Kilpirauhasen säätelyssä auttavat ruoat

Pitääksesi kilpirauhasesi terveenä on tärkeää nauttia vähintään viisi pientä ateriaa päivittäin, jottet syö välipaloja aterioiden välillä. Lisää kuitua ja liikuntaa rutiineihisi.
Kilpirauhasen säätelyssä auttavat ruoat

Viimeisin päivitys: 18 tammikuuta, 2019

Kilpirauhanen on rauhanen, joka sijaitsee kaulassa ja säätelee useita kehon toimintoja kuten T4- ja T3-hormonien tuotantoa. Nämä hormonit säätelevät aineenvaihduntaamme ja vaikuttavat muihin kehomme järjestelmiin. Kun kilpirauhanen toimii kunnolla, ei sinun tarvitse seurata ruokavaliotasi, mutta sinun tulisi olla tietoinen niistä tiloista jolloin kilpirauhanen joko tuottaa liikaa hormoneja (hypertyreoosi) tai ei riittävästi (hypotyreoosi). Alla on lista ruoista jotka auttavat säätelemään kilpirauhasta luonnonmukaisesti.

Jodin puute on suora syy kilpirauhasen toimintahäiriöön ja moni ihminen maailmassa kärsii siitä. Kun kilpirauhasen toimintahäiriö esiintyy, tulee noudattaa sitä säätelevää ruokavaliota. Seuraavat kappaleet antavat sinulle perustietoa siitä, miten hoitaa kilpirauhasen toimintahäiriötä.

Ruokavaliosuositukset hypertyreoosiin

Kuten mainitsimme aikaisemmin, hypertyreoosi eli kilpirauhasen liikatoiminta on tila, jolloin kilpirauhanen tuottaa liikaa hormoneja. Kun kehossamme on liikaa hormoneja, paino voi pudota ja lihasmassa pienentyä. Tasapainoinen ruokavalio joka sisältää energiapitoisia ruokia, on aina suositeltavaa.

Suurentunut kilpirauhanen

 

Maitotuotteet (jogurtti, juusto ja maito)

 • Juo maitotuotteita aina kun mahdollista.
 • Lisää jogurttiisi tiivistemaitoa ja täysmaitojauhetta, tai käytä sitä pirtelöiden, makeisten, keittojen ja soseiden tekoon sekä murojen kanssa.
 • Lisää juustoa salaattiin ja muihin ruokiin.

Proteiinit (kala, punainen liha ja kananmunat)

 • Pilko kovaksi keitetty kananmuna ja lisää se salaatteihin tai keittoihin. Tee sama lihan ja kalan kanssa.
 • Vatkaa muna ja lisää soseihin, keittoihin, kastikkeisiin ja pirtelöihin.
 • Täytä suosikkivihanneksesi, esimerkiksi paprikat ja kesäkurpitsat, lihalla tai kalalla.

Sokerit, leipä, hunaja ja keksit

 • Syö voileipäkeksejä ja leipää aamupalaksi sekä lounaaksi ja illalliseksi.
 • Lisää paistettua leipää tai krutonkeja keittoosi ja soseisiin.

Ruokavalio hypotyreoosiin

kilpirauhasen vajaatoiminta

 

Toisaalta kun puhumme kilpirauhasen häiriöistä meidän tulee ottaa huomioon myös hypotyreoosi, mikä tarkoittaa, että kilpirauhanen ei tuota tarpeeksi hormoneja. Tämä kilpirauhasen vajaatoiminta ilmenee heikkoutena, väsymyksenä, hiustenlähtönä ja voi myös aiheuttaa painonnousua. Ruokavalion tulee olla tasapainossa ja monipuolinen.

Vältä rasvoja, sokereita ja kaloreita

 • Jalostetut ruoat ja punainen liha sisältävät liikaa rasvaa.
 • Margariini, voi ja sianihra.
 • Sokerit, sekä valkoinen että tumma, ja sokeripitoiset makeiset.
 • Alkoholijuomat ja sokeripitoiset juomat.

Suositukset

 • Syö 4 – 5 kertaa päivässä pieniä annoksia ja vältä napostelemasta aterioiden välissä; vältä kokeiluja uusien ruokien kanssa.
 • Nosta päivittäistä liikunnan määrää. Kävele ja vältä liukuportaita ja hissiä.
 • Pitäydy kuitupitoisissa ruoissa, kuten raa’at kasvikset, höyrytetyt kasvikset ja hedelmät.

Kilpirauhanen ja yleisiä hoito-ohjeita

Jotkut ruoat auttavat yleisesti säätelemään kilpirauhastasi, muun muassa makeanveden kala, lohi ja tonnikala. Kirkkaanväriset kasvikset ja hedelmät voivat stimuloida kilpirauhasta ja pudottaa verenpainetta. Suosittelemme käyttämään suolan sijasta jauhotettua levää.

Jos epäilet että kärsit kilpirauhasen vajaatoiminnasta tai liikatoiminnasta, käy ehdottomasti lääkärin vastaanotolla ja noudata hänen ohjeitaan sairauden hoidossa.

 

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
10 yleistä syytä hiustenlähtöön
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
10 yleistä syytä hiustenlähtöön

Hiuksia irtoaa joka päivä, jokaiselta, mikä on luonnollista. Joskus se on kuitenkin liiallista, ja tässä artikkelissa annamme kymmenen syytä hiuste...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.