Logo image
Logo image

Kohdun fibroomat: 5 asiaa, jotka sinun tulee tietää

3 minuuttia
Hoito riippuu kohdun fibroomien eli hyvälaatuisten kasvainten koosta. Kirurginen toimenpide saattaa olla tarpeen sen poistamiseen, tai oikea lääkitys sekä säännölliset tarkastukset voivat olla tarpeeksi. 
Kohdun fibroomat: 5 asiaa, jotka sinun tulee tietää
Viimeisin päivitys: 08 tammikuuta, 2019

Espanjan Synnytysopin ja gynekologian liiton (SEGO) mukaan lähes 70 % naisista saattaa kehittää kohdun fibroomia jossain vaiheessa elämäänsä. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat kohdun fibroomat ja mitä sinun tulisi tietää niistä.

Ensinnäkin on hyvä tietää, että vain 0,5 % näistä fibroomista saattaa tulla karsinogeenisiksi. Epämukavuus ja mahdollisesti syntyvät ongelmat on kuitenkin syytä pitää mielessä, ja niiden pitäisi muistuttaa meitä säännöllisistä gynekologin tarkastuksiamme.

Kohdun fibroomat tunnetaan myös leiomyoomina tai fibromyoomina, ja ne ovat kaikista yleisin naisilla ilmenevä kasvaintyyppi. Siksi haluamme antaa sinulle 5 keinoa tunnistaa oireet, niiden alkuperät sekä mahdolliset seuraamukset joita kehosi saattaa kokea. 

Tämä informaatio on varmasti hyödyllistä.

1. Kohdun fibroomat: Mitä ne ovat? Mikä niitä aiheuttaa?

Monet naiset valittavat samoista asioista: he elävät terveellistä elämää, pitävät huolta seksuaaliterveydestään, he käyvät gynekologisissa tarkastuksissa kun on sen aika, mutta silti tietämättä miksi, he saavat diagnoosin kohdun fibroomasta.

Some figure

Miksi tämä tapahtuu? Totuus on, että me emme edelleenkään tiedä tarkalleen mikä aiheuttaa fibroomia. On epäilty, että geeneillä on osansa niiden kehittymisessä, mutta emme tiedä tarkalleen miten ne ilmaantuvat ja kehittyvät.

Kohdussa on useita kerroksia. Yksi niistä on paksu sileiden lihasten muodostama lihaskerros.

  • Naishormonit, kuten estrogeeni ja progesteroni, stimuloivat pienten pattien kasvua lihaskerroksessa, jotka hitaasti voivat muuttua fibroomiksi.
  • Nämä kohdun fibroomat voivat jakautua ulkoisiksi kun ne ovat kohdun pinnalla, tai seinämän fibroomiksi kun ne ovat kohdunseinämässä. Tai sitten ne voivat olla limakalvojen alla, kun ne ovat kohdun sisällä.

Ulkoiset fibroomat hädin tuskin oireilevat, mutta seinämän ja limakalvojen fibroomat vaikuttavat kohdun limakalvoon ja voivat aiheuttaa verenvuotoa, kipua ja pahimmissa tapauksissa lapsettomuutta.

Riittämätön verenkierto kohtuun aiheuttaa kohdun fibroomia, mikä voi siten myös tuottaa intensiivistä kipua ja keskenmenoja

2. Kenellä on suurin riski kärsiä kohdun fibroomista?

Lääkärit toteavat, että yleensä fibroomat ilmaantuvat 33 ja 55 ikävuoden välillä, ja ovat yleisimpiä 45 ja 55 ikävuoden välillä.

  • Tämän tyyppinen hyvälaatuinen kasvain ilmaantuu yleisimmin hedelmällisessä iässä.
  • Mikäli äidilläsi on ollut fibroomia, on todennäköistä, että sinulla on suurempi riski kohdun fibroomien syntymiseen.
  • Riskisi kohdun fibroomista kärsimiseen on suurempi myös niissä tapauksissa, että olet ylipainoinen etkä ole koskaan synnyttänyt.

3. Kohdun fibroomien oireet

Sinun täytyy pitää mielessä, että lähes 30 % naisista ei koe minkäänlaisia oireita. Vain säännölliset tarkastukset gynekologillasi voivat auttaa löytämään ja havaitsemaan fibroomat varmuudella.

