Kuinka kasvattaa pitaija-hedelmiä kotona

Pitaija tai pitahaya on trooppinen hedelmä. Sitä kantavien kaktusten vihreät varret ovat silmiinpistäviä ja niiden pituus vaihtelee muutamasta senttimetristä useisiin metreihin. Vaikka kaktus voi saavuttaa suuria mittasuhteita, se ei ole este sen kasvattamiselle kotona. Koristeellisuutensa lisäksi ne tuottavat suosittuja pitaija-hedelmiä.
Jos haluat nauttia näistä herkullisista hedelmistä, sinun on huolehdittava sopivista ympäristöolosuhteista ottaen huomioon, että se on lämpimään ilmastoon sopeutunut kasvi, joka tarvitsee paikan, jossa se saa suoraa aurinkoa, ja hyvin ojitetun maaperän.
Miten aloittaa pitaija-hedelmien kasvattaminen
Kasvin istuttaminen voidaan aloittaa kahdella tavalla. Nopein ja helpoin tapa saada hedelmiä on aloittaa viljely pistokkaista. Pistokkaiden hankkimiseksi etsi terve, mieluiten kaksi vuotta vanha kasvi ja leikkaa noin 20-30 senttimetriä pitkä varren osa. Toimi sitten seuraavasti:
- Anna pistokkaan parantua 7 päivän ajan varjoisassa paikassa.
- Istuta pistokas orgaanista kompostia sisältävään istutuspussiin ja hautaa se noin viiden senttimetrin syvyyteen.
- Kastele sitä 10 päivän välein, jotta maa pysyy kosteana.
- Kun leikkaus on saanut ensimmäiset versot, voit istuttaa sen uudelleen. Niiden ilmestymiseen voi kulua noin kolme kuukautta.
Jos haluat aloittaa kasvuston siemenistä, sinun on idätettävä ne, mikä voi kestää noin 20 päivää. Prosessi ei ole monimutkainen:
- Laita siemenet veteen kahdeksi päiväksi, jotta ne kostuvat. Laita ne tämän jälkeen taiteltuun talouspaperiin, joka peittää ne kokonaan. Kostuta ja kääri paperi sitten alumiinifolioon.
- Säilytä paikassa, jossa siemenet eivät saa auringonvaloa.
- Kostuta talouspaperi usein, esimerkiksi neljän tai viiden päivän välein. Jatka tätä prosessia, kunnes siemenestä versoo juuri.
- Kun juuret yltävät noin kahden senttimetrin pituisiksi, siirrä ne kylvöalustaan.
- Kun kaktus on kasvanut kuukauden ajan, voit istuttaa sen uudelleen.
Siirto on suositeltavaa tehdä lämpimän kauden alussa. Suosittelemme siirtämistä keväällä, jotta kasvi ehtii sopeutua hyvin maaperään ennen kesän tuloa. Siitä lähtien sinun on oltava kärsivällinen, sillä pistokkaista istutettuna ensimmäisten pitaija-hedelmien syntyminen voi kestää yhdestä kahteen vuotta. Siemenistä se voi kestää kauemmin.
Lue tämäkin: Mitä hyötyä boorihaposta on kasveille?
Sijainti ja maanmuokkaus
Kaktus tarvitsee suoraa aurinkoa, joten kasvin on hyvä valita paikka, jossa se saa valoa kuudesta kahdeksaan tuntia päivässä. Hyvä uutinen on, että se voi viihtyä puutarhamullassa tai suuressa ruukussa sisätiloissa, kunhan varmistat, että se pääsee hyvin auringonvaloon.
Mullan koostumuksen on oltava kaktuksille sopivaa. Voit ostaa valmista multaa, mutta jos et löydä sitä, voit valmistaa sen ruukkumullasta, hiekasta ja kompostista. Varmista, että multa on hyvin salaojitettua. Lannoitteiden osalta kaktus ei tarvitse paljoakaan ravinteita menestyäkseen, joten on parasta käyttää erityistä kaktuksille tarkoitettua lannoitetta, jossa on vähän typpeä, ja käyttää sitä vain kahden kuukauden välein.
Muista, että maaperäolosuhteiden pitäisi olla samat riippumatta siitä, missä haluat kasvattaa sitä, mutta ruukussa sitä pitäisi kastella useammin, koska siinä oleva maa kuivuu nopeammin. Lisäksi on suositeltavaa valita vähintään 25 senttimetriä syvä ja leveä astia, jossa on suuret reiät salaojitusta varten.
Ulkoviljelyä varten kasvi sijoitetaan noin 20 senttimetriä syvään kuoppaan ja peitetään hyvin mullalla. Valitse puutarhasta paikka, johon vesi ei pääse imeytymään sateen sattuessa.
Yksi kasvin erityispiirteistä on, että se kehittää ulko- tai ilmajuuria, joilla se kiinnittyy muihin kasveihin tai jopa puihin. Tästä syystä kannattaa asettaa paaluja, jotta se voi kiivetä niihin ja kasvaa. Nämä paalut voivat olla kolme metriä korkeita ja 15-20 senttimetriä leveitä puulautoja. Tässä ensimmäisessä vaiheessa karsitaan kasvin versoja, mutta jätetään pääkotelot, kunnes ne saavuttavat tukipylväät.
