Logo image
Logo image

Kobra-asana ja sen terveysvaikutukset

3 minuuttia
Joogan kobra-asennon harjoittaminen auttaa sekä vahvistamaan ja venyttämään selkää että vähentää myös stressistä johtuvaa kaula- ja hartia-alueen jännitystä.
Kobra-asana ja sen terveysvaikutukset
Kirjoittanut Solimar Cedeño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kobra-asana on yksi joogan perusasennoista eli asanoista ja se kuuluu olennaisena osana myös moniin joogan suosituimpiin liikkeisiin kuten aurinkotervehdykseen. Kuten muissakin jooga-asennoissa, myös kobrassa haetaan tasapainoa kehon ja mielen välillä.

Kobra-asana ja sen terveysvaikutukset

Bhujangasana eli kobra-asana juontuu nimensä mukaisesti kobra-käärmeestä ja asennosta, jossa käärme valmistautuu hyökkäämään. Intiassa kobraa pidetään myös pyhänä eläimenä, sillä se edustaa käärmeille ominaista voimaa ja oveluutta.

Jooga perustuu hindulaisuuden teoriaan ja käytäntöön ja tässä kulttuurissa eläimet muodostavat tärkeän osan maailman kokonaisuutta. Jooga-asanoiden avulla pyritään etsimään tasapainoa maallisuuden ja hengellisyyden välillä, ja juuri tämän takia joogassa yhtä olennaista on oikeaoppisen tekniikan lisäksi myös kyky keskittyä itseensä.

Jo aiemmin mainittu aurinkotervehdys kuuluu olennaisena osana Hatha-joogaan eli dynaamiseen joogaan. Aurinkotervehdys on voimakkaisiin liikkeisiin perustuva harjoitus, jonka tarkoituksena on tuoda keholle energiaa. Tämän harjoituksen aikana kobra-asana toimii niin sanottuna siirtymäliikkeenä kahden eri asanan välillä.

Kobra tunnetaan myös ylöspäin katsovana koirana; nämä nimet tarkoittavat joogassa täysin samaa. Riippumatta siitä, kuinka pitkälle olet kehittynyt joogassa, tämä asana tulee varmasti vastaan erilaisissa harjoituksissa. Kobra-asana sopii mainiosti sekä aloittelijoille että kokeneemmille joogaajille, sillä se auttaa vapauttamaan tehokkaasti selkälihasten jännitystiloja.

Kobra-asanan terveyshyödyt näkyvät erityisesti selän asennon parantumisessa. Lisäksi kobra ei vahvista pelkästään selkää, vaan asento saa myös muut kehon lihakset liikkeelle.

Lue alta lisää siitä, miten suoritat kobra-asanan oikeaoppisesti ja mitä hyötyä siitä on terveytesi ja hyvinvointisi kannalta.

Some figure

Miten kobra-asana tehdään?

Aloita jooga-harjoitukset aina ensin rentoutumalla selälläsi joogamatolla. Kobra-asana on varsin yksinkertainen suorittaa, seuraa vain seuraavia vaiheita:

 • Aivan ensimmäiseksi asetu joogamatolle vatsallesi. Pyri pitämään kehosi niin rentona kuin mahdollista.
 • Anna otsasi levätä matolla ja pidä jalat suorina. Pidä polvet paikoillaan ja jalkapöydät tiukasti kiinni lattiassa.
 • Anna käsiesi levätä kämmenet lantiota päin.
 • Hengitä syvään ja paina kämmenet kiinni mattoon rintakehän molemmin puolin. Avaa samalla sormesi, jotta kehon liike pysyisi mahdollisimman vakaana.
 • Uudella hengityksellä nosta ylävartalo aina häpyluuhun saakka irti matosta käsiesi voimalla. Pidä asento vakaana kämmenten ja matossa kiinni olevien jalkojen painon avulla.
 • Jännitä väliliha, pakarat ja reisilihakset tasapainon säilyttämiseksi. Tämä auttaa myös ehkäisemään kehon tärinää asennon ylläpitämisen aikana.
 • Hengitä syvään ja nosta katseesi kohti kattoa.
 • Pidä asentoa yllä noin 20 sekunnin ajan. Hengitä koko ajan hallitusti ja hitaasti syvälle sisään ja ulos.
 • Taivuta sitten kyynärpäät ja laskeudu käsien varassa takaisin matolle. Anna kehon levätä.
 • Palaa lopuksi alkuasentoon selällesi, hengitä syvälle sisään ja ulos ja rentoudu.
Some figure

