa on hiilihydraatteja kuten glukoosia, fruktoosia ja sakkaroosia, sekä rasvahappoja kuten palmitiinihappoa ja linoleenihappoa, vaikkakin niitä on pienemmissä määrissä kuin mineraaleja ja vitamiineja.
Kaikkien näiden ravitsemuksellisten ominaisuuksien ansiosta sitruunat ovat loistava osa terveellistä ruokavaliota.
Luonnollisestikin sitruunan voimakkaasti hapan maku vaikeuttaa hedelmän syömistä kokonaan, mutta siitä saa jo monia hyötyjä kun siitä puristaa hieman mehua pieneen määrään vettä.
Alta löydät joitakin tapoja, joilla sitruuna auttaa hoikistumaan.
Kuinka sitruuna auttaa hoikistumaan
Sitruunat ovat luonnollinen diureetti, joka auttaa elimistöä poistamaan myrkkyjä munuaisten ja virtsarakon kautta. Säännöllisesti syötynä ne lisäävät virtsantuotantoa ja pitävät munuaiset puhtaina, terveinä ja toiminnassa.
Sitruunoissa on paljon flavonoideja. Nämä yhdisteet auttavat vähentämään rasvaa verestä, estäen sen kertymistä valtimoiden seinämiin.
Sitruuna toimii samaan tapaan kuin ihmisen sylki ja edistää mahanesteiden tuotantoa mahalaukussa. Tämä helpottaa ja nopeuttaa ruoan sulamista.
Sitruunat sisältävät paljon sitruunahappoa, joka auttaa maksimoimaan entsyymien toimintaa elimistössä. Tämä tehostaa maksan toimintaa.
Sitruunoista saa myös runsaasti C-vitamiinia, joka on oleellinen ravintoaine ihmisen terveydelle. Tästä syystä sitruunat auttavat pitämään immuunijärjestelmän hyvässä kunnossa.
Kuten jo mainitsimme, sitruunat sisältävät runsaasti kuitua, erityisesti pektiiniä. Tämä liukenematon kuitu tekee olosta kylläisemmän, mikä auttaa hillitsemään syödyn ruoan määrää. Näin annoskoot pysyvät kohtuullisina, millä on suora vaikutus painoon.
Sitruunat auttavat osaltaan myös parantamaan mielialaa vähentämällä stressiä ja ahdistusta. Ne voivat parantaa oloa myös fyysisesti ehkäisemällä ruoansulatushäiriöitä, liikahappoisuutta ja ilmavaivoja sekä vähentämällä turvotusta ja nesteiden kertymistä.
Kuinka hyödyntää sitruunaa painonpudotuksessa
Voit juoda tuorepuristettua sitruunamehua laimennettuna joko lämpimään tai kylmään veteen. Lämpimällä vedellä on se lisähyöty, että se lisää suoliston liikkeitä. Tästä syystä lämmin sitruunavesi auttaa puhdistamaan suolistoa ja torjumaan ummetusta.
Kun sitruunaa käytetään apuna painonpudotuksessa, on tärkeää nauttia sitä säännöllisesti. Tämä on erityisen kannattavaa ummetuksesta kärsiville ihmisille. Säännöllisesti juotuna sitruunan diureettiset ominaisuudet lisäävät virtsaneritystä.
Suosittelemme juomaan lasillisen sitruunavettä heti ensimmäiseksi aamulla ja sitten pitkin päivää, erityisesti puoli tuntia ennen jokaista ateriaa. Tämä tehostaa sen vaikutusta rasvaan, alentaen liialliseen kehonrasvaan liittyviä terveysriskejä.
Sitruuna sisältää antibakteerisia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa ehkäisemään myös tiettyjä suun sairauksia.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Fukuchi, Y., Hiramitsu, M., Okada, M., Hayashi, S., Nabeno, Y., Osawa, T., & Naito, M. (2008). “Lemon Polyphenols Suppress Diet-induced Obesity by Up-Regulation of mRNA Levels of the Enzymes Involved in β-Oxidation in Mouse White Adipose Tissue”, Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, 43(3), 201–209
- Kang DE1, Sur RL, Haleblian GE, Fitzsimons NJ, Borawski KM, Preminger GM., “Long-term lemonade based dietary manipulation in patients with hypocitraturic nephrolithiasis”, J Urol. 2007 Apr;177(4):1358-62; discussion 1362; quiz 1591.
- Aras B, Kalfazade N, Tuğcu V, Kemahli E, Ozbay B, Polat H, Taşçi AI., “Can lemon juice be an alternative to potassium citrate in the treatment of urinary calcium stones in patients with hypocitraturia? A prospective randomized study”, Urol Res. 2008 Dec;36(6):313-7.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.