7 kilpirauhassairauksiin liittyvää komplikaatiota
Kilpirauhassairaudet aiheuttavat runsaan joukon erilaisia oireita ja komplikaatioita, joilla on usein vakava vaikutus potilaan elämänlaatuun.
Kilpirauhashäiriöt ovat ehdottomasti yksi yleisimmistä sairauksista, jotka vaikuttavat erityisesti naisiin. Vaikka kilpirauhashäiriöihin on olemassa hoito, ne merkitsevät tavallisesti huomattavan pitkiä prosesseja, mukaan lukien kroonisia hoitoja, jotka voivat vaatia leikkausta.
Tämä perhosen muotoinen rauhanen vaikuttaa lukemattomissa aineenvaihduntaprosesseissa. Kaikenlainen hormonien puute tai liiallinen eritys voi johtaa muutoksiin, jotka voidaan sekoittaa muihin sairauksiin. Juuri tästä syystä on melko tavallista, että potilas tuntee itsensä väsyneeksi tietämättä miksi, tai että hän yhdistää lihomisen stressiin.
Monikaan sairaus ei aiheuta näin monta erityyppistä komplikaatiota kuin kilpirauhashäiriöt, joten niistä kannattaa olla tietoinen oman terveyden ja hyvinvoinnin takia.
Tänään katsomme joitakin kilpirauhassairauksien tavallisimmista oireista.
1. Ummetus, ruoansulatusongelmat tai ärtyvä suoli
Kilpirauhassairaudet voivat aiheuttaa runsaasti erilaisia muutoksia ruoansulatusjärjestelmässä.
Ennen diagnoosin saamista on normaalia kärsiä aika ajoin ruoansulatusongelmista ja jopa ärtyvästä suolesta.
Toisaalta oireet voivat auttaa määrittämään, minkä tyyppisestä kilpirauhasongelmasta on kyse:
- Kilpirauhasen vajaatoiminta:
- Ummetus
- Huono ravintoaineiden imeytyminen
- Ruoansulatusvaivat
- Kilpirauhasen liikatoiminta
- Ripuli
- Vatsakipu
- Vatsan turvotus
- Satunnainen oksentelu
2. Kuukautishäiriöt ja mahdollinen hedelmättömyys
Kuukautiskiertojen epäsäännöllisyydet ovat tavallisia kilpirauhasongelmista kärsivillä potilailla.
- Kilpirauhasen vajaatoiminnassa kuukautiskierrot ovat yleensä pidempiä ja kivuliaampia.
- Sitä vastoin kilpirauhasen liikatoiminnasta kärsivillä naisilla on tavallisesti lyhyemmät ja tiheämpään toistuvat kuukautiset, tai mikä vielä ikävämpää, heillä alkavat vaihdevuodet aikaisin.
Tämä on ehdottomasti yksi kilpirauhashäiriöiden vakavammista seurauksista. Sitä ilmenee kuitenkin tavallisesti vain niillä naisilla, joita ei ole diagnosoitu ajoissa tai jotka eivät saa tehokasta hoitoa.
3. Lihas- ja nivelongelmat
Tämä on yksi tavallisimmista kilpirauhasongelmista, mutta myös yksi vähiten tunnetuista. On tärkeää olla tietoinen seuraavista:
- Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavat ihmiset, iästä tai sukupuolesta riippumatta, kärsivät tavallisesti jatkuvasta lihas- ja nivelkivusta. Se on oire, joka rasittaa heitä niin paljon, että se voi johtaa virheelliseen diagnoosiin esimerkiksi fibromyalgiasta. Hoidon avulla tämä oire kuitenkin vähenee huomattavasti. Toisaalta kilpirauhaongelmista kärsiville potilaille kehittyy usein rannekanavaoireyhtymä tai plantaarifaskiitti.
- Kilpirauhasen liikatoimintaa sairastavat ihmiset tuntevat tavallisesti kipua tai heikkoutta käsivarsissa tai jaloissa.
4. Korkea kolesteroli
Tässä on toinen oire, joka saattaa tulla yllätyksenä osalle ihmisistä. Kilpirauhasongelmat voivat aiheuttaa sen, että huono kolesteroli, LDL, muuttuu vastustuskykyisemmäksi hoidolle.
- Tämä on tavallista tietyillä potilailla, joiden ei onnistu alentaa kolesterolitasojaan ruokavaliosta, liikunnasta tai edes statiineista huolimatta. Kun tämä tapahtuu, kyseessä on tavallisesti kilpirauhasen vajaatoiminta.
- Toisaalta taas hyvin matala kolesterolitaso (mikä ei ole välttämättä hyvä asia) voi olla merkki kilpirauhasen liikatoiminnasta.
