Kuinka päästä yli erosta
Lähes kaikki meistä ovat käyneet läpi eron jossain vaiheessa elämää. Se on siitäkin huolimatta aina vaikea ja rankka kokemus. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka päästä yli erosta parhaalla mahdollisella tavalla.
Se mitä sinun täytyy muistaa, on että tulet tuntemaan paljon tuskaa, halusit tai et. Joskus ihmiset yrittävät vältellä sitä, jotkut eivät anna sille huomiota ja toiset eivät suostu hyväksymään sitä. Tuskan läpikäyminen on kuitenkin välttämätön vaihe erosta yli pääsemiseksi.
Kuinka päästä yli erosta
Hyväksy tapahtunut
Tapahtuneen hyväksyminen on koko prosessin vaikein osa. Alussa yrität kieltää tapahtuneen, tulet vihaiseksi, ja myöhemmin tunnet olosi surulliseksi. Tämä ei muuta tosiasioita.
Joskus suhteen loputtua saatamme pitää yllä pientä toivonliekkiä. Mutta jos koskaan palaat yhteen entisen kumppanisi kanssa, otat vain askelia taaksepäin.
On täysin normaalia kokea monia epämiellyttäviä tunteita. Niitä ei pidä paeta, vältellä tai peitellä. Ne on kohdattava ja hyväksyttävä. Se on ainoa keino päästä lopulta eteenpäin.
Päästä kaikki ulos
Tunteita ei pidä tukahduttaa tai piilottaa, se on vain haitaksi. Tunteet on ilmaistava, ja jokaisella ihmisellä on oma tapansa tehdä se. Jotkut puhuvat mieluiten ystävien kanssa, kun taas toiset itkevät lohduttomasti. Jotkut voivat jopa haluta olla yksin jonkin aikaa.
- Jos yrität päästä yli erosta, päästä kaikki tunteet ulos itsellesi sopivalla tavalla. Jos olet mieluummin yksin, älä lähde ulos ystävien kanssa vain “unohtaaksesi” kaiken. Tämä ainoastaan voimistaa tunteita, kun olet taas yksin.
Nyky-yhteiskunnassa meillä on tapana odottaa ihmisten näyttävän vain positiivisia tunteita ja piilottavan negatiiviset tunteet, mahdollisesti siksi ettemme tekisi muiden oloa epämukavaksi. Tässä tilanteessa sinun on kuitenkin unohdettava tämä ja ilmaistava juuri se mitä tunnet. Älä ujostele ja rajoita itseäsi.
Keskity siihen, mikä motivoi sinua
Kun olet päässyt edellisten vaiheiden yli, olet keskittynyt eroon melko paljon. Nyt on aika keskittyä kaikkeen ympärillä olevaan ja siihen mikä inspiroi sinua tai tekee sinut iloiseksi. Se voi olla harrastus, työ, lapset jne.
Moni tuntuu ajattelevan, että heidän elämänsä pyörii vain kumppanin ympärillä. Kun suhde sitten menee pieleen ja tulee ero, heillä ei ole enää suuntaa elämässä.
On tärkeää kiinnittää huomiota sellaisiin asioihin, joista saat motivaatiota. Jos tämä tuntuu vaikealta, voi olla kannattavaa hakea ammattiapua. Ammattilainen auttaa sinua löytämään uudelleen ne asiat, jotka saavat sinut suhtautumaan positiivisesti omaan elämääsi tai antavat elämällesi merkityksen. Suhteet ovat vain yksi osa elämää, eivät elämän tarkoitus.
Elämä jatkuu
Eron jälkeen on täysin normaalia alkaa ajatella, että kaikki muukin ympärillä romahtaa. Mutta jos katsot kunnolla muita ihmisiä tai vastaavia tilanteita, näet että todellisuudessa elämä jatkuu.
Ei ole väliä, miten kovalta iskulta ero tuntuu tällä hetkellä tai kuinka paljon se on satuttanut. Asiat järjestyvät vielä.
Ajan myötä opit kokemuksesta, olet sen seurauksena vahvempi ja jatkat elämääsi. Ero ei ole oikeastaan minkään loppu, vaan pikemminkin jonkin uuden alku.
Ikävien tunteiden käsittely ei ole koskaan helppoa, erityisesti kun ne johtuvat jostain mitä olet vaalinut aarteen tavoin.
Mutta aivan kuten meidän on opittava selviämään työn menetyksestä, läheisen kuolemasta tai epäonnistumisesta, meidän on opittava pääsemään yli erosta.
- Jos koskaan olet ajatellut, että suhteesi oli maailman keskipiste, olet varmasti nyt oppinut jokaisesta erosta, että niin ei todellisuudessa olekaan.
- Sinä olet elämäsi keskipiste, ja ympärilläsi on paljon kiinnostavia asioita joihin keskittyä ja jotka antavat elämällesi merkityksen (työ, perhe, harrastukset jne.).
Jos keskityt liikaa vain yhteen näistä asioista, sinuun tulee sattumaan vain enemmän, kun jokin siinä menee pieleen.
Onko sinun koskaan täytynyt yrittää päästä yli erosta? Oletko koskaan tehnyt kumppanistasi elämäsi keskipisteen?
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Baumeister, R. F. (1997). Esteem threat, self-regulatory breakdown, and emotional distress as factors in self-defeating behavior. Review of General Psychology. https://doi.org/10.1037/1089-2680.1.2.145
- Brueckner, K., & Moritz, S. (2009). Emotional valence and semantic relatedness differentially influence false recognition in mild cognitive impairment, Alzheimer’s disease, and healthy elderly. Journal of the International Neuropsychological Society. https://doi.org/10.1017/S135561770909047X
- Fonzo, G. A., Ramsawh, H. J., Flagan, T. M., Simmons, A. N., Sullivan, S. G., Allard, C. B., … Stein, M. B. (2016). Early life stress and the anxious brain: Evidence for a neural mechanism linking childhood emotional maltreatment to anxiety in adulthood. Psychological Medicine. https://doi.org/10.1017/S0033291715002603
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.