Kesä synnytyksen jälkeen
Kesä synnytyksen jälkeen on tilanne, joka häiritsee monia naisia raskauden aikana. Huoli siitä, miten selviytyä kuumista päivistä ja synnytyksen jälkeisestä palautumisesta tuona vuodenaikana, hyökkää kaikkien niiden tuoreiden äitien mieliin, jotka synnyttävät kesäkuukausien aikana.
Kesä synnytyksen jälkeen voi kuitenkin tuoda perheelle paljon enemmän etuja kuin useimmat voivat kuvitella. Tässä artikkelissa listaamme muutamia vinkkejä synnytyksen jälkeisen kesän kohtaamiseen. Tulet huomaamaan, että se ei ole niin vaikeaa tai kauheaa, kuin olet aluksi voinut kuvitella.
Kesä synnytyksen jälkeen: mitä hyötyä siitä on?
Me kaikki tiedämme, että kesä on loma-aikaa useimmille ihmisille. Lähes kaikilla työntekijöillä on yleensä vähintään lyhyt loma, eikä lasten ja nuorten ei tarvitse käydä koulussa tai yliopistossa. Ajattele siis kaikkea sitä aikaa, jonka koko perheesi ja ystäväsi saavat auttaaksesi sinua ja nauttiakseen uudesta tulokkaasta.
Lisäksi hyvä sää auttaa jättämään talon hetkeksi ja suuntaamaan ulos joko kävelemään tai selventämään mieltä. Voit valita vuorokauden viileimmät tunnit lähteäksesi kävelylle vauvan kanssa. Kesä on myös aikaa, jolloin ihmisten stressi laskee ja rauhallisuuden nauttimisesta tulee paljon helpompaa.
Kesä synnytyksen jälkeen voi tuoda koko perheelle useita eri etuja. Kesä on loistava aika mielen rauhoittamiselle kuin myös mahdollisuus nauttia koko perheen voimin uuden tulokkaan saapumisesta.
Mitä neuvoja sinun tulisi noudattaa nauttiaksesi synnytyksen jälkeisestä kesästä?
Jotta kesä ei tuottaisi synnytyksestä toipuvalle tuoreelle äidille ongelmia, on suositeltavaa noudattaa alla olevia suosituksia, jotka ovat yleisesti ottaen hyvinvoinnin avaintekijöitä. Kerromme niistä yksityiskohtaisemmin alla:
Huolehdi ruokavaliostasi
Kesä synnytykseen jälkeen on myös aikaa, jolloin kannattaa suosia kevyitä aterioita. Itse asiassa terveellisen ruokavalion ja syömisen tulisi olla välttämätöntä mihin aikaan vuodesta tahansa. Raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen se on kuitenkin vielä tärkeämpää, sillä tällöin odottavalla naisella tai tuoreella äidillä on normaalia suurempi kuivumisen tai lämpöhalvauksen riski.
On suositeltavaa nauttia viisi kevyttä ateriaa päivässä. Lisäksi olet varmasti huomannut, että tähän vuodenaikaan tunnet, kuinka ruokahalu hedelmiä ja vihanneksia kohtaan kasvaa. Kiinnitä huomiota kehoosi ja rakenna ateriat näiden elintarvikkeiden ympärille. Ne auttavat pitämään elimistöä nesteytettynä ja tarjoavat myös tarvitsemasi vitamiinit.
On myös tärkeää, että juot tarpeeksi vettä, noin 1,5-2 litraa päivässä. Samoin sinun tulisi välttää auringonottoa kello 12 ja kello 16 välillä. Viileiden vaatteiden käyttäminen voi myös auttaa sinua suojautumaan auringonpistokselta tai lämpöhalvaukselta.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: Miksi auton turvaistuin ei ole hyvä nukkumispaikka vauvalle
Älä pelkää imettämistä
Vauvan imetys on luonnollinen ja fysiologinen prosessi. Sinulla ei pitäisi olla mitään ongelmaa imettää vauvaasi myös julkisesti. Jos vauvan imettäminen kuitenkin tuntuu julkisella paikalla nololta, voit käyttää imetykseen tarkoitettuja paitoja. Tällä tavalla tunnet olosi vähemmän paljaaksi.
Lisäksi on normaalia, että tunnet janoa imettäessäsi vauvaa. On myös todennäköistä, että hikoilet kuumina päivinä. Pyri juomaan vettä samalla kun vauva syö, ja kokeile sijoittaa harso tai muu liina vauvan pään alle imemään kosketuksen lämmöstä aiheutuvaa hikeä.
