Koronaviruksen mutaatiot: viruksen eri muodot maakohtaisesti

Tutkijat analysoivat tälläkin hetkellä jokaisen maan koronaviruksen perimää tartunnan saaneissa potilaissa. Tämän analyysin tarkoituksena on tunnistaa mahdolliset koronaviruksen mutaatiot sekä seurata niiden leviämistä kullakin maantieteellisellä alueella.
Koronaviruksen mutaatiot: viruksen eri muodot maakohtaisesti

Viimeisin päivitys: 22 toukokuuta, 2020

COVID-19 -pandemia leviää edelleen, ja ensimmäiset viitteet koronaviruksen mutaatioista ovat saaneet ajan myötä myös tieteellistä näyttöä; aina ensimmäisestä aiheesta julkaistusta artikkelista, joka postuloi kahden eri viruskannan olemassaoloa tämän päivänä uusimpiin löytöihin, ajatus koronaviruksen mutaatioista on tullut jäädäkseen.

Tämä on silti ollut odotettavissa. Koronaviruksen mutaatiot voidaan selittää viruksen koostumuksella. Koska kyseessä on RNA-virus, kuten myöhemmin näemme, sille on suurempi mahdollisuus muuttaa perimäänsä replikaation virheiden vuoksi.

Nämä mutaatiot, jotka kirjataan COVID-19 -pandemian leviämisestä, eivät edusta uuden viruksen ilmenemistä. Suurin koronaviruksen mutaatio tähän mennessä tapahtuikin juuri Kiinan Wuhanissa, jossa mutaatio antoi virukselle mahdollisuuden siirtyä eläinten välisestä tartunnasta ihmisten väliseen tartuntaan.

Nämä variaatiot ovat niitä, joita infektioihin erikoistuneet tutkijat kutsuvat kannoiksi tai linjoiksi. Kyseessä on edelleen COVID-19, mutta pienillä muutoksilla varustettuna, vaikka se pohjimmiltaan säilyttääkin pääasialliset ominaisuutensa. Toisin sanoen, suuri osa sen sisältämästä RNA:sta on sama kuin alkuperäisellä viruksella, ja vain pieni osa siitä muuttuu.

Miksi koronavirus voi mutatoitua?

Koronaviruksen mutaatiot, kuten jo aikaisemmin mainitsimme, ovat mahdollisia viruksen rakenteen vuoksi. COVID-19 on RNA-virus, mikä tarkoittaa toisin sanoen sitä, että sen perimä – eli toisin sanoen sen geneettinen informaatio – koodataan ribonukleiinihappoon.

RNA on salaus tai koodaus siitä, millainen viruksen pitäisi olla. Kun se saapuu organismiin, se käyttää isäntäsoluja lisääntyäkseen. Se toimii toisin sanoen kuin loisena, joka hyödyntää toisen organismin rakennetta omia replikaatiota varten.

Yksi RNA-virusten ongelmista on, että järjestelmä virheiden korjaamiseksi on viruksen replikaation aikana huono. Toisin kuin deoksiribonukleiinihapossa eli DNA:ssa, josta löytyy sulava virheiden havaitsemis- ja korjausjärjestelmä, näin ei käy RNA:n tapauksessa.

Joten silloin, kun koronavirus tekee kopioita itsestään solussa, se tekee virheitä. Nämä RNA:n virheet ovat niitä, jotka me voimme havaita koronaviruksen mutaatioina, mikä puolestaan aiheuttaa kyseisellä viruksella erilaisia ​​kantoja tai linjoja. Niin kauan kuin nämä mutaatiot eivät muuta käyttäytymistään liikaa, voimme edelleen puhua samasta viruksesta.

Wuhanissa havaittu mutaatio antoi virukselle mahdollisuuden siirtyä eläinten välisestä tartunnasta ihmisten väliseen tartuntaan
Jokaisessa maassa havaittu koronavirus eroaa yleensä alkuperäisestä, joka on saanut alkuperänsä Kiinasta.

Mitä tällä hetkellä epäilemme kahdesta eri koronaviruskannasta

COVID-19 -pandemian perimää koodaavat tutkijat ovat havainneet, että koronaviruksen pääkantoja on kaksi. Tutkijat ovat nimenneet nämä kannat kirjaimilla L ja S.

L-kanta on alkanut Wuhanissa joulukuussa 2019. Jo käytettävissä olevien tietojen mukaan se on tappavampi, vaikka rajoittuikin vain Kiinaan.

