Kotikonsteja refluksin lievittämiseen
Refluksi voi olla ärsyttävä vaiva. Se johtuu ruokatorven sulkijalihaksen huonosta toiminnasta. Ruokatorvi on putki, joka yhdistää suun mahalaukkuun. Ruoka kulkee sen läpi ja saavuttaa mahalaukun hapot, jossa se alkaa pilkkoutua niin, että muu elimistö voi käsitellä ruoan ravintoaineet.
Nämä samat hapot voivat joskus nousta takaisin ruokatorveen, jos ruokatorven ja mahalaukun välinen sulkijalihas ei toimi kunnolla. Tämä happojen ylösnousu voi aiheuttaa kipua ja ärsytystä.
Tässä artikkelissa kerromme hieman lisää tästä vaivasta ja esittelemme muutamia kotikonsteja refluksin lievittämiseen.
Refluksin oireet
Refluksiin liittyy joitakin yleisiä ja hyvin tunnettuja oireita. Kiinnitä niihin huomiota, jotta voit hoitaa ne ajoissa:
- Närästys
- Oksentelu
- Unettomuus
- Ruokahaluttomuus
- Rintakipu
- Hengityksen vinkuminen
- Puhumisvaikeudet
- Kurkkukipu
- Hengitysvaikeudet
Refluksin syyt
Refluksi johtuu ruokatorven sulkijalihaksen huonosta toiminnasta, mutta myös tiettyjen ruokien syöminen liittyy yleisesti tähän vaivaan:
- Mausteiset ruoat: Nämä lisäävät närästystä ja refluksia. Jos et ole varovainen ja annat ongelman jatkua, sinulle voi kehittyä krooninen gastriitti.
- Kahvi: Ongelma on kahvin kofeiini. Se laukaisee refluksin ja lisää mahahappojen tuotantoa.
- Alkoholijuomat: Nämä rentouttavat ruokatorven alempaa ja ylempää sulkijalihasta, mikä mahdollistaa mahahappojen nousun ruokatorveen.
- Suklaa: Koska suklaa sisältää rasvaa, kofeiinia ja teobromiinia, se stimuloi mahahappojen tuotantoa.
- Rasvaiset ruoat: Nämä ärsyttävät mahalaukun limakalvoa ja vaikuttavat ruokatorven alemman sulkijalihaksen toimintaan. Kaikki tämä lisää närästystä.
- Happamat ruoat: Nämä alentavat mahalaukun pH-arvoa, mikä laukaisee refluksin.
Mikä tahansa hoidettavissa oleva sairaus hyötyy aina paremmasta ruokavaliosta. Terveellinen ruokavalio, jossa on paljon hedelmiä, vihanneksia, palkokasveja, viljoja ja kuitua, on aina paras vaihtoehto keholle.
Kotikonsteja refluksin lievittämiseen
Alla esittelemme parhaita ja yksinkertaisimpia kotikonsteja refluksin lievittämiseen – niiden avulla pääset vaivasta eroon kerralla!
1. Perunamehu
Raaka perunamehu on erinomainen emäksisöivä aine. Sen maku ja koostumus voivat olla vähän erikoisia, mutta huomaat sen vaikutukset nopeasti.
Ainekset
- 3 rkl raastettua perunaa
- 2,5 dl vettä
Valmistus
- Keitä raastettua perunaa vedessä ja anna jäähtyä 10 minuuttia.
- Laita seos tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi seokseksi.
- Suosittelemme juomaan tätä aina kun kärsit närästyksestä.
Lue myös: 8 uskomatonta asiaa, jotka raaka perunamehu voi tehdä kehollesi
2. Sitruunamehu
Vaikka sitruuna on happaman makuinen hedelmä, vatsaan päästyään se kykenee neutralisoimaan liiallisia happoja.
Ainekset
- 2,5 dl vettä
- 6 rkl sitruunamehua
Valmistus
- Kiehauta vesi ja ota pois hellalta.
- Lisää sitruunamehu.
- Juo lämpimänä.
3. Omenaviinietikka
Omenaviinietikka on yksi yleisimmin käytetyistä luonnollisista närästyslääkkeistä, joka lievittää refluksin aiheuttamaa polttelua, paineentunnetta ja kipua.
Ainekset
- 2,5 dl vettä
- 2 rkl omenaviinietikkaa
Valmistus
- Aina kun valmistat minkä tahansa vesipohjaisen valmisteen, on parasta puhdistaa vesi ensin keittämällä.
- Veden kiehauttamisen jälkeen anna sen olla hetken aikaa, ennen kuin lisäät joukkoon omenaviinietikan.
- Sekoita hyvin ja juo puoli tuntia ennen ateriaa.
Saatat pitää: Kolesterolin ja verensokerin alentaminen omenaviinietikalla
4. Banaanimehu
Banaani stimuloi mahalaukun limaneritystä, mikä suojaa sen limakalvoa mahahapoilta. Lisäksi banaanissa on paljon kaliumia. Tämä emäksinen mineraali auttaa säätelemään mahalaukun pH-arvoa.
Ainekset
- 1 l vettä
- 4 banaania
Valmistus
- Kuori banaanit ja laita molemmat ainesosat tehosekoittimeen. Sekoita tasaiseksi seokseksi.
- Suosittelemme juomaan tätä pitkin päivää.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
Kellerman, R., & Kintanar, T. (2017). Gastroesophageal Reflux Disease. Primary Care – Clinics in Office Practice. https://doi.org/10.1016/j.pop.2017.07.001
-
Surdea-Blaga, T., E. Negrutiu, D., Palage, M., & L. Dumitrascu, D. (2017). Food and Gastroesophageal Reflux Disease. Current Medicinal Chemistry. https://doi.org/10.2174/0929867324666170515123807
-
Fahrasmane, L., Parfait, B., & Aurore, G. (2014). Bananas, a source of compounds with health properties. In Acta Horticulturae. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2014.1040.9
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.