Kuinka opettaa lasta auttamaan muita

Lasta kannattaa opettaa auttamaan muita jo varhaisesta iästä lähtien.
Kuinka opettaa lasta auttamaan muita

Viimeisin päivitys: 15 heinäkuuta, 2019

Muiden auttaminen tekee ihmisestä onnellisen, sillä se antaa tunteen jonkin saavuttamisesta ja muiden arvostamisesta. Muita auttamalla löydät sisälläsi olevan voiman. Tärkeää on se, että lapsesikin oppii olemaan antelias ja solidaarinen muita kohtaan jo varhaisesta iästä lähtien. Tästä syystä on tärkeää opettaa lasta auttamaan muita, kun hän on pieni.

Pidä kuitenkin mielessä myös se, että ne ihmiset joita sinä autat, eivät välttämättä ole samoja ihmisiä jotka auttavat sinua silloin kun tarvitset heitä.

Kuinka opettaa lasta auttamaan muita

Muiden auttaminen tekee onnelliseksi

On tärkeää, että vanhemmat alkavat opettaa lasta auttamaan muita jo nuoresta iästä lähtien. Alla jaamme joitakin ideoita tämän mahtavan arvon juurruttamiseksi lapsiisi.

Opeta lasta auttamaan kotitöissä

Kasvatus alkaa kotoa. Onkin höydyllistä opettaa lasta auttamaan muita perheenjäseniä. Tämän arvon opettamiseksi ja vaalimiseksi on tärkeää, että jokainen perheenjäsen kantaa oman kortensa kekoon edistääkseen yhteistyötä.

Lapset voivat auttaa vanhempiaan päivän askareissa, kuten lakaisussa, astioiden pesemisessä ja ruoanlaitossa. Jos lapsia on useita, vanhemmat lapset voivat auttaa nuorempia kotiläksyissä.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: Opeta lapselle rahan säästämistä

Opeta lapsille, että ikätoverit ovat tärkeitä

Jos perheenjäsen tai ystävä on sairas, pyydä lasta kirjoittamaan hänelle kirje tai piirtämään kuva, ja viekää se potilaalle yhdessä. Tämä on ihanteellinen vaihtoehto, sillä jos sairaana oleva henkilö ei jaksa keskustella, hän voi säästää sen ja katsoa tai lukea myöhemmin.

Jos sairas perheenjäsen tai ystävä asuu toisessa kaupungissa tai maassa, voitte käyttää sosiaalista mediaa viestien lähettämiseen. Tällaiset teot antavat potilaille voimaa ja piristävät heitä.

Kehota lasta auttamaan vanhuksia

Vanhusten auttaminen on upea ele.

Usein vanhukset eivät välttämättä myönnä tarvitsevansa apua. Voit kuitenkin lähestyä heitä hienovaraisesti ja auttaa heitä olematta alentuva, tai kysyä heiltä voitko auttaa kotiaskareissa tai haluaisivatko he vain jutella.

Vapaaehtoistyö opettaa lasta auttamaan muita

Vapaaehtoistyö eläinten parissa on keino auttaa muita

Yksi hyvä keino auttaa yhteisön muita jäseniä on tehdä vapaaehtoistyötä. Tämä antaa lapsille uusia elämyksiä ja uutta näkökulmaa elämään.

Jos lapsesi pitää eläimistä mutta ette voi hankkia lemmikkiä, voit käyttää tuota lapsen motivaattorina toimia vapaaehtoisena eläinten turvakodissa. Näin lapsi voi aloittaa yksinkertaisista mutta tärkeistä tehtävistä, kuten lemmikkien ulkoiluttamisesta ja ruokkimisesta.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: Kuinka opettaa lapselle ajanhallintataitoja

Auta spontaanisti

Päivän aikana saatat törmätä avun tarpeessa oleviin vieraisiin ihmisiin. Joku saattaa esimerkiksi kaatua kävellessään. Jos pysähdyt auttamaan tuota henkilöä, näytät lapsellesi hyvää esimerkkiä, sillä teit hyvän teon aivan spontaanisti.

Muita spontaaneja keinoja auttaa muita on ovien avaaminen ihmisille, joilla on käsissään paljon tavaraa, tuolin antaminen raskaana olevalle naiselle tai lasta kantavalle henkilölle, tai ruoan tarjoaminen kodittomalle.

Tällaiset teot voivat tuntua harvinaisilta nykyään, mutta on meistä itsestämme kiinni tehdä aloite ja opettaa lasta auttamaan muita. Pieneltä tuntuva teko voi olla hyvin merkityksellinen jollekulle.

Tee lahjoituksia

Sinä ja lapsesi voitte kerätä yhteen tarpeettomia mutta vielä hyväkuntoisia vaatteita, kenkiä, leluja ja kirjoja, ja lahjoittaa ne muille.

Kerro lapsillesi, että ne annetaan tarpeessa oleville lapsille, jotka hyötyvät niistä paljon.

Viimeisiä suosituksia, joilla voit opettaa lasta auttamaan muita

On tärkeää katsoa ympärille ja alkaa antaa parasta itsestämme. Kun jokin asia tulee sydämestä, se ei ole uhraus vaan antaa suurta tyydytystä. Tee näitä tekoja muiden auttamiseksi mieluummin kuin tyydytät vain oman egosi.

Epäitsekkyys ja muista välittäminen ovat upeita arvoja opetettavaksi omille lapsille. Ulkomaailma on heijastusta siitä mitä sisällämme on. Tästä syystä anteliaisuus on oleellista lasten asenteiden muuttamiseksi… ja sen maailman, jossa he tulevat elämään.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.