Kanelin käyttötarkoitukset ja lääkitsevät ominaisuudet
Kaneli on maustekasvi, jota on käytetty jo muinaisina aikoina. Pitkään sitä hyödynnettiin lääkitseviin tarkoituksiin, ja myöhemmin myös aterioiden ja jälkiruokien mausteena. Kanelia käytetäänkin nykyään usein jälkiruoissa sekä suklaissa ja kahveissa johtuen sen voimakkaasta tuoksusta. Tunnetuin lajike on kassiakaneli. Tässä artikkelissa esittelemme kanelin käyttötarkoitukset ja lääkitsevät ominaisuudet hengityselimistön, ruoansulatuskanavan ja lisääntymiselimistön sairauksissa. Lue eteenpäin!
Kanelin ominaisuudet ja historiaa
Kassiakaneli on monivuotinen puu, joka voi kasvaa jopa 15 metrin korkuiseksi. Sen oksissa on kaksinkertainen, erittäin tuoksuva kuori. Sen luontainen elinympäristö on Etelä-Intia ja Sri Lanka, mutta nykyään sitä kasvatetaan myös muilla lämpimillä seuduilla. Kanelia saadaan kuoren sisäosasta, ja siitä saa runsaasti kalsiumia, kaliumia, A-vitamiinia, hiilihydraatteja, kuitua, C-vitamiinia, rautaa, magnesiumia ja fosforia.
Tätä maustekasvia on käytetty jo pitkään, ainakin egyptiläisten ajoista asti, kuten voidaan nähdä pyramidien piirustuksista. Egyptiläiset toivat sen Kiinasta 2000 eaa. ja käyttivät sitä muumioiden palsamointiin. Myöhemmin, Kreikassa ja Roomassa, sitä käytettiin ruoansulatuksen parantamiseen.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että kardemumman ja pippurin ohella kaneli oli yksi ensimmäisiä Välimeren seudulla käytettyjä mausteita. 1800-luvulla sitä alettiin kasvattaa muissakin osissa maailmaa, ja nykyään kaneli on yleisin lisä jälkiruokiin, kahviin ja suklaaseen.
Katso myös: Helppo kanelikeksiresepti kotona kokeiltavaksi
Kanelin käyttötarkoitukset ja lääkitsevät ominaisuudet
Kanelilla on monia käyttötarkoituksia johtuen kaikista sen ominaisuuksista ja terveyshyödyistä. Sisäisesti siitä on apua ruoansulatus-, hengitys-, verenkierto- ja lisääntymiselimistölle. Katsotaan seuraavaksi, kuinka kaneli niihin vaikuttaa.
Ruoansulatusjärjestelmä
Ainutlaatuisten ominaisuuksiensa vuoksi kaneli voi auttaa ehkäisemään ilmavaivoja, oksentelua ja haavoja sekä stimuloimaan syljen ja mahanesteiden eritystä. Kanelia voi käyttää seuraavissa tapauksissa:
- Aerofagia: Liiallisen kaasunmuodostuksen välttämiseksi nauti ruokalusikallinen kanelitankoa yhtä vesilitraa kohden.
- Ruoansulatusongelmat: Nauti neljäsosa teelusikallista jauhemaista kanelia ennen aterioita.
- Refluksi: Ripottele kanelia ruokaan.
- Ruokahaluttomuus: Juo ennen aterioita teetä, joka on valmistettu ruokalusikallisesta kanelitankoa yhtä vesilitraa kohden.
- Oksentelu: Ripottele neljäsosa teelusikallista jauhettua kanelia ruoan päälle.
Kanelin käyttötarkoitukset hengityselimistölle
Limaa irrottavien, antibakteeristen ja tulehduksenvastaisten ominaisuuksiensa ansiosta kanelia käytetään keuhkoputkentulehdukseen, nuhaan ja yskään. Näihin vaivoihin tulisi juoda kaksi tippaa kaneliuutetta sekoitettuna lasilliseen kuumaa vettä, jossa on myös ruokalusikallinen hunajaa.
Verenkiertoelimistö
Kanelilla on kovettumista ja veren hyytymistä ehkäiseviä ominaisuuksia, jotka auttavat pienentämään kardiovaskulaarista riskiä.
