Kapsuliitti - millaisesta sairaudesta on kyse?

Kapsuliitti tunnetaan tulehduksena, joka vaikuttaa yleensä olkapäässä. Kapsuliitista kärsivät yleensä yli 50-vuotiaat naiset, joilla sairaus voi kehittyä usein myös krooniseksi.
Kapsuliitti - millaisesta sairaudesta on kyse?

Viimeisin päivitys: 02 syyskuuta, 2019

Kapsuliitti on tulehdustila, joka vaikuttaa elimistön nivelkapseleissa, eli toisin sanoen kaikissa niissä tukikudoksissa, jotka ympäröivät mitä tahansa liikkuvaa niveltä niin sormissa, hartioissa kuin lonkissakin.

Tämä vaiva on hyvin yleinen muun muassa urheilijoilla. Lisäksi on mahdollista, että ne liikkujat, jotka harrastavat paljon nimenomaan koripalloa, käsipalloa tai lentopalloa, ovat kärsineet tästä tuskallisesta tulehdustilasta yhdessä tai useammassa sormessa, jonka korjaamiseksi sormi on pidettävä paikoillaan siteen avulla.

Vähemmän liikkuvat henkilöt voivat aivan yhtä hyvin kärsiä kapsuliitista esimerkiksi hartioissa ja lantiolla yleensä tietyssä iässä. Kapsuliitista kärsivät tilastollisesti eniten 50–60-vuotiaat naiset ja monissa tapauksissa kapsuliitin aiheuttama kipu on niin kovaa, että potilaat näkevät oireiden vaikutukset jo elämänlaadussa.

Mistä kapsuliitti johtuu?

 

nivelkapseli

Jotta ymmärtäisimme paremmin mitä kapsuliitti on, meidän on ensin tiedettävä, mikä on nivelkapseli ja mikä sen tehtävä on.

  • Nivelkapseli on kalvo, joka ympäröi kaikki niveliämme. Sen tärkeimpänä tehtävänä on ehkäistä eri luiden osien liikkuminen.
  • Nämä nivelkapselit sijaitsevat lähellä rustoa ja nivelsiteitä ja se taas auttaa sekä suojaamaan niveliä että tukemaan kehon normaalia liikettä.

Kun kärsimme kapsuliitista, kyseessä ei ole nyrjähdys tai murtuma, eli toisin sanoen kyseinen kudos ei ole vaurioitunut, eikä luussa tai nivelessä ole murtumia. Voimme siis sanoa, että kapsuliitti ei ole vakava sairaus, vaikka se aiheuttaakin kroonista ja usein voimakastakin kipua.

Tälle tulehdustilalle ole löydetty yhtä ja ainoaa alkuperää, joka pystyisi määrittelemään kapsuliittiin johtavia syitä. Itse asiassa kyseisen vaivan tekijät ovat toisinaan jopa täysin tuntemattomia. Listaamme kuitenkin seuraavaksi joitakin kapsuliitin yleisimmistä ja tunnetuimmista syistä, joita ovat muun muassa:

  • Traumaattinen isku
  • Krooniset reumasairaudet
  • Diabetes
  • Kilpirauhasen ongelmat
  • Kapsuliitti on yleinen erityisesti niillä 50–60-vuotiailla naisilla, jotka ovat jo saavuttaneet vaihdevuotensa

Kapsuliitin oireet

Kapsuliitissa kipu keskittyy tiettyyn niveleen, joka alkaa lähes aina jäykkyyden tunteella. Usein täysin ilman, että edes tiedämme jäykkyyden tarkkaa syytä, voimme alkaa kokemaan vaikeuksia sellaisten päivittäisten liikkeiden toteuttamisessa, joita olemme tottuneet tekemään normaalisti. Näistä hyviä esimerkkejä ovat esimerkiksi hiusten harjaaminen, selän peseminen, vaatteiden pukeminen tai painojen nostaminen.

  • Kipu kasvaa pitkittyessään ja voi kestää viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia tulehdustilan alkuperästä riippuen.
  • Tunnottomuutta, puutumista ja turvotusta voi myös esiintyä tulehtuneella alueella.
  • Toipuminen on hidasta.

Jäätynyt olkapää eli adhesiivinen kapsuliitti; yksi kapsuliitin yleisimmistä muodoista

Kapsuliitti oireilee usein olkapään alueen kovana kipuna

Kuten ylhäällä jo olemme todenneet, kapsuliitti on yleensä yleisempää juuri niillä yli 50-vuotiailla naisilla, jotka ovat jo saavuttaneet vaihdevuotensa.

Näin ollen yksi tavallisimmista vaivoista, joita yleensä syntyy tässä keski-ikäisille naisille merkittävässä elinkaaressa, on epäilemättä nivelkipu. Keski-ikäisten naisten yksi yleisimpiä nivelkivun aiheuttajia onkin niin sanottu jäätynyt olkapää eli adhesiivinen kapsuliitti. Listaamme alla muutamia jäätyneen olkapään yleisimpiä merkkejä:

  • Jäätynyt olkapää tai adhesiivinen kapsuliitti on tulehdus, joka voi iskeä mihin tahansa sidekudokseen, joka peittää olkapään niveliä.
  • Jäätynyt olkapää on tulehdustila, joka voi monissa tapauksissa olla myös krooninen.
  • Jäätynyt olkapää on usein seurausta olkapään nivelen kudosten kimmoisuuden heikentymisestä.
  • Nivelen paksuuntumisen ja kiristymisen seurauksena nivelkapselissa on vähemmän synoviaalinestettä, jolloin nivelen rakenne hankautuu ja tästä seuraa kivulias tulehdustila, joka tunnetaan myös kapsuliittina.

