Logo image
Logo image

Keisarileikkaus: hoitotoimet ennen ja jälkeen

2 minuuttia
On hyvin tärkeää tehdä eräät toimenpiteet ennen kuin keisarileikkaus tehdään, sekä sen jälkeen. Näin voidaan estää tulehduksia ja komplikaatioita sekä äidillä että vauvalla.
Keisarileikkaus: hoitotoimet ennen ja jälkeen
Nelton Abdon Ramos Rojas

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Keisarileikkaus on erään tyyppinen kirurginen toimenpide, joka koostuu viillon tekemisestä naisen vatsaan ja kohtuun vauvan saamiseksi ulos. Nykyisin asiantuntijat pitävät sitä turvallisimpana menetelmänä mahdollisten alatiesynnytyksen komplikaatioiden estämiseksi tai ratkaisemiseksi.

Tässä on kyseessä eri asia kuin episiotomia, joka tarkoittaa viillon tekemistä välilihaan, jotta synnytystä voidaan helpottaa. Keisarileikkaus suoritetaan lantion yläpuolella.

Aiemmin keisarileikkaus tehtiin vain silloin, kun äidin henki oli vaarassa ja vauva oli edelleen hengissä. Nykyisin tätä menettelyä käytetään myös silloin, kun alatiesynnytyksestä näyttää tulevan vaikea.

Se on tavallisin synnytykseen liittyvä kirurginen toimenpide kehittyneissä maissa. Viime vuosina lukumäärä on noussut merkittävästi. 1960-luvulla vain 5 % synnytyksistä tapahtui näin, mutta 90-luvulla määrä oli noussut jo 25 %:iin.

Some figure

Milloin tarvitaan keisarileikkaus?

Gynekologit suosittelevat tätä toimenpidettä, jos alatiesynnytys voi olla vaarallinen naiselle tai vauvalle. Komplikaatioita voi ilmetä, kun synnytys on vaikea ja pitkä. Naisella voi olla poikkeava lantio, hän voi olla uupunut, tai kohdussa voi olla epämuodostumia.

Jos vauva kärsii, lääkärit valitsevat yleensä keisarileikkauksen.

Yksi syistä on pre-eklampsia eli raskausmyrkytys. Lisäksi keisarileikkaus voidaan valita silloin, kun kyseessä on moniraskaus tai vauva on epänormaalissa asennossa, kuten pää ylöspäin, ei siis lantiota kohden.

Muita syitä sille, että lääkäri valitsee keisarileukkauksen alatiesynnytyksen sijaan, ovat:

  • makrosomia
  • supistunut lantio
  • oireet kohdunsisäisestä tulehduksesta
  • synnytys ei käynnisty

Eri asiantuntijoilla on erilaisia mielipiteitä koskien sitä, milloin keisarileikkaus on tarpeen.

Lue aiheesta lisää: Lähestyykö synnytys? Pakkaa valmiiksi ennen h-hetkeä

Valmistautuminen keisarileikkaukseen

Some figure

Ensimmäinen asia, jonka tuleva äiti tarvitsee ennen operaatiota, on ymmärrys siitä, miksi leikkaus on tarpeen. Siksi vastaavan lääkärin tulee selittää tilanne kunnolla.

Potilaalle tulee antaa tiivistys menettelystä, jotta hän voi valmistautua siihen henkisesti. Useimmiten keisarileikkaus noudattaa aivan tietynlaista kaavaa.

Toisaalta jotkut äidit päättävät pyytää suunniteltua keisarileikkausta. Alatiesynnytykseen valmistautumista kuitenkin suositellaan, ellei keisarileikkaus ole selvästi tarpeellinen. Kannattaisi muistaa ne riskit, jotka tähän leikkaukseen liittyvät.

Riskien lisäksi lääkärin tulee selittää menettelyn hyödyt potilaalle, mikäli leikkaus on täysin tarpeellinen. Suunniteltu keisarileikkaus tuottaa pienemmän riskin komplikaatioista, kuten tulehduksista.

Lisäksi tulisi laatia leikkaussuunnitelma lääkärin kanssa, ja ennen kuin operaatio alkaa, äidille tulee tehdä tarpeelliset kokeet.

Ennen leikkausta naisen tarvitsee yrittää nukkua hyvin, ja hänen ei tulisi ajella häpykarvojaan, sillä tämä voi lisätä tulehdusriskiä. Jos naisella on raudanpuutetta, lääkäri voi suositella rautalisää joko ruoan tai lisäravinteen kautta.

Lue aiheesta lisää: Syö näitä ruokia rautatasosi nostamiseksi

Hoito keisarileikkauksen jälkeen

Keisarileikkauksen jälkeen äiti viedään heräämöön, jossa hän viettää kahdeksan tuntia maaten sängyssä. Sitten on parasta istua sängyssä tai tuolissa.

Ensin on normaalia tuntea voimakasta kipua, jota hoidetaan kipulääkkeillä. Sitten annetaan suonensisäisesti ravinteita, sillä nainen ei voi syödä tai juoda heti leikkauksen jälkeen.

Yleisesti ottaen nainen viettää kolme päivää sairaalassa toipuen, ja sitten palaa kotiin. Vie kuitenkin noin 4-6 viikkoa ennen kuin nainen voi palata normaaleihin aktiviteetteihinsa.

Keisarileikkauksen jälkeen tulee välttää raskaiden esineiden nostelua, sillä tämä voi aiheuttaa verenvuotoa. Tamponeja tai emättimen hygieniatuotteita ei tule käyttää ennen verenvuodon lakkaamista, ja seksiä tulee välttää. On tärkeää pysyä nesteytettynä juomalla runsaasti vettä.

Jos olet kärsinyt kuumeesta tai vatsakivuista leikkauksen jälkeen, ota yhteyttä lääkärin, sillä tällöin voi olle kyse tulehduksesta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Van Goethem, B. (2017). Cesarean Section. In Complications in Small Animal Surgery. https://doi.org/10.1002/9781119421344.ch73

  • Guirguis, G. F., & Apuzzio, J. J. (2017). Cesarean delivery. In Operative Obstetrics, Fouth Edition. https://doi.org/10.1201/9781315382739


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.