Käy katsomassa myös: Ruokia, jotka ehkäisevät veren hyytymistä
Lisääntymisjärjestelmä
Tässä tapauksessa kanelin on sanottu auttavan mahdollisesti seuraaviin:
- Kuukautiskivun lievitys ja kuukautisten säännöllistäminen. Juo teetä, joka on valmistettu ruokalusikallisesta kanelitankoa yhtä vesilitraa kohden.
- Tehokas lemmenlääke, joka tehostaa libidoa ja auttaa erektiohäiriöihin. Nauti teetä, jossa on puoli ruokalusikallista kanelia yhtä kupillista vettä kohden.
Kanelin käyttötarkoitukset ulkoisesti
Erilaiset valmisteet, joita voi joko ostaa tai valmistaa itse kotona kanelista, voivat auttaa monien sieni- ja bakteeriperäisten sairauksien hoidossa. Esimerkkinä:
- Emätintulehdukset: Kaneli auttaa neutralisoimaan Candida albicansia. Laita litraan vettä ruokalusikallinen murskattua kanelitankoa ja käytä pesuun.
- Jalkojen tai kynsien sieni: Tee jalkakylpy haudukkeesta, jossa on kaksi ruokalusikallista kanelitankoa liotettuna pariin litraan haaleaa vettä. Tämä auttaa hoitamaan jalkasientä.
- Hengitystieinfektiot: Kurlaa kanelihaudukkeella hoitaaksesi anginaa, kurkunpääntulehdusta ja nielutulehdusta.
- Suun haavaumat: Valmista suuvesi haudukkeesta, jossa on puolikas teelusikallinen kanelia vesikupillista kohti.
- Pahanhajuinen hengitys: Valmista suuvesi sekoittamalla useampi ruokalusikallinen kanelia litraan vettä.
Muut hyödyt
Kiinalaisen lääketieteen perinteiden mukaan aiemmin mainittujen lääkitsevien käyttötarkoitusten lisäksi kanelin ominaisuudet voivat auttaa hoitamaan myös:
- Reumatismia
- Niveltulehdusta
- Nivelrikkoa
- Vilustumisen aiheuttamia kipuja
- Munuaisongelmia
- Verenkiertoa
- Tulehdussairauksia
- Ripulia
- Ilmavaivoja
- Diabetesta
- Ruoansulatusvaivoja
On kuitenkin tärkeää huomioida, että näiden luontaishoitojen tehon osoittamiseksi tarvitaan vielä paljon tieteellisiä tutkimuksia. Se tiedetään kuitenkin varmuudella, että kaneli on hyvin terveellinen mauste, jota kannattaa pitää käsillä!
Kanelinkäytön esteet
Kaneli vilkastaa erinomaisesti verenkiertoa, joten sitä ei suositella niille joilla on ongelmia veren hyytymisessä. Myös raskaana olevien naisten tulisi välttää tai rajoittaa kanelin käyttöä.
Jos sinulla on kysyttävää, käänny lääkärin tai apteekkihenkilökunnan puoleen. Vaikka kaneli on luonnollinen yrtti, sillä voi olla haitallisia vaikutuksia elimistöön.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- HARADA, M., & YANO, S. (1975). Pharmacological studies on Chinese cinnamon. II. Effects of cinnamaldehyde on the cardiovascular and digestive systems. CHEMICAL & PHARMACEUTICAL BULLETIN, 23(5), 941–947. https://doi.org/10.1248/cpb.23.941
- Rao, P. V., & Gan, S. H. (2014). Cinnamon: a multifaceted medicinal plant. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine : ECAM, 2014, 642942. https://doi.org/10.1155/2014/642942
- PASTRANA PELUCHE, Y. I., Acevedo Correa, D., & DURANGO VILLADIEGO, A. M. (2017). EFECTO ANTIMICROBIANO DEL CLAVO Y LA CANELA SOBRE PATÓGENOS. Biotecnoloía En El Sector Agropecuario y Agroindustrial, 15(1), 56. https://doi.org/10.18684/BSAA(15)56-65
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.