Kuinka kasvattaa ituja kotona

Valitse haluamasi palkokasvi ja tee kokeiluja, kunnes saat omat idut. Ne ovat erittäin monipuolisia ja niitä voidaan yhdistää monenlaisten ruokien kanssa.
Kuinka kasvattaa ituja kotona
Cesar Paul González

Tarkistanut ja hyväksynyt: biologi Cesar Paul González.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 25 helmikuuta, 2023

Idut on ravinteikas ruoka, jolla on monia loistavia ominaisuuksia. Tämän vuoksi monet ihmiset haluavat tietää, onko ituja mahdollista kasvattaa kotona.

Itujen uskotaan olevan vähäkalorinen ruoka, jossa on hyvä määrä ravintoaineita, joissakin tapauksissa jopa enemmän kuin siemenissä itsessään, NCBI:ssä julkaistujen tietojen mukaan. Siksi ne voivat olla erittäin hyödyllisiä ruokavaliossa. Keskustele ravitsemusterapeutin kanssa tietääksesi, millaisia ituja sinä voit sisällyttää ruokavalioosi.

Nykyään ituja löytyy luomu- ja dieettiruokiin erikoistuneista liikkeistä ja tavallisesta ruokakaupastakin, mutta ituja voi kasvattaa myös kotona. Kiinnostaako sinua tietää miten?

Mitä tarvitset itujen kasvattamiseen

Voit kasvattaa ituja mistä vain siemenistä.
Normaalisti tähän käytetään pienempiä siemeniä, vaikka on mahdollista käyttää melkein mitä siemeniä tahansa.

Kaikki palkokasvien tai viljojen siemenet voivat olla sopivia. Voimme käyttää jopa muiden kasvien, kuten kurpitsan, retiisin, sinimailasen, herneiden, vesikrassin, ohran tai seesamin, siemeniä.

Jos mahdollista, käytä luonnonmukaisia siemeniä, jotka on säilytetty ja puhdistettu asianmukaisesti. Voit käyttää iduissa lähdevettä, mutta jos käytät vesijohtovettä, asiantuntijat suosittelevat antamaan veden seistä jonkin aikaa astiassa ennen sen käyttöä.

Ohjeet

  1. Ensimmäinen tärkeä vaihe on pestä jyvät tai siemenet perusteellisesti.
  2. Sitten laita siemenet syvään astiaan.
  3. Lisää sitten tarpeeksi vettä, jotta siemenet ovat märkiä, mutta ei sen enempää.
  4. Aseta varjoisaan paikkaan, jossa astia ei saa suoraa valoa, ja odota.
  5. Muista tarkistaa päivittäin, onko vesi vähenemässä. Siemenet imevät sen itseensä ja haihtumalla menetetään myös melko paljon. Jos näet, että vettä ei ole jäljellä, lisää sitä.
  6. Valkoiset idut ilmestyvät yleensä 1-3 päivän kuluttua. Sinun tulee lisätä vettä, kunnes kaikki versot ovat ilmestyneet ja prosessi on suoritettu onnistuneesti.
  7. Lopuksi idut tulee pestä hyvin siivilän läpi ennen nauttimista.

Ja näin voit kasvattaa ituja. Helppoa, eikö?

Tärkeitä huomioitavia yksityiskohtia

Kun siemenissä on liikaa vettä tai olemme unohtaneet ne hetkeksi, home voi vallata ne. Tässä tapauksessa on parasta heittää ne pois ja aloittaa alusta, koska homeen nauttiminen voi olla erittäin haitallista terveydelle.

Sama toimenpide tulee tehdä, jos niissä on epämiellyttävä haju, koska se voi olla merkki mädäntymisestä.

Älä laita liikaa siemeniä, vaan täytä astia vain yhdellä kerroksella. Jos kerroksia on useita päällekkäin, menettely ei todennäköisesti toimi.

Siementen tilavuus kasvaa huomattavasti prosessin aikana. Käytä siis vain pientä määrää siemeniä yhdessä astiassa. Saamasi idut säilyvät jääkaapissa muutaman päivän.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Seesaminsiementen ravintoarvo

Kuinka ituja syödään

On monia tapoja syödä niitä – voileivissä, salaateissa tai keitettynä. Vaikka niiden syömistä suositellaan yleensä raakana, jotta ne säilyttävät kaikki ravintoaineensa, Food and Drug Administration ehdottaa niiden keittämistä salmonellan, listerian, E. colin tai muiden bakteerien mahdollisesti aiheuttaman saastumisen poistamiseksi.

Itujen koko vaihtelee käytetyn siementyypin mukaan. On tärkeää tietää tämä, jotta voit syödä ne oikeaan aikaan. Esimerkiksi linssit itävät jopa 4 tai 5 senttimetriä, mutta riisin tai vehnän idut vain muutaman millimetrin.

Itämisprosessi on hyvin yksinkertainen. Siksi suosittelemme, että suoritat omat testisi, kokeilet ja näet tulokset!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.