5. Muutokset nukkumistottumuksissa kilpirauhashäiriöiden seurauksena
Yksi kilpirauhassairauksien eniten elämänlaatuun vaikuttavista seurauksista ovat univaikeudet. Nämä häiriöt eivät kuitenkaan tavallisesti vaikuta unimäärään, vaan pikemminkin seuraavilla tavoilla:
- Joskus potilaat heräävät väsyneinä ja heikkoina nukuttuaan jopa 10 tuntia edeltävänä yönä.
- Toisinaan tunne riittämättömästä levosta johtaa siihen, että potilaat nukkuvat päiväunia tai koko viikonlopun läpi. Tämä on hyvin vakava ongelma.
Joissakin tapauksissa henkilöllä voi olla vaikeuksia nukahtaa takykardiasta tai lisääntyneestä hermostuneisuudesta tai ahdistuksesta johtuen.
6. Muutokset iholla
Hiustenlähdön lisäksi on normaalia kokea huomattavia muutoksia iholla.
- Iho voi vaikuttaa karheammalta, kuivemmalta ja hilseilevämmältä erityisesti nilkoissa, polvissa ja kyynärpäissä. Nämä vaivat liittyvät kilpirauhasen vajaatoimintaan.
- Toisaalta taas kilpirauhasen liikatoiminnassa iho voi muuttua hauraammaksi ja hyvin herkäksi lämpötilamuutoksille.
Lue myös: 8 keinoa ehkäistä kilpirauhasen toimintahäiriöstä johtuvaa hiustenlähtöä
7. Masennus ja ahdistus
Kilpirauhasen vajaatoiminta johtuu vähemmän aktiivisesta kilpirauhasesta, joka voi johtaa muutoksiin aivojen välittäjäaineissa. Serotoniini- tai dopamiinitasojen lasku voi aiheuttaa masennusta.
Toisaalta taas masennuksesta kärsivä potilas, jolla psyykenlääkkeet eivät tehoa, kärsii todennäköisesti kilpirauhasongelmista.
Tämä osoittaa sen, että kilpirauhassairaudet voivat ilmetä mielialaongelmina, yöllisen levon puutteena tai nivelkipuna, kun diagnoosia ei vielä ole saatu tai hoito ei tehoa.
Pidä nämä oireet mielessä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Kline, G., & Sadrzadeh, H. (2017). Thyroid disorders. In Endocrine Biomarkers: Clinicians and Clinical Chemists in Partnership. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803412-5.00002-1
- Mintziori, G., Anagnostis, P., Toulis, K. A., & Goulis, D. G. (2012). Thyroid diseases and female reproduction. Minerva Medica. https://doi.org/10.1111/j.1365-2265.2007.02752.x
- Squizzato, A., Gerdes, V. E. A., Brandjes, D. P. M., Büller, H. R., & Stam, J. (2005). Thyroid diseases and cerebrovascular disease. Stroke. https://doi.org/10.1161/01.STR.0000181772.78492.07
- Ebert EC. The thyroid and the gut. Journal of Clinical Gastroenterology. 2010.
- Ajmani, N. S., Sarbhai, V., Yadav, N., Paul, M., Ahmad, A., & Ajmani, A. K. (2016). Role of Thyroid Dysfunction in Patients with Menstrual Disorders in Tertiary Care Center of Walled City of Delhi. Journal of obstetrics and gynaecology of India, 66(2), 115–119. https://doi.org/10.1007/s13224-014-0650-0
- Aydın, H., Fındıklı, H. A., Tutak, A. S., Aydın, B., & Algın, A. (2017). MUSCULAR HYPERTROPHY AS ATYPICAL INITIAL PRESENTATION OF HYPOTHYROIDISM. Acta endocrinologica (Bucharest, Romania : 2005), 13(4), 506–508. https://doi.org/10.4183/aeb.2017.506
- Rizos, C. V., Elisaf, M. S., & Liberopoulos, E. N. (2011). Effects of thyroid dysfunction on lipid profile. The open cardiovascular medicine journal, 5, 76–84. https://doi.org/10.2174/1874192401105010076
- Louwerens M, Appelhof BC, Verloop H, Medici M, Peeters RP, Visser TJ, et al. Fatigue and fatigue-related symptoms in patients treated for different causes of hypothyroidism. Eur J Endocrinol. 2012;
- Puri N. A study on cutaneous manifestations of thyroid disease. Indian Journal of Dermatology. 2012.
- Bauer M, Heinz A, Whybrow PC. Thyroid hormones, serotonin and mood: Of synergy and significance in the adult brain. Molecular Psychiatry. 2002.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.