Kardemumman terveysedut, joita tiedekin tukee

Kardemumma on maultaan voimakas mauste, jota voidaan käyttää sekä makeissa että suolaisissa resepteissä. Samalla emme kuitenkaan voi unohtaa, että tällä herkullisella mausteella on monia lääketieteellisiä käyttötapoja. Mitä kardemumman terveysedut ovatkaan?
Kardemumman terveysedut, joita tiedekin tukee

Viimeisin päivitys: 25 maaliskuuta, 2022

Kardemumman terveysedut ja niiden hyödyntäminen yltävät satojen vuosien taakse. Vielä viime aikoihin asti sen lääkinnällisistä ominaisuuksista ei kuitenkaan ole juurikaan tehty tieteellisiä tutkimuksia. Sitä käytetään usein mausteena, koska sen lievästi makea aromi parantaa ruokien makua. Silti monet meistä suosivat kardemummaa ruoanlaiton sijasta terveydenhoitoon sen lääketieteellisten ominaisuuksien ansiosta.

Kuten Journal Medicinal & Aromatic Plants -lehdessä julkaistussa artikkelissa on selvitetty, tämä voimakas mauste on peräisin Intiasta ja sitä on käytetty perinteisessä lääketieteessä jo satojen vuosien ajan. Se on lisäksi yksi suosituimmista aromaattisista mausteista sekä ruoanlaitossa että monissa kosmeettisissa tuotteissa. Haluatko tietää tästä herkullisesta mausteesta enemmän? Alla kerromme sen lääkinnällisistä eduista.

Kardemumman terveysedut

Kardemumman siemenillä ja eteerisellä öljyllä on mielenkiintoisia lääketieteellisiä käyttötarkoituksia. Vaikka kardemumma ei ole ensisijainen menetelmä sairauksien hoitoon, se on osoittanut erilaisia myönteisiä vaikutuksia terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi – tietenkin silloin, kun se yhdistetään osaksi terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota.

Kuten Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention -kirjassa on selvitetty, tällä mausteella on tulehduksia estäviä, antioksidanttisia sekä antimikrobisia ominaisuuksia, jotka selittävät omalta osaltaan kardemumman myönteisiä vaikutuksia terveyteemme. Lisäksi se on turvallinen mauste, jota useammat ihmiset voivat käyttää huoletta päivittäin. Millaisia terveysetuja kardemummalla sitten tarkalleen ottaen on?

Auttaa säätelemään verenpainetta

Potilaat, jotka kärsivät korkeasta verenpaineesta, voivat hyötyä kardemummasta. Indian Journal of Biochemistry and Biophysics -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kardemumma (Elettaria cardamomum L) auttaa laskemaan korkeaa verenpainetta niillä potilailla, jotka kärsivät primaarisesta korkeasta verenpaineesta eli kohonneen verenpaineen taustalta ei ole pystytty löytämään toista syytä. Lisäksi kardemumman kulutus lisää elimistön fibrinolyysiä ja parantaa antioksidanttien tilaa.

Ei ole täysin selvää, miksi tällä mausteella voi olla juuri tällainen vaikutus terveyteen. Tutkijat epäilevät kuitenkin, että nämä terveysedut johtuvat kardemumman lievästä diureettisesta vaikutuksesta, joka stimuloi sellaisten elimistöön kertyneiden nesteiden eliminointia, jotka toimivat verenpainetaudin riskitekijöinä.

Potilaat, jotka kärsivät korkeasta verenpaineesta, voivat hyötyä kardemummasta
Kardemumma voi toimia verenpainetta säätelevänä luonnonlääkkeenä, joka voi edistää verenpainetaudin hoitoa.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Rasvaa polttavat joka kodin mausteet

Suojaa kroonisilta sairauksilta

Tulehdusta estävien ominaisuuksiensa ansiosta kardemumma alentaa kroonisten ei-tarttuvien sairauksien riskiä, ​​kuten niiden, jotka on ryhmitelty metabolisen oireyhtymän luokkaan. Vaikka elimistön tulehdustila on jossain määrin välttämätön, se voi pitkällä aikavälillä laukaista vakavia terveysongelmia.

