Logo image
Logo image

Ketkä ovat alttiimpia lämmölle?

2 minuuttia
Korkeat lämpötilat voivat olla haitallisia kenelle tahansa, mutta jotkut ihmiset ovat niille paljon muita ihmisiä alttiimpia. Opi tässä artikkelissa lisää näistä riskiryhmistä sekä ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä.
Ketkä ovat alttiimpia lämmölle?
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Tietyt ihmiset ovat alttiimpia lämmölle, johtui se sitten tietystä vartalotyypistä tai terveydentilasta. Tällaisen väestön täytyy olla erityisen tietoinen suojauksestaan kesän aikana.

Meidän kaikkien täytyy tietenkin noudattaa lämmöltä suojautumisen perusmenetelmiä. Meidän tulee esimerkiksi pukeutua oikealla tavalla, pysyä hyvin nesteytettynä sekä vältellä aurinkoa päivän kuumimpina tunteina. Sellaisten ihmisten, jotka ovat kuitenkin alttiimpia lämmölle, tulisi maksimoida näiden menetelmien käyttö.

Ihmiset, jotka ovat alttiimpia lämmölle:

Ihmiset, jotka ovat alttiimpia lämmölle

Lapset

Some figure

Lapset, varsinkin hyvin nuoret lapset, ovat erityisen alttiita lämmölle. Tämä johtuu siitä, että nuorempi keho menettää nestettä nopeammin. Lapset siis kuivuvat nopeammin. Niin ikään lapset tuottavat lämpöä nopeammin heidän kokonsa vuoksi. Sinun täytyy siis suojella heitä suoralta auringonvalolta silloin kun lämpötila kohoaa, sekä tarkastella mahdollista ylirasitusta heidän tekemänsä fyysisen aktiviteetin aikana.

Pidä mielessä, että lapset eivät havaitse nestevajeen ensimmäisiä merkkejä tai lämmön vaikutusta kehoon. Sinä kuitenkin pystyt tunnistamaan sen heissä, sillä he ovat tavallista ärtyisämpiä.

Vanhukset

Vanhukset ovat toinen lämmölle äärimmäisen altis ryhmä. Tämä johtuu siitä, että kehon lämpöä säätelevä keskus sijaitsee hypotalamuksesssa, siinä aivoalueella, joka säätelee kehon sisäistä lämpötilaa. Tämä toiminto kuitenkin hidastuu ihmisen vanhetessa.

Tämän ryhmän jäsenet eivät myöskään pysty havaitsemaan janoaan yhtä helposti kuin ennen. Siitä syystä heidän onkin taipumus saada enemmän kehonlämpöä. Lisäksi jos ympäristö on kostea, estää se enemmän hikoilua ja lämpöhalvauksen riski kasvaa.

Kohonneesta verenpaineesta kärsivät ihmiset

Liiallinen lämpö laajentaa valtimoita ja johtaa nestehukkaan. Molemmat ovat negatiivisia asioita korkeasta verenpaineesta kärsiville ihmisille. Keskustele siis lääkärisi kanssa siitä, kuinka voit säätää lääkitystäsi kuuman sään aikana.

On hyvin yleistä, että lämpö alentaa verenpainetta. Tavallisten lääkkeiden käytön vaikutus voi siis johtaa riittämättömän tason saavuttamiseen. Tästä syystä sinun tulee käydä lääkärissä tarkistamassa, että ne eivät aiheuta mitään epämiellyttäviä yllätyksiä.

Lue myös: Lämpöuupumus: 4 luontaishoitoa

Sydänsairauksista kärsivät ja liikalihavat ihmiset

Some figure

Korkea lämpötila vaikuttaa myös sydän- ja verisuonijärjestelmän terveyteen. Tämä vaikutus on luonnollisesti vakavampi ihmisillä, joilla on jo aikaisempia ongelmia siihen liittyen. Tämä johtuu siitä, että sydämen vajaatoiminta rajoittaa kehon kykyä jäähtyä. Kuten huomaat, se aiheuttaa lämmön ylikuormittumisen. On myös tavallista, että sydänsairauksista kärsivät potilaat käyttävät diureettisia lääkkeitä, joten he poistavat vettä kehostaan jatkuvasti ja tämä vähentää heidän hikoilukykyään. Tästä syystä he ovat erityisen alttiita nestehukalle.

Liikalihavien ihmisten on myös vaikea jäähdyttää kehoa. He hikoilevat yleensä paljon korkeassa lämpötilassa. He menettävät nesteitä ja mineraalisuoloja helposti ja kärsivät siten usein nestehukasta. Niin ikään, kun ylipainoisella ihmisellä on suurempi määrä rasvaa kehossa, muuttaa se hänen lämmönsäätelyään. He saavat siis todennäköisemmin lämpöhalvauksen.

Sinua saattaa kiinnostaa: Hypertermian eli lämpöhalvauksen hoito

Urheilijat ja ulkotöitä tekevät ihmiset

Ihmiset, jotka harrastavat fyysisiä aktiviteetteja ulkona, ovat paljon alttiimpia lämmölle. Suora auringonvalolle altistuminen lisää heissä korkean lämpötilan aiheuttamaa vaikutusta. Auringolle altistuminen sekä aktiviteetin harrastaminen siis kaksinkertaistavat heidän riskiään kärsiä nestehukasta.

Kaikkien näiden ryhmien täytyy käyttää riittävää suojausta ja mahdollisesti rajoittaa aktiviteettien tekemistä niihin vuorokaudenaikoihin, jolloin aurinko ei ole niin voimakas. Heidän täytyy myös pysyä koko ajan nesteytettyinä ja juoda kaksinkertainen määrä nestettä kuin mitä he normaalisti joisivat.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ballester, F. (2008). El impacto del calor extremo en la salud: nuevos retos para la epidemiología y la salud pública.
  • Botas, I., Ferreiro, A., & Soria, B. (2011). Deshidratación en niños. Anales Medicos Mexico.
  • Álvarez-Calatayud, G., Taboada, L., & Rivas, A. (2006). Deshidratación: etiología, diagnóstico y tratamiento. Anales de Pediatria Continuada. https://doi.org/10.1016/S1696-2818(06)73627-7

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.