Viruksen toinen tyyppi, S-kanta, on vähemmän aggressiivinen kuolleisuuden suhteen, mutta leviää helpommin ja on juuri se samainen kanta, joka onnistui pääsemään pois Kiinasta. On jopa kehitetty teorioita, että tämä kanta kykeni leviämään sen takia, että se oli havaitsematon. Siinä missä L-kantaan perustuvia diagnostisia testejä alettiin kehitellä, toisella kannalla oli puolestaan täydellinen toimintavapaus muuttua maailmanlaajuiseksi pandemiaksi.

Tämä S-kannan laajeneminen ja leviäminen liittyy myös sen rajoittamistoimenpiteisiin, joiden soveltaminen on viivästynyt lähes ympäri maailmaa. Joulukuussa 2019 tunnistetun uuden koronaviruksen ja Wuhanin kaupungin sulkemisen välillä ehti kulua lähes kokonainen kuukausi.

COVID-19 -pandemian perimää koodaavat tutkijat ovat havainneet, että koronaviruksen pääkantoja on kaksi, S- ja L-kanta
COVID-19 -nimisestä viruksesta on havaittu kaksi eri pääkantaa, jotka on nimetty kirjaimin S ja L.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Kehitteillä olevat lääkkeet ja rokotteet koronavirukseen

Koronaviruksen mutaatiot eri maissa

Esimerkiksi Etelä-Espanjassa sijaitsevassa Valenciassa paikallinen Terveyden ja lääketieteellisen tutkimuksen edistämissäätiö (Fundación para el Fomento de la Investigación Sanitaria y Biomédica) on saanut tietoa maassa löydetyn koronaviruksen RNA-perimästä. Tutkimuksissa on selvinnyt, että Espanjassa havaittu koronavirus eroaa siitä perimästä, jonka Kiina julkaisi tämän vuoden tammikuussa.

Brasilian kansanterveysvirastot puolestaan ovat ilmoittaneet, että Latinalaiseen Amerikkaan saapuneella koronaviruksella, joka tuotti ensimmäisen tapauksen kyseisessä maassa, esiintyi jopa 16 mutaatiota suhteessa siihen koronavirukseen, joka pääsi ulos Wuhanista. On myös oletettavaa, että uusia uutisia ja tutkimuksia samasta aiheesta tulee ilmestymään ajan myötä, ja todennäköisesti aivan samoin tuloksin.

Samalla koronaviruksen mutaatiot ovat kuitenkin prosessi, jonka ei tulisi muuttaa ainakaan toistaiseksi asennettamme pandemiaan. Turvallisuus- ja hygieniatoimenpiteet pysyvät täsmälleen samoina kuin epidemian alussa, siinä missä karanteeni tai eristys asetetaan joissakin maissa omasta vapaasta tahdosta ja toisissa laillisesta velvoitteesta.

Koska kyseessä on RNA-virus, sen jatkuvan mutaation odotetaan tapahtuvan lähitulevaisuudessa. Sen esi-isät, kuten koronaviruskanta, joka aiheutti SARS-epidemian sekä se koronaviruskanta, joka aiheutti MERS-epidemian, mutatoituvat myös toistuvasti levitessään ympäri maailmaa.

Tieteellinen kehitys tuo selkeyttä

Meidän on arvostettava tieteellistä kehitystä tällä aikakaudella, jolloin voimme ylläpitää tehokasta ja nopeaa kommunikaatiota. Toimivan teknologian ansiosta tutkimusryhmät ympäri maailmaa voivat jakaa edistymistään reaaliajassa yhteistyön edestä, joka tulee hyödyttämään koko maailmaa.

Koronaviruksen mutaatiot ovat osa viruksen laajenemispolkua, mutta meillä on käsissämme tehokkaita ja monipuolisia elementtejä sen seuraamiseksi. Se, miten näitä tietoja käytämme, tulee auttamaan meitä edistämään kansojen yhteisiä toimia viruksen leviämisen ehkäisemiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Tang, Xiaolu, et al. “On the origin and continuing evolution of SARS-CoV-2.” National Science Review (2020).
  • Bonilla-Aldana, D. Katterine, et al. “Una nueva zoonosis viral de preocupación global: COVID-19, enfermedad por coronavirus 2019.” Iatreia 33.2 (2020).
  • Sahin, Ahmet Riza, et al. “2019 Novel Coronavirus (COVID-19) Outbreak: A Review of the Current Literature.” EJMO 4.1 (2020): 1-7.
  • Li, Yanni, et al. “Similarities and Evolutionary Relationships of COVID-19 and Related Viruses.” arXiv preprint arXiv:2003.05580 (2020).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.