Kuten lääketieteellisen Biomedicine & Pharmacotherapy -lehden tutkimuksessa on yksityiskohtaisesti todettu, kardemumma sisältää polyfenoli-, flavonoidi- ja terpenoidi -nimisiä yhdisteitä, jotka auttavat torjumaan tulehduksia. Erityisesti 50 – 100 milligramman annos painokiloa kohti on rotilla suoritettujen tutkimusten mukaan kyennyt ehkäisemään noin neljää eri tulehduksia aiheuttavaa yhdistelmää.

Edistää ruoansulatuskanavan terveyttä

Yksi kardemumman merkittävimmistä eduista liittyy siihen vaikutukseen, jonka tieteelliset tutkimukset ovat yhdistäneet ruoansulatuskanavan terveyteen. On olemassa näyttöä siitä, että kardemumman yhdistäminen muihin luonnonlääkkeinä toimiviin mausteisiin voi helpottaa yleisiä ruoansulatuskanavan terveyteen liittyviä oireita, kuten pahoinvointia ja oksentelua. Lisäksi sen uskotaan myös toimivan mahahaavojen muodostumista vastaan.

Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine -lehdessä julkaistussa eläimillä tehdyssä tutkimuksessa kardemummasta valmistetut uutteet yhdessä muiden mausteiden kanssa auttoivat vähentämään mahahaavojen muodostumista. Lisäksi mittalaseissa suoritetut tutkimukset viittaavat siihen, että kardemumman nauttiminen voisi suojata vatsaa Helicobacter pyloria -nimistä bakteeria vastaan, joka on laajalti tunnettu ja yksi mahahaavojen ja ruoansulatusongelmien yleisimmistä aiheuttajista.

Auttaa hoitamaan suun terveyttä

Yksi kardemumman perinteisistä käyttötavoista liittyy suun terveyteen. Itse asiassa se on ainesosa, jota käytetään vielä tänäkin päivänä torjumaan pahanhajuista hengitystä. Kardemummaa käytetään edelleen myös joidenkin purukumien valmistuksessa tähän samaan tarkoitukseen. Dental Research Journal -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa onkin korostettu, että tämä mauste on osoittautunut tehokkaaksi ainesosaksi taistelussa joitakin suun kautta kulkeutuvia patogeenisia bakteereja, kuten Streptococcus mutans- ja Candida albicans -bakteereja, vastaan.

Samalla tapaa vuonna 2009 valmistuneessa mittalaseilla suoritetussa tutkimuksessa on todettu, että kardemummasta saadut uutteet osoittautuivat hyödyllisiksi apureiksi taistelussa viittä eri bakteeria vastaan, jotka aiheuttavat kariesta. Ne ehkäisivät tehokkaasti eritoten kariesin kasvua. Näiden vaikutusten todentamiseksi tarvitaan kuitenkin enemmän ihmisillä suoritettavia tutkimuksia.

Kardemumman terveysedut yltävät aina verenpaineen laskemisesta pahanhajuisen hengityksen hoitoon
Kardemumman yksi perinteisistä käyttötarkoituksista on ​​pahanhajuisen hengityksen torjuminen.

Muut kardemumman terveysedut

  • Journal of Health and Allied Science -lehdessä julkaistun tutkimuksen tulosten mukaan aromaterapiassa käytetty kardemumma voi auttaa parantamaan hengitystä ja ilmavirtausta keuhkoihin harjoituksen aikana.
  • Osa tieteellistä tutkimuksista on myös osoittanut, että tästä mausteesta saatu uute näyttäisi auttavan laskemaan maksaentsyymien, triglyseridien ja kolesterolin tasoja.
  • Kardemumman korkean antioksidanttipitoisuuden ansiosta tällä mausteella on myös positiivisia vaikutuksia ahdistuneen käyttäytymisen hallitsemiseksi.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Yrttejä ja mausteita hiusten kasvun edistämiseksi

Onko kardemumman nauttiminen turvallista?

