Logo image
Logo image

Kasveista apu korkeaan verenpaineeseen

2 minuuttia
Kasveista apu korkeaan verenpaineeseen
Lourdes Martínez

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Lourdes Martínez

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Kohonnut verenpaine tai verenpainetauti tarkoittaa epänormaalin korkeita verenpainearvoja. Verenpaine on koholla, kun yläarvo on 140 tai ala-arvo yli 90. Vaiva on yleinen vanhempien ikäluokkien keskuudessa, mutta sitä esiintyy myös nuorilla ihmisillä.

Korkea verenpaine on ns. hiljainen tauti, sillä sitä ei välttämättä aina itse huomaa. Erittäin korkeat arvot voivat ilmetä huimauksena tai päänsärkynä. Arvot paljastuvat vain verenpainemittauksessa. Pitkällä aikavälillä korkea verenpaine rasittaa sydäntä ja valtimoita, ja vaikuttaa aivojen ja munuaisten toimintaan. Korkea verenpaine voi myös kasvattaa riskiä infarktiin.

Vaikka korkeaan verenpaineeseen ei ole yksiselitteistä syytä, on joidenkin tekijöiden todettu vaikuttavan negatiivisesti verenpaineeseen. Esimerkiksi alkoholin käyttö, tupakointi, liiallinen suolan käyttö ja liikunnan puute voivat johtaa korkeisiin verenpainearvoihin.

Mikä avuksi korkeaan verenpaineeseen?

Verenpainetauti voi iskeä kenen tahansa kohdalle ja tämän takia onkin tärkeää käydä lääkärissä säännöllisesti, sillä lääkärin rutiinitarkastukseen kuuluu verenpainoarvojen mittaaminen. Mikäli tiedät jo itselläsi olevan verenpainetaudin, on tärkeää pitää huolta siitä, että otat tautiin määrätyt lääkkeet, syöt terveellisesti ja seuraat lääkärin suosittelemaa liikuntaohjelmaa. Korkeaan verenpaineeseen löytyy apuja myös seuraavista kasveista.

Misteli

Mistelinoksa sopii muuhunkin kuin joulunajan koristeeksi. Misteli kiihdyttää virtsaneritystä ja vahvistaa sydäntä. Misteli myös rentouttaa verisuonia, mikä vähentää veren kolesterolia.

  • Keitä 5 grammaa misteliä 15 minuuttia ja nauti ruokalusikallinen keitosta
  • Keitä 15 grammaa mistelin lehtiä puolessa litrassa vettä. Anna kiehua 15 minuuttia ja juo kaksi kuppia päivässä 5-7 päivän ajan.

Laventeli

Some figure

Voit kontrolloida yllättävää verenpaineen kohoamista laventeliöljyllä. Tiputa kymmenen tippaa eteeristä öljyä pyyhkeeseen ja hengittele laventelin huumaavaa tuoksua. Laventeli toimii aromaterapiana ja rentouttaa kehoa. Laventeliöljy myös kiihdyttää solutuotantoa ja siloittaa ryppyjä, arpia ja raskausarpia.

Kärsämö

Kärsämö alentaa todistetusti verenpainetta ja vahvistaa verenpainetautilääkityksen tehoa. Kerää kasa kärsämön kukkia sellaiselta alueelta, missä ne kasvavat puhtaassa ympäristössä – älä siis käytä vilkkaan tien varrelta kerättyä kärsämöä. Tee kukinnoista uute liottamalla niitä lasillisessa vettä, siivilöi kukinnot pois ja juo vesi. Voit tehdä näin pari kertaa päivässä.

Kärsämöä voidaan käyttää myös hengitystieongelmiin, verenkierron häiriöihin, vaihdevuosioireiden lievitykseen ja masennuksen hoitoon.

Mangopuun lehdet

Mangopuunlehtiuute on täynnä galliinihappoa, jolla hoidetaan mm. keuhkoputken tulehdusta ja virtsateiden tulehduksia. Galliinihappo auttaa myös alentamaan verenpainetta. Tarvitset pari osittain kuivunutta mangon lehteä, jotka leikkaat pieniin osiin. Laita silputut lehdet litraan vettä ja anna seistä auringossa 14 tuntia – peitä kulho harsolla tms. pitääksesi ötökät loitolla. Juo uutetta kaksi kertaa päivässä kolmen päivän ajan.

Valkoinen orapihlaja

Orapihlaja sääntelee sydämen rytmiä ja samalla laajentaa verisuonia. Orapihlaja parantaa sydämen toimintaa ja normalisoi verenpainetta. Orapihlajaa voi käyttää myös ahdistuneisuuden ja takykardian hoitoon, se auttaa myös alentamaan kolesterolia.

Tee uute näin: käytä joko orapihlajan lehtiä tai marjoja kahden ruokalusikallisen verran, kaada päälle kiehuvaa vettä  ja anna seoksen jäähtyä ennen nauttimista. Juo uutetta kaksi tai kolme kupillista päivässä.

Oliivipuu

Oliivipuun vehreät lehdet ovat hyödyllisiä korkean verenpaineen hoidossa. Oliivipuu-uute alentaa triglyseridiarvoja. Korkeat triglyseridiarvot lisäävät verisuonitautien vaaraa.

Keitä ruokalusikallinen oliivipuun lehtiä kupillisessa vettä kymmenen minuutin ajan. Juo uute tyhjään vatsaan ennen nukkumaanmenoa, näin uute pääsee vaikuttamaan parhaiten.

Monia edellämainituista aineksista löytyy terveyskaupoista ja nettikaupoista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ali, B., Al-Wabel, N. A., Shams, S., Ahamad, A., Khan, S. A., & Anwar, F. (2015). Essential oils used in aromatherapy: A systemic review. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. https://doi.org/10.1016/j.apjtb.2015.05.007
  • Applequist, W. L., & Moerman, D. E. (2011). Yarrow (Achillea millefolium L.): A Neglected Panacea? A Review of Ethnobotany, Bioactivity, and Biomedical Research1. Economic Botany. https://doi.org/10.1007/s12231-011-9154-3
  • Barnes, R. C., Krenek, K. A., Meibohm, B., Mertens-Talcott, S. U., & Talcott, S. T. (2016). Urinary metabolites from mango (Mangifera indica L. cv. Keitt) galloyl derivatives and in vitro hydrolysis of gallotannins in physiological conditions. Molecular Nutrition and Food Research. https://doi.org/10.1002/mnfr.201500706
  • Chang, Q., Zuo, Z., Harrison, F., & Chow, M. S. S. (2002). Hawthorn. Journal of Clinical Pharmacology. https://doi.org/10.1177/00970002042006003
  • Moreno-Luna, R., Muñoz-Hernandez, R., Miranda, M. L., Costa, A. F., Jimenez-Jimenez, L., Vallejo-Vaz, A. J., … Stiefel, P. (2012). Olive oil polyphenols decrease blood pressure and improve endothelial function in young women with mild hypertension. American Journal of Hypertension. https://doi.org/10.1038/ajh.2012.128
  • Verma, S., Singh, A., & Mishra, A. (2013). Gallic acid: Molecular rival of cancer. Environmental Toxicology and Pharmacology. https://doi.org/10.1016/j.etap.2013.02.011

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.