Jäätyneen olkapään oireet

Jäätyneen olkapään kipu antaa yleensä ensimmäiset merkkinsä yöllä. Potilailla, jotka kärsivät tästä ongelmasta, on usein vaikea nukkua erityisesti kyljellään.

  • Myöhemmin tämä yöllinen epämukavuus alkaa esiintyä myös päivittäisissä ja hyvinkin yksinkertaisissa rutiineissa, kuten hiusten harjaamisen tai turvavyön kiinnittämisen yhteydessä.
  • Ajan mittaan kipu muuttuu voimakkaammaksi ja lisääntyy esimerkiksi lämpötilojen muutosten, stressin, tärisevän liikkeen tai vuodenaikojen mukaan.
  • Jäätyneen olkapään kipu ei yleensä poistu kipulääkkeillä ja itse asiassa tämän vaiva voi muuttua krooniseksi sairaudeksi tai hävitä itsestään muutaman vuoden sisällä.

Jäätyneen olkapään hoito

Jäätyneen olkapään hoitoon löytyy useita eri menetelmiä

Jäätyneen olkapään eli adhesiivisen kapsuliitin hoidossa hyödynnetään monia eri tieteenaloja, eli toisin sanoen tätä vaivaa on lähestyttävä monista eri näkökulmista niin nivelten liikkeen laadun parantamiseksi, kivun lievittämiseksi kuin tulehtuneen nivelkapselin hoitamiseksi. Tässä muutamia laajalti hyväksyttyjä hoitomuotoja:

  • Tulehdustilan vähentäminen kylmällä ja/tai lämpimällä käsittelyllä.
  • TENS eli transkutaaninen hermostimulaatio (englanniksi Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) on todettu erittäin hyödylliseksi hoitotavaksi tulehtuneen nivelkapselin tapauksissa. Hermostimulaatiota levitetään ihon läpi pienillä elektrodeilla ja sen tulokset ovat olleet erittäin tehokkaita.
  • Toinen tapa tämänkaltaisen kapsuliitin hoitoon on olkapään itsensä liikkumattomaksi tekeminen. Tämä hoitokeino kannattaa suorittaa vain osaavalla fysioterapeutilla.
  • Päivittäinen ja tulehtuneen nivelen kuntoon mukautettu venyttely voi myös auttaa helpottamaan monia kapsuliitin oireita.
  • Kapsuliitin hoidossa ei myöskään tulisi unohtaa kipualueelle suunnattua asianmukaista hierontaa ja fysioterapeuttista hoitoa.
  • Huippukylmähoito eli cryohoito on niveltulehduksia ja kipua helpottava hoitomuoto, joka käyttää hyväkseen kylmää edistäen samalla nimenomaan niiden tulehtuneiden kudosten parantumista, jotka sijaitsevat olkavarren ympärillä.

Kaikkein kannattavin kaikissa kapsuliitin tapauksissa on kuitenkin se, että potilas kokeilee laajasti erilaisia tekniikoita ja hoitomuotoja, joiden kautta pystytään löytämään parhaiten juuri jokaisen omiin tarpeisiin sopiva hoito ja tietysti ilman, että potilas joutuisi turvautumaan yksistään lääkkeisiin tai tieteellisiin tutkimuksiin pohjautuviin menetelmiin.

Jotkut hakevat parannusta akupunktiolla, toiset taas harrastavat uimista ja joogaa tai turvautuvat esimerkiksi yllämainittuun transkutaaniseen hermostimulaatioon. Älä siis epäröi keskustella monipuolisesti erilaisista hoitomuodoista ja kapsuliittiin liittyvän kivun lievittämisestä asiantuntevien ammattilaisten kanssa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Kelley, M. J., Shaffer, M. A., Kuhn, J. E., Michener, L. A., Seitz, A. L., Uhl, T. L., … McClure, P. (2013). Shoulder Pain and Mobility Deficits: Adhesive Capsulitis. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy. https://doi.org/10.2519/jospt.2013.0302
  • Salvatore, M., Latte, C., Milano, G., & Grasso, A. (2014). Adhesive capsulitis. In Shoulder Arthroscopy: Principles and Practice. https://doi.org/10.1007/978-1-4471-5427-3_29
  • Ewald, A. (2011). Adhesive capsulitis: A review. American Family Physician. https://doi.org/d8676 [pii]
  • Neviaser, A. S., & Neviaser, R. J. (2011). Adhesive capsulitis of the shoulder. Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons. https://doi.org/10.5435/00124635-201109000-00004
  • Page, P., & Labbe, A. (2010). Adhesive capsulitis: Use the evidence to integrate your interventions. North American Journal of Sports Physical Therapy. https://doi.org/PMC3096148

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.