Sinua voi myös kiinnostaa: 5 pilatesliikettä vyötärön ja lantion kaventamiseen

Kobra-asanan hyödyt terveydelle

Kobra-asanalla on lukuisia terveyshyötyjä:

Vahvistaa luuston hyvinvointia

Kobra-asana parantaa eritoten selkärangan liikkuvuutta, sillä liikkeen venytys vapauttaa nikamien jännitystiloja ja vahvistaa alaselän lihaksia. Selkäranka on kehomme kantaja ja tukija ja siksi kobra toimiikin erinomaisena selän venytysliikkeenä.

Kasvattaa lihasmassaa

Kobra parantaa sekä ylävartalon joustavuutta että vahvistaa selän lihaksia ja auttaa vähentämään stressistä johtuvaa kaula- ja hartia-alueen jännitystä.

Stressi, huono työasento tai lihasjännitykset voivat tehdä selästä jäykän. Kobran liike iskee syvälle juuri näihin lihaksiin ja auttaa vapauttamaan stressiä ja lihasjännitystä, jolloin ajatuksetkin saadaan vietyä pois selkäkivuista ja muista jumeista.

Lue myös: Kuinka usein joogaa tulee harrastaa, jos haluaa pudottaa painoa?

Parantaa verenkiertoa

Kobra auttaa luomaan painetta nimenomaan lantion ja kohdunkaulan verisuoniin, jolloin näiden alueiden verenkierto parantuu stimuloiden samalla myös kohdun ja lantion hermosäikeitä.

Vahvistaa munuaisten ja keuhkojen toimintaa

Kobra vahvistaa munuaisten ja niiden umpirauhasten eli lisämunuaisten toimintaa, sillä tässä asanassa suoritettava lantion alueen lihasten jännittäminen auttaa munuaisia työskentelemään ongelmitta. Lisäksi selkään ja pakaroihin kohdistuvan paineen myötä myös lantiolihakset vahvistuvat.

Tässä asanassa venytys vaikuttaa syvälle, sillä liikkeen aikana koko keuhkojen kapasiteetti saadaan käyttöön tehokkaasti niin sisään- kuin uloshengityksessäkin. Lisäksi kobra auttaa lievittämään stressiä, jolloin sinun tehtäväksesi jää vain rentoutua ja nauttia joogatunnista!

Huomioitavaa

Emme suosittele tätä asentoa henkilöille, jotka kärsivät seuraavista terveysongelmista:

 • Selkävammat
 • Päänsärky
 • Rannekanavaoireyhtymä

Kobra-asanaa ei myöskään suositella raskaana oleville naisille. 

Kaiken kaikkiaan kobra auttaa vahvistamaan sekä lihaksia että kohentaa henkistä terveyttä. Tämän jooga-asennon avulla tulet myös saamaan lisää elinvoimaa ja parannat kehosi kokonaisvaltaista hyvinvointia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 •         Minvaleev, R. S., Nozdrachev, A. D., Kir’yanova, V. V, & Ivanov, A. I. (2004). Postural Influences on the Hormone Level in Healthy Subjects: I. The Cobra Posture and Steroid Hormones. Human Physiology. https://doi.org/10.1023/B:HUMP.0000036341.80214.28
 •         Ashwini K. N. (2018). EFFICIENCY OF SELECTED YOGIC ASANAS ON LOW BACK PAIN AMONG FEMALES. Physical Education. https://doi.org/10.9780/22773665
 •         Bhole, M. V. and Karambelkar, P. V. (1971). Intragastric pressure changes in asanas. Yoga Mimamsa.
 •         The Shwaasa Yoga Center. The Top 7 Health Benefits of Bhujangasana (Cobra Pose). Recuperado el 31 de agosto de 2020. https://shwaasa.org/yoga/the-top-7-health-benefits-of-bhujangasana-cobra-pose

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.