Tähän mennessä meillä ei ole tarkempaa tietoa kardemumman kulutuksen mahdollisista kielteisistä vaikutuksista. Terveillä aikuisilla sen kulutusta pidetään turvallisena, vaikka samalla on syytä pitää mielessä, että se tulee pitää kohtuullisena. Toisaalta taas kardemummaa ei suositella lapsille, raskaana oleville tai imettäville naisille, koska sen turvallisuudesta näille henkilöille ei löydy tarkempaa tieteellistä osviittaa.

Paras tapa hyödyntää kardemumman terveysetuja on lisätä sitä mausteena aterioihin. Vaikka saatavilla on myös erilaisia kardemummaa sisältäviä lisäravinteita, esimerkiksi Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) ei säätele niiden käyttöä. Tästä syystä niiden käyttöön tulisi suhtautua aina varautuen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Korikanthimathm, Vs & Prasath, D. & Rao, Govardhana. (2001). Medicinal properties of Elettaria cardamomum. J Med Aromat Plant Sci. 22/23.
  • Sengottuvelu, S. (2011). Cardamom (Elettaria cardamomum Linn: Maton) Seeds in Health. In Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention (pp. 285–291). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375688-6.10034-9
  • Verma SK, Jain V, Katewa SS. Blood pressure lowering, fibrinolysis enhancing and antioxidant activities of cardamom (Elettaria cardamomum). Indian J Biochem Biophys. 2009;46(6):503‐506.
  • Lumeng CN, Saltiel AR. Inflammatory links between obesity and metabolic disease. J Clin Invest. 2011;121(6):2111‐2117. doi:10.1172/JCI57132
  • Khorasani F, Aryan H, Sobhi A, et al. A systematic review of the efficacy of alternative medicine in the treatment of nausea and vomiting of pregnancy. J Obstet Gynaecol. 2020;40(1):10‐19. doi:10.1080/01443615.2019.1587392
  • Mutmainah, Susilowati R, Rahmawati N, Nugroho AE. Gastroprotective effects of combination of hot water extracts of turmeric (Curcuma domestica L.), cardamom pods (Ammomum compactum S.) and sembung leaf (Blumea balsamifera DC.) against aspirin-induced gastric ulcer model in rats. Asian Pac J Trop Biomed. 2014;4(Suppl 1):S500‐S504. doi:10.12980/APJTB.4.2014C972
  • Mahady GB, Pendland SL, Stoia A, et al. In vitro susceptibility of Helicobacter pylori to botanical extracts used traditionally for the treatment of gastrointestinal disorders. Phytother Res. 2005;19(11):988‐991. doi:10.1002/ptr.1776
  • Sharma R. Cardamom comfort. Dent Res J (Isfahan). 2012;9(2):237. doi:10.4103/1735-3327.95243
  • Aneja, K & Joshi, Radhika. (2009). Antimicrobial Activity of Amomum subulatum and Elettaria cardamomum Against Dental Caries Causing Microorganisms. Ethnobotanical Leaflets. 13.
  • Patil, Shrikant & Sreekumaran, E & Krishna, A.. (2011). EVALUATION OF THE EFFICACY OF CARDAMOM AROMATHERAPY ON AEROBIC FITNESS & AUTONOMIC FUNCTIONS AMONG STUDENTS. 1 2 1. Journal of Health and Allied Sciences NU. 01. 10.1055/s-0040-1703515.
  • Nitasha Bhat GM, Nayak N, Vinodraj K, Chandralekha N, Mathai P, Cherian J. Comparison of the efficacy of cardamom (Elettaria cardamomum) with pioglitazone on dexamethasone-induced hepatic steatosis, dyslipidemia, and hyperglycemia in albino rats. J Adv Pharm Technol Res. 2015;6(3):136‐140. doi:10.4103/2231-4040.157981
  • Masoumi-Ardakani Y, Mahmoudvand H, Mirzaei A, et al. The effect of Elettaria cardamomum extract on anxiety-like behavior in a rat model of post-traumatic stress disorder. Biomed Pharmacother. 2017;87:489‐495. doi:10.1016/j.biopha.2016.12.116

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.