Some figure

Katsotaanpa yleisimpiä oireita joita naiset yleensä kokevat:

4. Mitä hoitoja on olemassa kohdun fibroomien hoitamiseen?

Ensimmäinen asia, jota saatat ajatella saatuasi diagnoosin fibroomista on, että saatat tarvita kirurgisen toimenpiteen.

  • Tämä ei ole aina tarpeellista. Pienemmät kohdun fibroomat voidaan hoitaa tietyllä lääkinnällä ja säännöllisillä tarkastuksilla. 
  • Mikäli fibrooma on hyvin suuri, tai niin pieni ettei se vastaa lääkitykseen, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin poistattaa se.
  • Voit suorittaa myomektomian (fibrooman poisto kohtuun vaikuttamatta), tai, hysterektomian, joka on osittainen tai kokonainen kohdun poisto.
  • Useat spesialistit neuvovat lääkinnällisen hoidon läpikäymistä ulipristaaliasetaatilla, joka on progresteronin muokkaaja joka tiettävästi vähentää kohdun fibroomien olemassaoloa.

5. Kohdun fibroomat ja hedelmällisyys

Yksi yleisimmästä kysymyksistä sairastuneilla naisilla on, voivatko he vielä tulla raskaaksi.

Tämä kaikki riippuu henkilön iästä. Koska kohdun fibrooma on erittäin tavallinen hyvälaatuinen kasvain hedelmällisessä iässä olevilla naisilla, on tämä kuitenkin yksi yleisimmistä peloista.

Asiantuntijat epäilevät seuraavaa:

  • Kun kasvaimet ovat suuria, ne voivat aiheuttaa ongelmia hedelmällisyydessä tai raskauden komplikaatioita. 
  • Naiset, jotka käyvät läpi myomektomioita – myektomian poisto joka silti suojaa kohtua – voivat tulla yhä raskaiksi.
  • Fibroomat voivat aiheuttaa keskenmenoja, minkä takia on hyvä että suunnittelet raskautesi ja konsultoit gynekologia jotta tiedät onko raskautesi mahdollinen, ja että olet riskitön.
Some figure

Kun kohdun fibroomat ovat läpimitaltaan suurempia kuin 4 cm, ne aiheuttavat jo vakavia epämukavuuksia raskaudessa: äiti saattaa kokea ennenaikaisen synnytyksen ja lantion kipua, ja jopa istukan irtoamisen.

Pidä huolta terveydestäsi äläkä ikinä jätä väliin säännöllisiä tarkastuksia terveydenhuollon ammattilaisen luona. He tarjoavat aina neuvoja näissä tärkeissä aiheissa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Taylor, D. K., Holthouser, K., Segars, J. H., & Leppert, P. C. (2015). Recent scientific advances in leiomyoma (uterine fibroids) research facilitates better understanding and management. F1000Research, 4(F1000 Faculty Rev), 183. doi:10.12688/f1000research.6189.1
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4513689/
  • Tratamiento de los miomas uterinos mediante ultrasonidos de alta intensidadTreatment of uterine fibroids using high-intensity ultrasound (2013). Antoni Pessarrodona, Jordi Isern, Jordi Rodríguez, Elena Vallejo, Jordi Cassado.
    https://doi.org/10.1016/S0025-7753(13)70049-6
  • Jacoby VL, et al. (2014). Use of medical, surgical and complementary treatments among women with fibroids [Abstract]. DOI:
    10.1016/j.ejogrb.2014.09.004
  • Uterine fibroids: Overview. (2017).
    ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072719/
  • Sociedad Española de Ginecología. Miomas uterinos. https://sego.es/mujeres/Miomas_uterinos.pdf
  • MedlinePlus. Miomas uterinos. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000914.htm
  • Obstet Gynecol Clin North Am. Author manuscript; available in PMC 2013 Dec 1. Published in final edited form as: Obstet Gynecol Clin North Am. 2012 Dec; 39(4): 521–533. The Impact and Management of Fibroids for Fertility: an evidence-based approach. doi: 10.1016/j.ogc.2012.09.005
  • Curr Obstet Gynecol Rep. 2016; 5: 81–88. Published online 2016 Apr 25. Fibroids and Infertility. doi: 10.1007/s13669-016-0162-2

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.