Kannattaako kananmunia syödä?

Toiset ihmiset kannattavat kananmunien syöntiä ja toiset vastustavat sitä, oli se sitten päivittäistä tai viikoittaista. Toiset sanovat, että tällä ruoka-aineella on monia positiivisia vaikutuksia elimistölle ja toiset puolestaan sanovat, ettei se ole hyödyllinen terveydelle. Kannattaako kananmunia siis syödä? Ovatko ne hyväksi vai pahaksi terveydellemme? Tutkitaanpa asiaa.

Kananmunien ravitsemukselliset faktat

Kananmunat ovat täynnä ravinteita ja ne ovat helposti saatavilla. Se on myös ainesosa useissa ruokaohjeissa. Joka tapauksessa, monet sanovat ettei kananmuna ole terveellinen koska se kohottaa kolesterolitasoja ja rasvoja elimistössä, mikä saattaa johtaa sydän- ja verisuonisairauksiin.

Kananmunista saa proteiinien lisäksi myös rasvoja (tyydyttymättömiä ja monityydyttymättömiä), vitamiineja ja kolesterolia. Kannattaa pitää mielessä, että on tärkeää pitää kolesteroliarvot tasapainossa.

Sunny side up

On helppoa testata kananmunien säännöllisen syönnin pitkäaikaisia vaikutuksia. On olemassa tutkimuksia, jotka osoittavat niiden olevan positiivisia. Mutta on olemassa myös tutkimuksia, jotka osoittavat päinvastoin. Ei ole konkreettisia todisteita jotka vahvistaisivat että kananmunien syönti on pahasta terveydelle.

Muut tekijät vaikuttavat myös, eivätkä kananmunat ole ”ainoa syyllinen”. Muut terveyteesi mahdollisesti vaikuttavat tekijät ovat stressi, tupakka, vähäinen liikunta, alkoholi, rasvat tai raffinoidut ruoat. Myös tapa millä syöt kananmunia vaikuttaa paljon. Paistetun munan jokapäiväinen syönti ei ole sama kuin kovaksi tai puolikovaksi keitetyn munan syönti. Lääkäreiden mielestä ei tulisi syödä enempää kuin neljästä viiteen munaa viikossa, riippuen henkilön iästä ja sukurasitteesta tai elämäntavoista.

Uskomuksia ja totuuksia kananmunasta

Kananmunien syönti nostaa veren kolesterolitasoa: Väärin

Kuten sanottu aiemmin, kananmunat sinällään eivät nosta kolesterolia itsestään. Näin tapahtuu eläinrasvojen, kuten lihan tai leikkeleiden yhteisvaikutuksesta.

Munakenno

Raakojen kananmunien syöntiä tulisi välttää: Totta

Munien kypsentäminen vähentää tai jopa poistaa kokonaan bakteeritartunnan (salmonella) riskin. Ne tulisi kypsentää yli 60°C lämpötilassa.

Kananmunat pitää pestä ennen kuin ne laitetaan jääkaappiin: Väärin

Munan kuori on suojaava kalvo sen sisällölle. Sen vuoksi pestessäsi ne, helpotat pieneliöiden olemassaoloa ja lisääntymistä niiden epätasaisessa rakenteessa. Kuitenkin suosittelemme huuhtelemaan kananmunat juuri ennen kypsentämistä.

Värikkäät kananmunat ovat parempia kuin valkoiset: Väärin

Kuoren värillä ei ole mitään tekemistä kananmunan ravitsemuksellisten ominaisuuksien kanssa. Väri vaihtelee eri kanoilla, siksi on olemassa valkoisia ja ruskeita munia. Voit syödä kumpia vaan tekemättä eroa niiden välillä.

Lasten ja raskaana olevien naisten ei tarvitse syödä kananmunia: Väärin

Päinvastoin, koska kananmunissa on paljon vitamiineja ja proteiineja, ne ovat loistavia sikiön ja nuorten lasten kasvulle. Nämä ravinteet on liitetty varsinkin hermoston kehitykseen ja sellaisten ruoka-allergioiden välttämiseen, jotka usein ilmaantuvat ensimmäisten elinvuosien aikana. Ainoa varoitus joka kannattaa pitää mielessä on, että vauvat eivät voi syödä niitä ennen 8 kuukauden ikää.

Rikottu muna kulhossa

Aikuisten ei tulisi syödä kananmunia: Väärin

Tämä on toinen ryhmä jonka on suositeltavaa syödä kolme munaa viikossa pystyäkseen lisäämään lihasmassaa tai ehkäisemään sen menetystä. Tämä ruoka-aine sisältää myös paljon antioksidantteja, mikä auttaa ehkäisemään rappeumasairauksien kuten Alzheimerin tai verisuonten kalkkeutumisen syntyä.

Kananmunissa on paljon kaloreita: Väärin

Kananmunassa on vain 80 kaloria ja 6 grammaa proteiinia jos syöt sen keitettynä (ei paistettuna). Siinä on myös välttämättömiä ravintoaineita, kuten sinkkiä ja rautaa. Sen välttämättömät aminohapot ovat laadukkaita.

Kanoja manipuloidaan tuottamaan enemmän munia: Totta

Tätä ei kuitenkaan tapahdu 100 % tapauksista. Teollisuus, joka myy massiivisia määriä kananmunia käyttää tiettyjä toimenpiteitä jotka eivät aina ole terveellisiä. Yksi niistä esimerkiksi on valomanipulaatio, joka kiihdyttää kanojen ovulaatiota. Lopputuloksena ne tuottavat enemmän munia.

Välttääksesi tätä, osta munia pieniltä maatiloilta tai perheyrityksiltä, jolloin voit olla vakuuttuneempi siitä, että tuotanto ei ole vahingollinen kanoille tai munien laadulle.

Rikottu muna

Keltuainen vastaan valkuainen: Kumpi on parempi

Monet kysyvät onko parempi syödä vain keltuainen vai valkuainen. Vai molemmat. Jos ajatellaan ruokavalion tai ravitsemuksen kannalta, vastaus on keltuainen. Suurin osa ravinteista on siinä. Keltuainen on munan ovosyytti, josta kana muodostuu mikäli se hedelmöitetään ja haudotaan. Siksi siinä on oltava paljon vitamiineja ja proteiineja.

Entäpä valkuainen sitten? Emme sanoneet että ainoastaan keltuainen on hyvä, vaan että se sisältää enemmän ravinteita. Joten voit nauttia valkuaista saadaksesi paljon aminohappoja, jotka auttavat sinua kehittämään esimerkiksi lihaksia, mikäli se on tarkoituksesi ja treenaat. Siinä ei ole paljon rasvaa minkä vuoksi se on suositeltavaa ihmisille jotka haluavat pudottaa painoa. Koska valkuaisessa ei ole paljon kolesterolia, sen syömisestä ei ole haittaa vaikka triglyseridisi olisivat koholla.