Logo image
Logo image

Kuinka aivojen palkitsemisjärjestelmä toimii?

3 minuuttia
Lukemattomat tutkimukset osoittavat, että aivojen palkitsemisjärjestelmä aktivoituu tiettyjen huumausaineiden, kuten kokaiinin ja heroiinin käytöstä. Jatka lukemista ja opi lisää aivojen mielenkiintoisesta toiminnasta!
Kuinka aivojen palkitsemisjärjestelmä toimii?
Viimeisin päivitys: 29 kesäkuuta, 2020

Aivojen palkitsemisjärjestelmä on yksi mielenkiintoisimmista ja monimutkaisimmista aivojemme toiminnoista. Tämä mekanismi sallii ihmisten yhdistävän tietyt tilanteet ja toimenpiteet nautintoon. Todellisuudessa sen tarkoituksena on kuitenkin alunperin ollut varmistaa ihmisten selviytyminen.

Tämä johtuu siitä, että yhdistäessämme miellyttävän tuntemuksen tiettyyn toimintaan, edistämme oppimista. Esimerkkinä: aivojemme palkitsemisjärjestelmä kertoo meille seksin olevan miellyttävää, joten ihmiset haluavat tehdä tätä toimintaa uudelleen. Näin lajin lisääntyminen on luonnon toimesta turvattu.

Monet aivojen eri osat osallistuvat tähän toimintoon. Siksi asian tutkiminen on monimutkaista ja siinä täytyy ottaa huomioon useita eri tekijöitä. Tämän lisäksi aivojen palkitsemisjärjestelmä ei reagoi pelkästään ihmisen luonnollisiin perusaktiviteetteihin, kuten syömiseen ja seksiin.

Itse asiassa aivojen palkitsemisjärjestelmä on aikamoisen tärkeä meille kaikille. Se on osatekijänä huumeriippuvuuden muodostumisessa, ja sillä on roolinsa myös palkitsevien toimien, kuten urheilun harrastamisessa.

Koska aivojen palkitsemisjärjestelmä on näin suuressa osassa meidän kaikkien elämää, päätimme kirjoittaa siitä tämän artikkelin, jossa avaamme asiaa hieman tarkemmin.

Jatka lukemista oppiaksesi lisää siitä, kuinka aivojen palkitsemisjärjestelmä toimii.

Aivojen palkitsemisjärjestelmä ja siihen liittyvät aivojen rakenteet

Some figure

Aivojen palkitsemisjärjestelmä sijaitsee luonnollisesti aivoissa. Itse asiassa se ei sijaitse yhdellä tietyllä aivojen alueella, vaan kuten suurin osa sen toiminnoista, se on jakautunut aivojen eri alueille, jotka on kytketty toisiinsa muodostaen piirin.

Tieto näistä alueista on monimutkainen, koska aivomme on vaikea elin analysoida ja tutkia. Asiantuntijat kuitenkin tietävät, että jotkut tietyt alueet osallistuvat tähän palkitsemisjärjestelmään:

  • Ventraalinen tegmental -alue
  • Mielihyväkeskus, joka on osa tyvitumaketta
  • Hypotalamus ja hippokampus eli aivoturso
  • Mantelitumake
  • Eturauhasen kuori
  • Globus pallidus
  • Aivolisäke

Yhteenvetona siitä voidaan sanoa, että suurin osa palkitsemisjärjestelmästä sijaitsee siis piirissä, jota kutsutaan mesolimbiseksi poluksi. Dopamiini on aine, jonka avulla tämä piiri aktivoituu.

Kuten jo mainitsimme, palkitsemisjärjestelmä on itse asiassa mukautuva toiminto. Siksi se liittyy perustarpeisiin, joiden avulla voimme selviytyä yksilöllisesti ja lajina.

Ensinnäkin, se on vastuussa muun muassa sellaisista perustoiminnoista kuten syömisestä, juomisesta tai seksistä. Ruoan maku antaa meille nautinnon, samoin kuin veden juominen silloin kun olemme janoisia, tai harrastaessamme seksiä. Siksi se stimuloi näiden toimintojen oppimista sekä kannustaa niiden toistamista.

Nämä eivät kuitenkaan ole ainoat toiminnot, jotka motivoivat tätä järjestelmää. Voit esimerkiksi kokea nautinnon tuntemuksia peleillä, urheilemalla ja tietysti huumeilla. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että esimerkiksi kokaiinin käyttö, muiden aineiden lisäksi, aktivoi tämän piirin.

Tämä voi saada sinut väistämättä ajattelemaan aivojen palkitsemisjärjestelmän riskejä. Riippuvuudet ovatkin negatiivinen osa tätä upeaa sopeutumismekanismia.

Some figure

Kuinka huumeet toimivat tässä järjestelmässä?

Ensinnäkin kokaiinin tai heroiinin kaltaisten huumeiden käyttö on vapaaehtoista. Normaalisti se johtuu uteliaisuudesta, tai yhteiskunnan luomasta kuvasta aineesta tai sen käytöstä.

Huumeiden käyttö kuitenkin aktivoi vain kerran aivojen palkitsemisjärjestelmän. Se tuottaa voimakasta nautinnon tunnetta, joka saa meidät tahtomaan käyttämään kyseistä ainetta uudelleen. Näin syntyy riippuvuus.

Vakavissa riippuvuuksissa palkkiojärjestelmä voi muokkautua. Esimerkiksi heroiiniriippuvaiset ihmiset tuntevat lopulta hädin tuskin ollenkaan nautintoa muista toiminnoista kuin kyseisen aineen nauttimisesta. Toisin sanoen, mitkään muut asiat eivät enää tyydytä heitä.

On kuitenkin tärkeää tietää, että pelkästään aineet eivät aiheuta tällaista reaktiota. On olemassa muitakin toimintoja, jotka aiheuttavat aivoissamme tämän reaktion, tällaisia ovat mm. uhkapelaaminen. Lopputulos on aina sama.

Johtopäätös

Aivojen palkitsemisjärjestelmä on erittäin monimutkainen mekanismi. Se on antanut meille mahdollisuuden mukautua ja selviytyä yksilöinä ja lajeina. Sillä on kuitenkin myös kielteisiä puolia, kuten riippuvuuden syntyminen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Urigüen, L., & Callado, L. F. (2010). Cocaína y cerebro. Trastornos Adictivos, 12(4), 129-134.
  • Razón Hernández, K. C., Rodríguez Serrano, L. M., & León Jacinto, U. (2018). Neurobiología del sistema de recompensa en las conductas adictivas: consumo de alcohol. Revista Electrónica de Psicología Iztacala, 20(4).
  • Méndez Díaz, M., Ruiz Contreras, A. E., Gómez, B. P., Romano, A., Caynas, S., & Prospéro García, O. (2010). El cerebro y las drogas, sus mecanismos neurobiológicos. Salud mental, 33(5), 451-456.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.