Kesän aikana kannattaa käyttää viileitä ja mukavia vaatteita vauvan imettämisen helpottamiseksi.
Kiinnitä huomiota hygieniaan
Synnytyksen jälkeen saatat huomata veristä vuotoa emättimestä, joka voi kestää jopa kuukauden ajan. Tätä vuotoa kutsutaan synnytyksen jälkeiseksi verenvuodoksi eli jälkivuodoksi. Niille ominaista on haju, joka voi olla kuumuuden aiheuttamaan hien yhteydessä epämiellyttävä.
Lisäksi, jos sinulla on tehty synnytyksen yhteydessä viilto tai keisarileikkaus, sinun tulee hoitaa arpea huolellisesti. Parasta on puhdistaa arpi neutraalilla saippualla ja vedellä. Lisäksi on tärkeää välttää kosteutta arven alueella, jotta arpi ei pehmenisi.
Toisaalta taas tuoreet äidit voivat huomata synnytyksen jälkeisenä kesänä tyypillisiä kuumia aaltoja ja hikoilua. Ne johtuvat hormonaalisista muutoksista ja imetyksestä. Säännölliset suihkut voivat auttaa sinua lievittämään olotilaasi.
Itse asiassa sinun tulisi tietää, että voit käydä suihkussa synnytystä seuraavana päivänä. Kylpyjä taas tulisi välttää. Tämä johtuu siitä, että kohdunkaulan palaaminen alkuperäiseen asentoon vie jonkin aikaa, jolloin kylvyn aikana vesi voi päästä sen läpi ja aiheuttaa infektioita.
Pyri suunnittelemaan matkat niin, että ne eivät osu synnytyksen jälkeiselle kesälle
Pienen vauvan kanssa matkustaminen ei ole suuri ongelma. On kuitenkin suositeltavaa odottaa vähintään kaksi viikkoa synnytyksen jälkeen ennen kuin lähdet matkalle, sillä matkustaminen voi olla epämukavaa sekä äidille että vauvalle. Ja silloinkin, kun päätät matkustaa, hakeudu sellaisiin matkakohteisiin, joissa tarjotaan laadukasta sairaalahoitoa.
Vinkkejä kuumuuden sietämiseksi
Kuuma kesä synnytyksen jälkeen voi osoittautua tuoreelle äidille joissakin tapauksissa jopa ylitsepääsemättömän tukalalle. Tietyt toimenpiteet voivat kuitenkin auttaa sinua kohtaamaan kuumuuden. Pyri aivan ensimmäiseksi sulkemaan kaihtimet ja ikkunat, jotta lämpö ei pääse sisään huoneeseen.
Jos sinulla on ilmastointi tai tuuletin, voit käyttää sitä. Olisi kuitenkin parasta, että liikkuva ilma ei kohdistuisi suoraan vauvaa kohti. Yritä lisäksi jäähdyttää huone tuntia ennen nukkumaanmenoa, jolloin vältät ilmastoinnin tai tuulettimen käyttöä nukkumisen aikana.
Kuten aikaisemmin totesimme, viileiden ja mukavien vaatteiden käyttäminen on välttämätöntä. Lisäksi ulkona liikkumista kannattaa kokeilla päivän viileimpinä tunteina.
Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Onko kylmän veden juonti hyväksi?
Lopuksi
Lapsen syntymä on perheelle upeaa aikaa, eikä synnytyksen jälkeisen kesän tarvitse olla ongelma. Älä siis huolehdi liikaa ja kohtaa kesän kuumuus yllä mainittujen yksinkertaisten vinkkien avulla.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Diaz Alonso, I. (2020). La lactancia materna en público. https://riull.ull.es/xmlui/bitstream/handle/915/20251/La%20lactancia%20materna%20en%20publico.pdf?sequence=1
- Calzada Flores, A. B., & Karam Calderón, M. A. (2014). Guía de ejercicios para el fortalecimiento del compartimento abdomino–pélvico en mujeres postparto. https://core.ac.uk/download/pdf/55519841.pdf
- Fletcher, S., Grotegut, C. A., & James, A. H. (2012). Lochia patterns among normal women: a systematic review. Journal of Women’s Health, 21(12), 1290-1294. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23101487/
- Hviid, A., Melbye, M., & Pasternak, B. (2013). I. Noticias de Salud Mental Perinatal. The New England Journal of Medicine19, 369(25), 2406-15. http://www.sociedadmarce.org/pdf/SMR110.pdf
- Karsnitz, D. B. (2013). Puerperal infections of the genital tract: a clinical review. Journal of midwifery & women’s health, 58(6), 632-642. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24406036/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.