Kastele vasta, kun multa on kuivaa. Keväällä voi olla tarpeen kastella kaksi kertaa viikossa ja kesällä jopa kolme kertaa viikossa. Kaikki riippuu helteestä ja maaperän kosteudesta. Talvella voi riittää kastelu kerran viikossa.
Milloin ja miten pitaija-hedelmiä korjataan
Jotta kasvisi saavuttaisi kukinnan, sinun on karsittava sitä ja poistettava heikot tai kuolleet oksat. Jos kasvi kasvaa liikaa, karsiminen on tarpeen myös sellaisten oksien vähentämiseksi, jotka saattavat estää auringonvaloa pääsemästä kasvin keskelle. Tämä on parasta tehdä talvella.
Kukinta ja hedelmäntuotanto tapahtuvat yleensä kesän ja syksyn välillä. Ensimmäiseksi ilmestyvät ensimmäiset kukat. Niitä ei kuitenkaan ole helppo havaita, koska ne avautuvat yöllä ja auringon ja lämmön vaikutuksesta ne kuihtuvat. Noin kuukausi kukinnan jälkeen voit korjata kypsät hedelmät.
Pitaija muuttuu kypsänä vihreästä fuksian tai keltaisen väriseksi, riippuen lajikkeesta. Koska hedelmät eivät putoa kasvista, on varottava kypsyttämästä hedelmiä liikaa ennen sadonkorjuuta. Värimuutoksen lisäksi on muitakin merkkejä, joiden avulla voit tietää, että hedelmä on valmis korjattavaksi.
Kun hedelmän peittävien lehtien tai suomujen kärjet kuivuvat tai muuttuvat ruskeiksi, hedelmä on todennäköisesti jo kypsä. Testaa myös koskettamalla, purista hedelmää varovasti ja jos se tuntuu hieman pehmeältä, voit poimia sen. Leikkaa hedelmä oksasaksilla läheltä tyviosaa varoen leikkaamasta varsia. On parasta tehdä tämä juuri leikkaamalla eikä vetämällä, jotta oksat eivät vahingoitu.
Keltaisissa pitaija-hedelmissä on usein piikkejä, jotka voit poistaa harjalla tai saksilla.
Hoito tauteja ja tuholaisia vastaan
Paras strategia pitaijan sairastumisen estämiseksi on ennaltaehkäisevien toimenpiteiden toteuttaminen. Yksi tärkeimmistä tautien aiheuttajista on liiallinen kastelu, sillä muista, että tämä kasvi on kaktus, joten se tarvitsee hyvin vähän vettä. Kun maa on liian märkää tai juuret ovat veden peitossa, kasville voi kehittyä sienitauteja. Pidä silmällä, jos oksissa tai hedelmissä on laikkuja.
Varo myös tuholaisia, kuten hedelmäkärpäsiä, jauhopunkkeja ja hämähäkkipunkkeja, sillä kasvi on altis niille. Hyönteismyrkkyinä toimivat hyvin saippuavesi ja luonnonöljyt.
Pitaija ei kestä kylmää, joten jos asut alueella, jossa on talvella kovia pakkasia, sinun on suojattava se. Yksi vaihtoehto on tuoda se sisätiloihin, jos mahdollista, siirtää se ruukkuun tai peittää se matalilta lämpötiloilta suojaamiseksi.
Lue lisää: Passionhedelmä
Pitaija, aurinkoa rakastava hedelmä
Tämä kasvi ei vaadi liiallista hoitoa, mutta se vaatii olosuhteet, joissa se voi kasvaa auringonvalossa kylpien. Jos annat sille hyvän mullan ja seuraat sen kasvua, voit pienellä kärsivällisyydellä nauttia sen värikkäistä ja herkullisista hedelmistä. Asianmukainen karsiminen, hallittu kastelu ja tuholaisten torjunta ovat myös osa hoitoa, jota kasvisi tarvitsee pysyäkseen terveenä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ávila, M., Achimón, F., Brito, V., Zunino, M., Pizzolitto, R. P., Zygadlo, J., & Peschiutta, M. (2021). Actividad insecticida de aceites esenciales contra plagas de cochinillas (Hemiptera: Pseudococcidae): Una revisión sistemática y meta-análisis. VII Jornadas Nacionales de Plantas Aromáticas Nativas y sus Aceites Esenciales, III Jornadas Nacionales de Plantas Medicinales Nativas. https://ri.conicet.gov.ar/handle/11336/151552
- Mercado-Silva, E. M. (2018). Pitaya—Hylocereus undatus (haw). Exotic fruits, 339-349. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780128031384000459
- Shah, K., Chen, J., Chen, J., & Qin, Y. (2023). Pitaya nutrition, biology, and biotechnology: A review. International Journal of Molecular Sciences, 24(18), 13986. https://www.mdpi.com/1422-0067/24/18/13986
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.