Kihdin oireet ja hoito
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila
Kihti johtuu uraatin eli virtsahapon kiteytymisestä niveliin ja joskus myös muihin kudoksiin. Uraattikiteet ovat neulamaisia ja aiheuttavat nivelissä kivuliaan tulehdusreaktion. Vaiva ilmenee yleisimmin isovarpaassa, mutta se voi esiintyä myös muualla kehossa. Kihti syntyy tilanteessa, jossa elimistön uraattimäärä suurenee liikaa. Tämä näkyy yleensä veren suurentuneena uraattipitoisuutena. Uraattia voidaan saada liikaa ravinnosta tai sen muodostuminen kiihtyy erilaisten aineenvaihduntahäiriöiden seurauksena. Vaiva on yleinen vanhemmilla ikäpolvilla, etenkin miehillä. Jatka lukemista, niin kerromme mitä ovat kihdin oireet ja hoitomuodot.
Mitkä ovat kihdin oireet?
Kihti aiheuttaa pahaa kipua nivelessä, johon uraattikiteitä kertyy. Nivel voi turvota, tulehtua ja iho voi muuttua punaiseksi ja kiiltäväksi. Usein kihti nostattaa alhaisen kuumeen. Kun tauti etenee pidemmälle, se voi muodostaa virtsahappokertymän nivelen ympärille.
Mitä hoitoja kihdin lievittämiseen on?
Suositeltu hoitomuoto on nostaa kipeä raaja ylös ja varoa tekemästä mitään pakotettuja liikkeitä. Tulehduksen ja turvotuksen hoitoon voi käyttää kylmäpakkausta tai jääpaloja muovipussissa, paina suoraan kipukohtaan kymmeneksi minuutiksi ja poista. Alueen pitäisi rauhoittua ja kivun lieventyä näiden kahden hoidon avulla nopeasti. Muista juoda tarpeeksi vettä ja pitää huolta siitä, ettei ylipainoa kerry, sillä se voi pahentaa vaivaa.
Lääkärintarkastuksen aikana lääkärisi voi määrätä sinulle tulehdusta rauhoittavia lääkkeitä, jotka kontrolloivat sekä kipua että tulehdusta. Älä koskaan lääkitse itse itseäsi ilman lääkärin määräystä. Ammattilaiset osaavat asiansa.
Jos olet taipuvainen kihdille, vältä punaista lihaa, mereneläviä, sisäelimiä, vahvoja pataruokia, hiivaa (niin oluessa kuin leipomuksissakin) ja alkoholia, sekä muita ruoka-aineita, jotka kiihdyttävät virtsahapon tuotantoa.
- Kananmunaa
- Maitotuotteita
- Oliiviöljyä
- Kikherneitä
- Jyviä
- Kasviksia
- Hedelmiä
- Kahvia
- Suklaata
- Gelatiinia
Kala, liha, täysjyvät, parsa, virvoitusjuomat, pinaatti ja sienet voivat olla haitallisia kihdille, joten niitä tulisi syödä maltillisesti.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Maiuolo, J., Oppedisano, F., Gratteri, S., Muscoli, C., & Mollace, V. (2016). Regulation of uric acid metabolism and excretion. International Journal of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.ijcard.2015.08.109
- Monu, J. U. V., & Pope, T. L. (2004). Gout: A clinical and radiologic review. Radiologic Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/S0033-8389(03)00158-1
- Rho, Y. H., Zhu, Y., & Choi, H. K. (2011). The Epidemiology of Uric Acid and Fructose. Seminars in Nephrology. https://doi.org/10.1016/j.semnephrol.2011.08.004
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.